Paylaş
Menisküslerin, kemik yüzler arasındaki uyumu artırma, ekleme binen yüklerin ekleme eşit dağılımını sağlama ve diz ekleminin stabilitesini artırma gibi önemli mekanik görevleri var.
El Mikro Cerrahi Ortopedi ve Travmatoloji Hastanesi’nin (EMOT) Ortopedi Uzmanı Doç. Dr. Emin Bal, menisküs yaralanmalarının travmatik (yaralanma) ya da dejeneratif (yıpranma, eskime) nedenlerle olabileceğini vurguladı. Genç ve aktif insanlarda menisküsün yırtılması için ciddi bir yaralanma olması gerektiğini belirten Bal, “Özellikle spor yaralanmaları, düşme, motosiklet ve bisiklet kazaları gibi yaralanmalar diz ekleminin bağlarıyla birlikte menisküslerinin de yaralanmasına neden olabilir. Hastalarda dizin iç veya dış eklem aralığında ağrı, şişlik, diz hareketlerinde kısıtlılık veya yırtığın şekline bağlı olarak dizin kilitlenmesi şeklinde tarif edilen yakınmalar ortaya çıkar” dedi.
Artroskopi ideal yöntem
Bu tür durumlarda yapılacak muayene ve Manyetik Rezonans (MR) tetkikleri ile menisküs yırtığı
tanısı konabileceğini kaydeden Doç. Dr. Emin Bal, güncel tedavi olarak, 1 cm’den büyük, semptom veren yırtıkların artroskopi denilen yöntemle onarılmasının ideal olduğunu söyledi. Bal, aksi durumda menisküs kayıplarının orta ve uzun vadede diz ekleminin erken aşınmasına yol açabileceğine dikkat çekti.
Kolayca yırtılabilir
Yıpranma ve yaşlanmaya bağlı menisküsün, çoğunlukla 50 yaşın üzerinde, dizlerinde kireçlenme denilen kıkırdak aşınması olan bireylerde görüldüğünü belirten Doç. Bal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu tür yapısal bozulmaya uğramış menisküsler çok basit günlük yaşam aktiviteleri sırasında bile yırtılabilir. Özellikle çömelme, namaz oturuşu gibi dizin aşırı kıvrıldığı durumlarda yapılan yüklenmeler, bacak sabit iken yapılan dönme hareketleri, yıpranmış menisküslerde yırtılmalara yol açabilir. Özellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde diz ağrısı yakınmalarının temelini, dejeneratif yırtıklardan çok diz eklemlerindeki kıkırdak aşınması yani kireçlenme oluşturur. Bu grup hastalarda öncelik ameliyatsız tedavilerdir. İstirahat, ilaç kullanımı, varsa fazla kiloların azaltılması ve fizik tedavi gibi yöntemler öncelikle uygulanmalıdır.”
Paylaş