Evlenme teklifi, söz, nişan ve düğün sezonu açıldı sevgili okurlar. Bu aralar en çok kız isteme, söz ve nişan faaliyetleri görülmekte. Artık nikah ve düğünler yaza...
Sezon Hürriyet’in 5. katında da açıldı. Yıllardır daha ziyade boşanmalara alıştık, bu sene herkes evleniyor. 2007 yazı sona erdiğinde, 20’lerin sonu 30’larında başında ve bekar kimse kalmamış olacak. Haliyle ortada bir tek taş muhabbetidir almış yürüyor. Kızlar birbirine parmağındaki yüzüğü gösteriyor, erkekler nasıl bir yüzük alması gerektiğini tespit etmeye çalışıyor.
Düşündüm, bu tek taş yüzük seçme sıkıntısı yalnız bizim 5. katta yaşanmıyor olsa gerek. Türk erkeklerine bir hizmette bulunayım, işin inceliklerini öğreneyim dedim ve Diamond Mücevherat’ın sahibi Naci Şenocaklı’ya akıl danıştım.
Naci Bey, sevgiliye pırlanta armağan etme geleneğinin 1477’de Avusturya arşüdükü Maximillian ile başladığını anlattı. Maximillian, sevgilisi Mary’ye pırlanta vererek evlilik teklif etmiş. İşte tek taş pırlanta yüzük alırken dikkat etmeniz gereken noktalar:
Mutlaka güven duyduğunuz adresleri tercih edin. Mücevherciniz, seçimlerinizde sizi bilgilendirip fikir vermeli.
Taşın kesimi önemli. Kesimi düzgün yapılmamış bir taş, vermesi gereken parlaklığı ve yansımayı vermez. Kesimde, ışığın kırılma noktaları çok önemli. Işık, taşın içinde dans etmeli. Ancak doğru kesime sahip olan pırlantalar, ışığı içine alarak ideal parlaklığı ve yansımayı gerçekleştirir.
Taşın rengi de büyük önem taşıyor. Pırlantanın pek çok renk kategorisi var. Bunlar, sarıdan beyaza doğru olan tonlar. Pırlantayı, ışığı en iyi alacak şekilde tuttuğunuzda, kesim kalitesini, rengini ve lekesini en rahat şekilde görebilirsiniz.
Çiftin yaşı, nasıl bir model seçileceğinde etkili. Gençler daha abartısız, daha ufak taşlı modelleri tercih etmeli. Yaşça daha olgun çiftler kendini daha çok gösteren tek taşları seçebilir. Tek taşın karatı kadar, montürünün tasarımı da çok önemli. Genç çiftler ince, sade ve kibar montürleri tercih etmeli.
Seçilen taş boyutunun yüzükle uyumu da çok önemli. Taş, montürün üzerinde tıpkı bir çiçeğin üzerine konmuş kelebek gibi durmalı.
Kaliteli bir taş seçerken göz önünde bulundurmanız gereken 4 ana ölçü var. Bunlar 4C olarak adlandırılıyor. Karat ağırlığı, berraklık, renk ve kesim. Bir taşın ağırlığı ile büyüklüğünü karıştırmamak gerekiyor.
Aynı karat ağırlığındaki iki pırlantanın fiyatı değişik olabilir. Bunun nedeni berraklık, renk ve kesimlerinin farklı olması. En değerli pırlanta renksiz olan. Pırlantada, doğanın parmak izleri olarak adlandırılan lekeler bulunuyor. Bu lekelerin sebebi karbon kristalleri. Lekeler azaldıkça taşın fiyatı da artıyor.
Fazla iri taşlı tek taşlardan ve kaba montürlerden uzak durun. Kibar bir elde, büyük bir tek taş, pek çok insan tarafından görgüsüzlük olarak yorumlanabilir. Daha büyük boyuttaki tek taşları, kolye olarak tercih edin. Pırlantayı seçerken, en büyük pırlantanın en iyisi olacağı düşüncesinden kurtulun.
Sevgilinizin parmak ölçüsünü bilmiyorsanız ve sürpriz yapmak istiyorsanız, biraz maceraya atılmanız gerekecek. Çünkü doğru ölçüyü bulmanın tek yolu, gizlice başka bir yüzüğünü aşırmak. Tek başınıza yapamayacaksanız yakın bir arkadaşından yardım isteyebilirsiniz.
Son bir bilgi: Şampanya bardağına atılan pırlanta yüzüğe bir şey olmaz. Ama elması atarsanız foyası bozulur. Aksiyonlu bir teklif planlayanların aklında bulunsun. Bir de teklifi yaparken, orkide gibi değerli bir çiçek veya çok şık bir mücevher kutusu kullanın.