Paylaş
Marmarisli girişimci Mehmet Karadinç, Yunan adasına Türk hamamı açtı. Yunanistan’da herkes bir bir kepenk indirir, işsizlik zirve yapmışken; o, 25 bin nüfuslu Kos’a yarım milyon Euro’luk yatırım yaptı. Karadinç hamamı açtı ama en önemli unsur olan insan kaynağını da adadan sağladı. ‘Artemis’ adını verdiği hamamda, krizde sıkıntı çeken Yunanlara iş verdi, Türkiye’de üç hafta tellak eğitimi aldırdı. Her biri eğitimli, kültürlü ancak kriz nedeniyle işsiz Yunan gençleri yeni işlerini çok sevdi. Şimdi adalılar da, hamama keseye gelen turistler de memnun. Bodrum’dan bir el uzatsanız dokunuverecekmiş gibi yakın hissi veren Kos’a vızır vızır işleyen feribotlara bindik önce. Yarım saatte bu şirin adadaydık. Kime sorsanız hemen tarif ettiği Artemis Hamamı’nın yolunu tuttuk. Türk hamamında çalıştığı için kendisini çok şanslı gören ve yeni işlerini çok seven Yunan tellaklarla hamamın “sıcak atmosferi”nde konuştuk. İçlerinde bir zamanların ünlü futbolcusundan Yunanistan’ın ünlü ilkyardım ekibi üyelerine kadar pek çok gencin olduğu tellaklar deneyimlerini anlattı.
Duymamıştım bile
Theodora Panagiotidou: Güney Afrika’da doğmuş. Babası Yunan. Hayatının büyük kısmı Kos’ta geçmiş. Adanın yerlisi diyebiliriz. Ofis yönetimi, sosyal işler gibi birçok alanda çalışmış. Aynı zamanda arama, yardım ve ilkyardım ekibinde görevli. Değişik işleri denemeyi sevdiğini söyleyerek yenisi için şöyle diyor: “İşsiz olduğum dönemde bir arkadaşım aradı ve bana çok güzel bir iş önereceğini söyledi. Bunun hamam olduğunu duyunca şaşırdım. Daha önce hiç duymamıştım. Türkiye’ye gittik. Ondan önce hiç gitmemiştim. Marmaris büyüleyici, yeni işim de çok heyecan verici. Uzun süre yapmak isterim. Herkese tavsiye ediyorum. Bir Türk’ün yanında çalışmak benim için sorun değil.
Git, Türklere öğret
Vasilis Kalantzis: Hamamın ve ekibin şefi... Kos’un yerlisi. Hamamla ilgili bilgileri önce kitaptan sonra da Türkiye’de aldıkları eğitimden öğrendiğini söyleyerek anlatıyor: “Patronları ve fikri sevdim. Benim için iyi olacağını düşündüm, kabul ettim. Türkiye’den biri buraya yatırım yapıyor ve istihdam sağlıyor. Ne düşünürdünüz? Bence bizden daha iyiler. Çok patron gördüm. Burası aile gibi. Paramızı zamanında alıyoruz, sözlerine güveniliyor. Bu benim için en önemli şey. Türkiye’de çok hamama gitmiş bir müşterimizin çıkarken, ‘Lütfen takımını al, git Türklere öğret’ demesi bu işi iyi öğrendiğimiz için beni mutlu etti.”
Eski ünlü futbolcu
Miltiadis Gougoulakis: Atinalı Miltiadis, profesyonel ve tanınmış bir futbolcu. Süper Lig ve UEFA Kupası’nda oynamışlığı var. Futbolu bırakınca Kos’ta hamamla tanışmış. İlginç öyküsünü şu sözlerle anlatıyor: “Jübile sonrası fizyoterapi üzerine bir şeyler yapmak istedim. Buraya arkadaşlarımı görmeye gelmiştim, gazete ilanıyla bu işi bulunca adada yaşamaya karar verdim. Patronlarım çok iyi insanlar ve arkadaşım oldular. Hamam, kese ve köpük masajını Marmaris’te öğrendim. Mutlu çalışıyoruz.”
10 saat çalışmaya itiraz etmiyorlar
Kos’a hamam açmayı geçen yıl geldiği tatil sırasında karar verdiğini söyleyen Mehmet Karadinç, Marmaris’te 1989–2004 yılları arasında 15 yıl belediye başkanı olarak hizmet eden İsmet Karadinç’in oğlu. Aileden ticaret geleneği hep sürmüş. Mehmet Bey, ailenin restoranında çocuklukta çalışmaya başlamış. Üniversiteden sonra da kuyumculuk üzerine işleri ilerletmiş. Şakayla karışık altını çizdiği “hamamcılık” deneyiminde kardeşi Sevgin ve onun eşi Mutlu Ayhan’ın da çok emek harcadığını vurguluyor, ilginç bir bilgi de veriyor: “Yunanların en büyük özelliği siesta bizimle birlikte unutuldu. Zamanında maaş aldıkları ve sigortaları eksiksiz yapıldığı için günde 10 saat çalışmaya itiraz etmiyorlar.”
Günde 100-150 turist geliyor
Mehmet Karadinç, rekabetten korkmadıklarını da şu sözlerle anlatıyor: “Önemli olan, adaya turist gelmesini öğrenmemizdi. O rakamı, 1 milyonu duyunca da karar verdik. Haziranda açtık. Binanın içinde üç hamam bölümü, dokuz da masaj odamız var. Yaklaşık iki bin metrekare bir alan. Saatte 75-80 yıkama kapasitemiz var. Gündeme ortalama 100-150 kişi arasında değişiyor. Yaptığımız yatırımı çıkarıyoruz. İlk sene için beklentimize ulaştık diyebilirim. Seneye daha karlı hale geleceğine inanıyorum. Başarılı olabilirsek diğer Yunan adalarına da sıçramayı düşünüyoruz. Hatta Rodos’tan teklif geldi.” Çalışan sorunu yaşamadıklarının altını da çizen Mehmet Bey, şöyle devam ediyor: “Burada bir yerel masaj okulunun menajeriyle anlaştık. Müdürümüz yaptık. O, ekibi ayarladı. Onları Türkiye’ye getirdik. Üç hafta hamamda training (alıştırma) ve eğitim aldılar. Kese, köpük nasıl yapılır öğrendiler. Tabiri yerindeyse tellak oldular. Esasında şimdi Türkiye’den de daha güzel yapıyorlar. Şimdilik 35 kişi çalışıyor ama tam kapasiteye ulaştığımızda belki de bu sayı
100 olacak.”
Paylaş