10 yıl sonra yeni bir Karşıyaka

KARŞIYAKA Belediye Başkanı Cevat Durak, ikinci dönemine Bayraklı’nın yeni ilçe olup kopmasının getirdiği sıkıntılarla başladı.

Haberin Devamı

Ancak bu sıkıntılar artık aşıldı. Durak, bu dönem bir de kentsel dönüşüm çalışmalarıyla gündeme geldi. Karşıyaka’da adeta bir kentsel dönüşüm hamlesi başlattı. Başkan Durak’ın çarpık kentleşme ve sağlıksız binalarla ilgili yaptığı açıklamalar ise zaman zaman gündeme oturdu. Durak, Karşıyaka’nın başta Alaybey olmak üzere, Bostanlı ve bazı yerleşim bölgelerinde 5’in üzerindeki büyüklükte bir depremde yüzlerce binanın yıkım riski taşıdığını söyledi, “Van Erciş’ten farkımız yok. Tek farkımız, nüfusumuzun fazlalığı” sözleriyle konunun ciddiyetini anlatmaya çalıştı. Başkan Durak’la hem bu çalışmaları hem de geleceğin Karşıyaka’sını konuştuk.

Bölgeleri yeniliyoruz

- Bu dönemi değerlendirdiğinizde daha zorlu bir dönem olarak mı görüyorsunuz?
- Biz buraya gelirken tercihler belliydi. Dört dönem Karşıyaka’da farklı farklı partiler, belediyeler gelmiş. Yüzde 49 oy oranıyla geldik. Bu dönem yüzde 65’le devam ettik. Arada referandum oldu, yüzde 80’le Türkiye genelinin üzerine çıktık. Son seçimlerde de yine aynı şekilde yüzde 65 gibi bir oy oranıyla üst sıralardaydık. Bir ayrışma yaşadık. Üzerimizde bir yük vardı. Karşıyakalılara yansıtmadan çözmeye çalıştık. Bir ara çok yalnız kaldık, itelendik. Ama sonra doğrular, yanlışlar görüldü. Bir de Aziz Başkan geçen cumartesi günü yaptığı konuşmada, sanki bir karalama kampanyası gibi İzmir’de birilerinin sürekli hizmeti kötüleyen propaganda yaptıklarını söyledi. Gerçekten de bunlar yapılıyor.
- Kendi açınızdan baktığınızda nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Aslında İzmir son dönemin en hızlı gelişen kentlerinden biri. Tüm çehresi değişti. Büyük bir çalışma, devinim olmuş. Ama yeterli mi? Değil. Halkın istemi çok fazla. Yaklaşık 2 bin 500 sokağımız var. Her yıl 200-250 civarında yapılanmaya gidiyorsunuz. Kolay değil. Bunları çoğaltmak çok önemli. Mavişehir’den başladık, şimdi Alaybey, Bahçelievler, Bahriye Üçok, Nergiz... Bu bölgeleri yenilemeye çalışıyoruz. Bunları yeniledikçe de mesafe alıyoruz. Zor olanı görüyoruz. Parasal konulardaki sıkıntılarımızı görüyoruz, parasal kaynaklarımızı görüp akıllı davranmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Sorunlu 273 bina var

