Paylaş
İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı ve 112 Ege Bölge Koordinatörü Dr. M. Turhan Sofuoğlu, 2010’da müdahale edilen vakaların 13.468’in trafik kazası olduğunu aktararak, “Vakaların yüzde 91’ine 10 dakikanın altında ulaşıldı. Uluslararası standart yüzde 90’dır. Ulaşılan vakaların yüzde 51’i hastanelere nakledildi, yüzde 14’üne ise yerinde tıbbi tedavi uygulandı. Vakaların yüzde 21’i travmalı hastalar, yüzde 20’si kalp damar hastalıkları, yüzde 11’i de nörolojik hastalarla ilgiliydi” diye bilgi verdi.
Aynı zamanda Acil Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı da olan Dr. Sofuoğlu, İzmir 112 Ambulans Servisi’nde 24 saat esasıyla 91 ambulans ile 793 sağlık personelinin görev yaptığını belirterek, “Bu ambulansların 6’sı motosikletli ekip, 2’si küvezli yeni doğan bebek ambulansı, 1’i de her türlü hava koşulunda görev yapabilecek özelliklerde donatıldı. Ambulans ekipleri kendilerine ait depreme dayanıklı istasyon binalarında her türlü iletişim araçlarıyla donatılmış olarak görev yapıyor” dedi.
Helikopter ambulans
2009 Şubat ayında hizmete giren helikopter ambulans ile de bu güne kadar Ege Bölgesi’nde 1038 vakaya hizmet verildiğini ifade eden Sofuoğlu, 2 pilot, 1 doktor ve 1 sağlık personeli ile görev yapan helikopter ambulansın 2 dakika içinde havalandığını ve kısa sürede olay yerine varıp, aldığı hastaları doğrudan büyük hastanelere naklettiğini kaydetti. Sofuoğlu, helikopter ambulansın İzmir dışında Manisa, Aydın, Muğla ve Balıkesir’e de hizmet verdiğin sözlerine ekledi.
Ortopedistçiler Çeşme’de buluştu
TÜRK Ortopedi ve Travmatoloji Birliği (TOTBİD), 4. İntramedüller Çivileme Eğitim Toplantısı Çeşme’de yapıldı. Toplantılar TOTBİD Genel Başkanı Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral’ın başkanlığında gerçekleşti. Ortopedik Travma Şubesi Başkanı Prof. Dr. Kemal Aktuğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, 14’ü yurt dışından 170 ortopedi uzmanı katıldı. Organizasyona ayrıca ABD’li ünlü ortopedi uzmanı Küntscher Derneği Başkanı Prof. Dr. David Seligson’da katıldı. Ortopedi uzmanları toplantı sonunda hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Nefes tekniği atölyesi
UZMANLAR, doğru nefesle vücudun hormon salgılarını ve toksin atımını düzenli yaptığını, bununla da bağışıklık sisteminin en üst düzeyde çalışmasını sağlanabileceğini ifade ediyorlar. Nefes Uzmanı Reyhan Ataca, nefesin değişik şekillerde alınıp verilmesiyle kalp ve damar sağlığında taşikardi, panik atağı yenme, bağımlılıklardan kurtulma, baş ağrısı ile diğer ağrıları gibi birçok sorunun çözümünde faydalarının bulunduğunu söyledi.
Ataca, “Nefes atölyelerinde; nefes teknikleri, uygulamaları, meditasyonları, terapileri ve nefes farkındalık çalışmaları yapıyoruz. 8 haftalık programlarda haftada bir gün 2 saat olarak belirlediğimiz bu çalışmalar, akan sisteme uyumlanmak için nefes kullanımı ile değişim ve dönüşüm sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca nefes atölyelerinde kişiye özel nefes kullanımları ile sorunların, ihtiyaçların karşısında çözüm oluşturabilmek öğretiliyor” dedi. Ataca, doğru nefes alıp vermeyle ilgili bilgi almak isteyenlerin www.acmos-enerjitibbi.com internet adresinden kendilerine ulaşabileceğini belirtti.
Paylaş