Paylaş
İnsanlık tarihi kadar eski bir sağlık sorunu olan ağrının tedavisiyle ilgili her geçen gün yeni gelişmeler oluyor. Ağırlıklı olarak beyin cerrahisi, nöroloji, ortopedi, fizik tedavi hekimlerle birlikte çalışan ağrı tedavisi uzmanları, ilgili branş hekimleriyle birlikte hareket ederek; medikal ve girişimsel ağrı tedavileri uygulayabiliyor.
Universal Ege Sağlık Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Halil Algan, uzun süren bel ve boyun, kanser, zona, diyabet ve dolaşım bozuklukları gibi hastalıkların sebep olduğu ağrılar başta olmak üzere, sadece ağrı tedavisiyle ilgileniyor. İhtisasını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Anestezi ve Reanimasyon üzerine yapmış olan Algan, uzun yıllar yurtdışında sadece ağrı tedavisiyle ilgilenen kliniklerde eğitim almış. Uzun süredir İstanbul’da sadece ağrı tedavisiyle ilgilenen ve İstanbul’da bu alanda önemli bir hekim olan Dr.Halil Algan, memleketi İzmir’in en eski hastanelerinden biri olan Universal Ege Sağlık Hastanesi’nde bu alanda hizmet vermeye başladı.
Nedeni araştırılmalı
Dr. Halil Algan, uzun süren ağrıların kişide bir ağrı bir hafızasının oluşmasına, hatta giderek ağrıyı hisseden alanların büyümesine ve daha çok ağrıya yol açtığına dikkati çekerek, “Daha fazla ağrı sonucunda da hastanın tedavisi olumsuz etkilenecektir. Özellikle ağrısı olan hastaların doktora başvurması, ağrısının nedeninin araştırılması ve bir an önce tedavinin yapılması lazım” dedi.
Ağrı tedavisinde girişimsel yöntemleri yaygın olarak kullandıklarını belirten Algan, şu bilgileri verdi: “Hekimler tarafından önerilen tedavileri uygulayıp ağrısı geçmeyen ve uzun süredir ağrı şikayeti olan hastalar, girişimsel tedavilere ihtiyaç duyar ve burada devreye ağrı tedavisinde uzmanlaşmış hekimler girmektedir. Girişimsel yöntemler arasında enjeksiyonlardan, omuriliğe pil ya da pompa yerleştirilmesine kadar giden çok çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Ama çoğu zaman girişimsel yöntemler de hayat kalitesi artırılarak, ağrılar azaltılarak, hastalar hem rehabilitasyona hazırlanır, hem de ağrıları azaldığı için günlük hayatlarına hızlı bir şekilde dönerler.”
3 aydan uzun sürüyorsa
3 aydan uzun süren ağrıları ‘kronik ağrı’ olarak tanımlayan Algan, şu bilgileri verdi: “Kronik ağrının tedavisi, büyük ekibin içinde olduğu bir iş. Çeşitli tıp uzmanlık dalları, tedaviler, ilaç tedavileri, girşimsel tedaviler gerekebilir. Ancak burada önemli olan nokta, ağrı olduğu sürece tedavi almanın zorunlu olduğudur. Ağrıya katlanmak, dişini sıkmak, bunu belli etmemek, eşinden, işyerinden çekinmek, bunların hepsi negatif yaklaşımlardır. Ağrının olduğunu hastanın belirtmesi ve gerekli tedaviyi alması sonucunda, kronik ağrının tedavi süresi kısalacaktır. Bazen aylarca, bazen yıllarca da sürebilir tedavi. Ama hepsinde gelmek istediğimiz nokta, ağrının şiddetini azaltıp, hastayı rahatlatmaktır.”
Paylaş