Gömlek seçmek zor zanaat

Dolabınızda yaz-kış demeden demirbaş olarak yer alan gömlekler, çoğu erkek tarafından maalesef doğru şekilde giyilmiyor.

Haberin Devamı

İnanılmaz ama gerçek, çoğu erkek kendi gömlek bedenini bilmez. Çünkü bu konuda ilgisizdir veya fazla pratiktir. Gömleğini ya mağazada deneyerek alır
ya da eşi ve sevgilisi onun için satın alır. Önemli olan seçimi değil üstünüzde nasıl durduğudur. Çünkü gömlek eğer doğru kalıp ve bedende seçilmemişse bu bir problemdir. Takım elbisenizle yapacağınız o şık, iki dirhem bir çekirdek görüntünüzü bozar. Halbuki gömleği üzerinize yakıştırmanın iki basit kuralı var


1- Gömlek yakası boynunuza tam oturmalıdır.
Klasik gömlekte yakanın duruşu, büyüklüğü ve modeli her şey demektir. Hatırlarsanız yakalarda, 70’lerde alabildiğine geniş, 80’lerde de orta boy yakalar moda idi. Şimdilerde ise küçük, incecik minyatür yakalar moda. Yine de garanti ve klasik bir şıklık için, uçları aşağı bakan orta boy bir yaka tercih edin.
Geldik düğmeli yakalı gömleklere. İlk kez 30’lu yıllarda Amerikan kolej öğrencileri arasında popüler olan bu yakayı, şık bir takım elbise ve kravat ikilisi için önermiyoruz. Aslında casual, spor bir yaka olan düğmeli yaka gömlek, ‘blazer’ların, V yaka trikoların ya da pamuklu ve keten spor takımların içine uygun olacaktır.
Moda olanı seçerken, vücüda göre giyinme ilkesini atlamayalım. Ve şu püf noktasına dikkat edelim: Büyük yakalar, büyük suratlar ve uzun boyunlar için uygundur. Böyle değilseniz küçük yakaları tercih edin.
Yaka düğmesini bağladığınızda bir parmağınız rahatça yakanızla boynunuz arasına girebilmelidir. Yaka kuşağı hafifçe boyna değmelidir.
Klasik gömlek yakasının tok ve sert durmasını sağlayan üçgen çubuk şeklindeki balen, yaka içinde mutlaka olması gereken bir aksesuardır. Bu, kravat düğümünün dümdüz durmasını sağlayacak, yakanın buruşmasını ve kırılmasını önleyecektir. Klasik gömlek seçerken, portatif baleni veya kalıcı baleni olan tok ve sert yakaları tercih edin. Portatif balenleri yıkamadan önce çıkartmayı unutmayın.
Bir diğer önemli detay ise büyük yaka bir gömlek giyiyorsanız moda olan ince kravatları değil, yakayla uygun olacak genişlikte kravatı takmalısınız.
2-Manşetlerinizin gözükmesine izin verin.
Gömlek manşeti, ceket kolundan 1 cm dışarıda kalmalı ve bileğiniz ile elinizin birleştiği yerde bitmelidir. Katlı manşetler ise kol düğmeleriniz ile birlikte biraz daha fazla görünmelidir.
Klasik giyinen bir erkekseniz dolabınızda en azından 7 adet farklı kalitede beyaz gömleğiniz olmalı. Balıksırtı, oxford, düz saten, likralı, poplin ve diyagonal olarak farklı kalitelerde beyaz gömlekler alın. Mavi gömleksiz bir klasik gardırop düşünülemez. Yine farklı kalitelerde ve farklı tonlarda en az 5 adet mavi gömleğiniz bulunmalı.

Yazarın Tüm Yazıları