Haberin Devamı

- Kentsel dönüşümle ilgili ses getiren çalışmalar yaptınız...
- Kentsel dönüşüm, kent yenileme, yeni imar çalışmaları derken bir taraftan ciddi sorunlu olduğumuz bölgeleri de belirledik. 50-60 yıl önce teşekkül etmiş Alaybey Tershane, Bostanlı’da çok gözünde önünde olan 11 binanın olduğu yerler olabilirdi. Bayraklı’dan başlayan sahil kenarında olmanın getirdiği ciddi sıkıntılar da vardı tabii. Sorunlu 273 bina var. Zeminle ilgili ciddi sıkıntı var. Yapılardaki değişiklik kimi yerlerde gözle görülüyor. 2003’te yapılmış olan Radius Projesi var. Bununla birlikte binaların ayakta durup durmayacağını da araştırmamız gerekiyor. Onun için Valilik ve İnşaat Mühendisleri Odası’yla birlikte çalışma başlattı. Onarılabilecek ya da yıkılıp yeniden yapılacak binalarla ilgili projeler oluştu. Bunun neticesinde İnşaat Mühendisleri Odası’yla bu alanları taramaya başladık. Çok ciddi çalışma hazırladık. Toplu Konut İdaresi’yle Bostanlı’daki 11 yatık binanın ve Örnekköy’ün ön sözleşmeleri imzalandı. Büyükşehir, Bakanlığa gönderdi. Orada imza aşamasında.
- Bu hafta başında AK Parti Milletvekili Aydın Şengül de dile getirdi. Kentsel Dönüşüm Yasası gelecek ay çıkmak üzere. İşinizi kolaylaştıracağını düşünüyor musunuz?
- Tabii biz bu konuları Aydın Bey’le de konuşuyoruz. İzmir milletvekillerinden destek istiyorum. Geçenlerde mecliste özellikle Alaybey Tershane ve Tuna bölgesinin kent yenilemesinin nasıl olacağını tartışırken, AK Parti Grubu da gelmişti. Mecliste onlar da yaşadı, gördü. Tabii ki kolay projeler değil bunlar. Mutlak dayanışma olmalı, herkesin içinde olması gerekiyor.
Zor ama, istenirse olur
- Belediyelere bütçe desteğiyle de ortak yapılacağı belirtiliyor...
- Şu anda ortada bir şey yok. Resmi bir bilgi yok. Bize somut gelinmesi lazım. Biz somut olarak bir şeyler ortaya koyuyoruz. Çok ciddi şekilde mesafe almamız lazım. Zor ama istenirse olacak şeyler. Alaybey Tershane, Tuna, Kaymakamlığımız ve Adliye Sarayımızı içine alan özel bir çalışma hazırladık. Bostanlı’daki yatık binaların yanında, bir diğer önemli projemiz Örnekköy... Örnekköy’de Roman vatandaşlarımız yaşıyor. Uzun zamanda hazırladık, Büyükşehir’e taşıdık. Sanırım o da Bakanlık’ta imza aşamasında. Dilerim en kısa sürede imzadan çıkar, o bölgenin insanları da mesafe alır. Bunun yanı sıra çok daha önemli gördüğümüz bir diğer projemiz, Cumhuriyet ve İnönü mahalleleri. Bu bölgelerde eski kaçak yapılar vardı. Buraların imarını yaptık. Bunlar Büyükşehir’e taşındı ve uyumlu bir şekilde gidiyor. O da kamuoyuna açıklanır. Latife Hanım Mahallesi’nde de yeni bir düzenlemeye gideceğiz. Bir anlamda, kendi bölgemizde yeni bir şehrin kurulmasını sağlıyoruz.
- Tüm bu çalışmalarla geleceğin Karşıyakası nasıl olacak?
- Uzun vadede bakılırsa, 10 yıl içinde Karşıyaka’nın çehresi değişir. Kısa vadede bakarsanız çok çabuk başlayabilir. 3-5 ay sonra gündeme gelebilir. Ya da çeşitli mahkemeler, çeşitli farklı görüşler ortaya atılırsa uzatılabilir. Ama bilinmeli ki artık burada sağlıklı yapılarda yaşamak herekesin hakkı. Bu konuda artık bir adım attık mı, geri çekmemeliyiz. Dilerim ki bu süreçte de doğru yaşarız. Vatandaşlarımın huzurlu oturmasını, sağlıklı yapılarda yaşamasını istiyorum. Ama “Suya sabuna dokunmayayım. O şöyle diyecek, bu şöyle diyecek” diye düşünürsek, olmaz. Tabii ki bunlar yapılırken içinde rantlar da var. Hepsini göğüslemeyi cesaretle kabullenebiliyorsanız, bu projeler hayata geçer.

Haberin Devamı

Bizden önce hiç Sayıştay denetimi olmamış

- Büyükşehir’den sonra en çok inceleme yapılan belediye olduğunuz doğru mu?
- 70’e yakın ön inceleme geçirdik. Valilik, kaymakamlık... Genelde bunlarda “Soruşturmaya yer yoktur” denildi. 25’e yakın da inceleme, genel teftiş ve şikayetlerden dolayı yapılmış soruşturmalar var. Bugüne kadar açılmış 1-2 mahkememiz var. Yani toplamda 100 civarı...
- Sizin soruşturma genellikle konularınız neler?
- Vatandaş şikayetleri ve çeşitli şikayetler var. Hepsi inceleniyor. Örneğin kız yurdumuz var. Kız yurdu yapamıyoruz... İlk geldiğimde 17’nci gün malvarlığım incelendi. A’dan Z’ye her şey... Süreç içinde 3-4 kere oldu. Uzun araştırma süreci geçirdik. CHP’li belediyelerde böyle bir sıkı denetim söz konusu. Örneğin, bizden önceki dönemde hiç Sayıştay denetimi olmamış. Ama olmasına da itirazımız yok artık. Çünkü hem biz daha dikkatli oluyoruz hem de personelimizi sürekli ikaz ediyor, titiz çalışıyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları