Beylikdüzü’nün 2010 nüfusu 500 bin, alışveriş merkezi sayısı 31
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Bu hafta gezi sayfamızın da konusu olan Beylikdüzü, İstanbul’un gelişmekte olan yerleşim merkezlerinden biri. Şehrin dışında, daha çok sitelerin ve uydu kentlerin bulunduğu bir bölge.
Son zamanlarda spor salonlu, havuzlu lüks konutlar da yapılmaya başlandı. Taksim, Eminönü, Şişli gibi eski kentin merkezlerine hayli uzak olduğundan, kendisi başlıbaşına bir merkez haline gelmeye çalışıyor. Bir kez otobüsle Beylikdüzü’nden Taksim’e gitmeye çalışmıştım (maalesef iş çıkışına denk geldim), yol tam iki saat sürmüştü.
Güneyde Marmara Denizi, doğuda Yakuplu, batıda Gürpınar, kuzeyde ise E 5 karayolu ile komşu olan beldenin nüfusu şu anda 200 bin. Hızla süren inşaatlar ve insanların ilgisi göz önüne alındığında, 2010 yılında nüfusun 500 bini bulacağı tahmin ediliyor. Dikkatinizi çekerim Sırbistan’dan ayrılma kararı alan Karadağ’ın nüfusu 620 bin.
Çevremde pek çok kişi, özellikle çalıştıkları yere yakın olduğundan Beylikdüzü’nde oturmayı seçiyor. Çocuk yetiştirmek için de daha sakin ve uygun olduğunu düşünüyorlar. Kiralar "şimdilik" insani düzeyde.
Bana sorarsanız, uydu kentlerde ve şehir merkezinden bu kadar uzak yerlerde yaşamak dünyanın en manasız tercihi. Hayat sadece ev ile iş arasında mekik dokumaktan ibaret değil. Kabul edelim ki, şehirlerin kalbi de uydu kentlerde atmıyor. Emeklilik planlarımı ise 20 yıl sonrası için yapıyorum.
Benim ne düşündüğüm önemli değil tabii, tam 200 bin kişi Beylikdüzü’nde yaşıyor. Ve bu insanlar alışveriş, eğlence, sağlık ihtiyaçları için kilometrelerce yol katedip şehre gitmek istemiyor.
Bölgede şu anda yaklaşık 10 tane büyük alışveriş merkezi var: Beylicium, Paradise, D’silva, Kaya Millenium, Migros, Carrefour, Stars, AkademiA, Bauhaus ve Carium. Bir alışveriş merkezinin hafta arasında yaklaşık ziyaretçi trafiği 20 bin desek, mevcut alışveriş merkezleri ihtiyacı karşılıyor demektir. Ama Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) rakamlarına göre Beylikdüzü’nde yapımına başlanan veya proje aşamasında olan 21 alışveriş merkezi daha var.
Yatırımcılar, konut arzının bu denli yoğun olduğu bölgenin, ticari olarak da cazip olacağını düşünüyor olmalı. Aynı anda, aynı cadde üzerinde, yan yana pek çok alışveriş merkezi inşaatı sürüyor. Medyumlardan biri "İstanbul’un yarısı beş yıl içinde Beylikdüzü’ne taşınacak" diye bir kehanette bulundu da haberimiz mi yok acaba? Elbette günün birinde o alışveriş merkezlerinin hepsine yetecek kadar insan Beylikdüzü’nde yaşıyor olacaktır, ama hangi günün birinde? O gün gelene kadar nasıl ayakta kalmayı başaracaklar? Birbirlerinden ayrılmak, müşteri çekmek için nasıl stratejiler uygulayacaklar?
Beylikdüzü’nün alışveriş hayatını merakla izliyorum.