Geçen çarşamba, Twitter ve Facebook’taki en popüler Amerikalı şöhretler, Afrika ve Hindistan’da HIV/AIDS’ten etkilenmiş milyonların hayatını kurtarmak için kendi dijital hayatlarını feda etti. Nerede olduklarını, öğle yemeğinde ne yediklerini, tırnaklarını nasıl kırdıklarını okumadan nasıl yaşayacağız bilemiyorum...
Tam 22 senedir her 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde, dünyanın dört bir yanında ünlü isimler, mesaj veren açıklamalarda bulunurlar. Mesajlar; güvenli seksin önemi ve AIDS’lilere vebalı gibi davranılmaması gerektiği merkezlidir genellikle. Ayrıca üçüncü dünya ülkelerindeki AIDS kurbanları için bağış toplamaya yönelik konserler düzenlenir ve elbette yine mesajlar verilir. Ama bu sene öyle olmadı, hatta tam tersi bir durum cereyan etti; ünlülerin hepsi sustu. Geçen çarşamba, Twitter’daki en popüler şöhretler, Afrika ve Hindistan’da HIV/AIDS’ten etkilenmiş milyonların hayatını kurtarmak için kendi dijital hayatlarını feda etti. Önlerine koydukları bir bağış hedefi var. Bu miktar toplanana kadar onlardan ne tek bir tweet alabileceksiniz, ne de Facebook hesaplarında bir hareket olacak. Onlar dijital olarak ölü artık. Nerede olduklarını, öğle yemeğinde ne yediklerini, tırnaklarını nasıl kırdıklarını okumadan nasıl yaşayacağız bilemiyorum. Fakat bir tesellimiz var; pisi pisine ölmediler. Soylu bir amaç uğruna can verdiler ve üstelik uzun süre ölü kalmayacaklar. Ancak onları ölümden kurtarmak için takipçilerinin bir şeyler yapması, en azından 10 dolar gibi mütevazı bir bağışta bulunması gerekiyor. Her dolar Keep a Child Alive (Bir çocuğun hayatını kurtar) fonuna aktarılacak. Bu para, az önce dediğim gibi Hindistan ve Afrika’daki HIV/AIDS’li çocukların tedavisi için kullanılacak. Hedef 1 milyon dolar. Bu para birikene kadar şöhretler ölü kalacak. Perşembe akşam saatlerine kadar ancak 160 bin 600 dolar toplanmıştı. Böyle giderse ölümden dönmeleri bir haftadan uzun sürebilir. Kampanyaya destek vermek için ille de bağış yapmanız gerekmiyor. Tavrınızı, kendi dijital hayatınızı feda ederek de gösterebilirsiniz. Ha, birileri bunu umursar mı onu bilmem. Ama şimdiye kadar, hayranı olduğu ünlünün dijital intiharını gören 161 kişi de kendi fişini çekmiş. Şu içinden çıkılmaz ikileme (en azından benim açımdan) bakar mısınız! Kim HIV ve AIDS’le hayatı alt üst olmuş çocuklara yardım etmek istemez ki? Ama yardım edersem tüm bu ünlüler dijital olarak hortlayacak. Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık. Şimdi ben diyorum ki, bahsi biraz yükseltsek, toplanması gereken para miktarı 1 milyar dolar filan olsa. Hazır bir dolu şöhret dijital olarak ölmüşken öyle kalsa. Olmadı her gün Dünya AIDS Günü olsa.
MÜTEVEFFALARIN İSİMLERİ
Alicia Keys, Justin Timberlake, Usher, Bronson Pelletier, Daphne Guiness, Elijah Wood, Janelle Monae, Jay Sean, Jennifer Hudson, David Lachapelle, Kim Kardashian, Khloe Kardashian, Kimberley Cole, Lady Gaga, Ryan Seacrest, Serena Williams, Swizz Beatz, The Buried Life.
SON SÖZLERİ NE OLDU
“Merhaba. Dijital hayatımı, Hindistan ve Afrika’da HIV ve AIDS’ten etkilenmiş milyonlarca insana gerçek bir hayat verebilmek için feda ediyorum. Sizinle mesajlaşmayı ne kadar sevsem de, kalbimi AIDS’le mücadeleye adadım. Dijital hayatımı geri almama yetecek kadar para toplanıncaya dek tweet yok, Facebook mesajı yok. Biliyorum, bu çok üzücü ama siz bağışlarınızla hayatımı geri alabilirsiniz. Size yalvarıyorum. Böylece sırf benim yeniden mesaj göndermemi sağlamayacaksınız, bir çocuğun hayatını da kurtaracaksınız. Lütfen bir an evvel bağışta bulunur musunuz? Tweet göndermeyi şimdiden çok özledim.”
PARAYLA NELER YAPILACAK
* Uganda’daki bir klinikte tedavi gören 7 binden fazla HIV/AIDS’linin bir yıl boyunca her türlü tedavi masrafı karşılanacak. * Güney Afrika’da yürütülen çocukları kurtarma programının 3 yıl boyunca ayakta kalmasını sağlayacak. * Yine Güney Afrika’daki 1500 kadar AIDS’li çocuğun bir yıllık ilaç, gıda ve bakım masrafları karşılanacak. * Hindistan’da AIDS/HIV ile yaşayan bin insanın sağlığına kavuşması ve toplum tarafından vurulan damgadan kurtulması için yürütülen programın ayakta kalmasını sağlayacak.