Tene hükmetmek. Hayalini dokuya dönüştürmek. Bütünü tende yakalamak.
Bilmediğin iç dünyalı yabancılarla kendi düşlerini buluşturmak. Üstelik tüm bu zor durumu yaratmak, sunmak ve satmak için sadece birkaç ayının olması! O kısa zaman dönüşlerinden hemen sonra kıymetli hayal ürünlerine ‘modası geçti’ damgası vurularak unutulması ve senden anında yeni ve daha iyi, hep bir diğerinden daha iyi hayaller beklenilmesi. Tanrım! Bu ne çeşit bir tutsaklıktır böyle?
Garip döngülü, garip anlı, garip vizyonlu biz gariplerin yaptığı bu gariguru işine kısaca ‘moda tasarımcılığı’ deniyor. Halk söylemi ile ben bu söylemi ‘odacı’ gibi algılayıp sevmesem de ısrarla birileri bize ‘modacı’ diyor.
***
Şimdi, geçen akşam bu garipliğe yeni garipleri seçmek için toplandık. Şaka bir yana ben İTKİB’in her sene düzenlediği bu yarışmayı bir hayli ciddiye alıyorum. Daha önce yazdığım gibi benim de 12 yıl önce ilk yarışmanın ilk birincisi olmam olayı inceden anlama yalnızca yardımcı, asıl ilgim Türkiye ile genç Türkiyeliler arasında bir meslek dalındaki gelecek paylaşımına tanık olmak. Bu önemli bir tanıklık. Böyle gecelerde üçlü zaman dilimini anında yaşıyor insan. Geçmişi biliyor ve hissediyorsun. Şimdiyi bizler yaşıyoruz. Geleceği ise podyuma bu genç Türkiyeliler taşıyor.
***
Ben çok keyif alıyorum. Her yeni dokuda ve tasarımda beraberce soluyacağımız yeni anları paylaşıyoruz hep birlikte. O gece tekstil sektörünün bir çok üyesi ve bu sektöre bağlı çalışan herkes orada idi. En çok da tasarımcı öğrencilerinin ve yarışmacıların heyecanı hepimizi etkiledi. Jürideki diğer tasarımcı arkadaşlarımdan Ümit Ünal ve Hakan Yıldırım ile yan yana otururken en çok yarışmanın sonucu açıklanırken yine ve yine heyecanlandığımıza baktım. Sonuçlar söylenene kadar bizim de neticelerden haberimiz yoktu. Yarışmadan bir gün önce toplanıp puanlama yapmıştık ama neticeyi bizlerde o geceki gösteriden sonra öğrendik.
***
Bu sene ilk kez mansiyonlar da verildi. ’Evrensel Bağıntılar’ isimli koleksiyonu ile Kübra Naldöken ve ‘Pırıltı’ isimli koleksiyonu İlke Ayşegül Haşlaman mansiyon kazandılar. Kübra’nın eserleri yaratıcılık açısından bence çok başarılı idi.
Ödüller ise;
3. ‘Varoluşum’ ile Hakan Oktaş
2. ’İzolasyon’ ile Giray Sepin
1. ‘Samuray’ temalı koleksiyonu ile Canan Çullu
Rafine ve duru anlatımı ile Canan’nın koleksiyonu etkileyici idi.
Hayaller, hayaller...
Kimbilir kaç gün ve kaç gece bin bir hayal denizinde yüzüldü bu eserler için.
Kimbilir kaç kere yaşlarla, ümitsizlik ve ümitli sevinçler için yolculuklar yapıldı bilinmez o diyarlardan bu diyarlara. Gece gözler kaç kereler bu anların hayalinle kapandı ve sabah bu anların hayaliyle uyandı.
***
Neler yaşadıklarını ve geleceklerden neler beklediklerini ancak hissedebilirim onlar kadar derinden bilemem elbette. Ama bildiğim bir şey var Onlu haneli bu garip meslek hayatımda, insan bir şeyi isterse gönülden, derinden o istek bir gün oluyor. Olması için tırmalamak ve dipsiz kuyularına düşmek değil söylemek istediğim.
Aksine bilgece huzur ve sakinlikle hayatımızın bize getireceklerini beklemek ve beklerken doğru anda doğru tohumu ekmek hayallerimize.
***
Formül hırstan, egodan, sevgisizce bu işi yapıyormuş gibi görünmekten geçmiyor. Formülü bu garip işin sahici yürekten sahici sevgiden geçiyor. Kazanan Türkiye idi o gece. Ben yeni yüzümüzü çok beğendim. Hepsi genç ve hepsi temiz bakıyorlardı bir sonraki zamana. Yaratılan, sektörü ve tasarımcısı ile pırıltılı, temiz bir Türkiye markası idi. Biz bizi sevdik o gece. Ben de bu oluşumu sevdim.
Yenilere merhaba, biz devam edenlere de her zamanki gibi sevgi ile kalmacalara...
Birinci Samuray
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda, ‘Samuray’ adlı tasarımıyla birinci seçilen Canan Çullu, ödülünü İTKİB Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orkaçıoğlu’ndan aldı. Yarışmada ikinciliği ‘İzolasyon’ adlı tasarımıyla kazanan H. Giray Sepin, ödülünü Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ömer Faruk Doğan’dan alırken, üçüncülüğü ‘Varoluşum’ adlı tasarımıyla kazanan Hakan Oktaş da ödülünü İTKİB Genel Sekreteri Tuncer Öğün’den aldı. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, ödül töreninde yaptığı konuşmada, hazır giyim sektöründe genç tasarımcıların yetişmesinin önemini vurgulayarak, ‘Tasarımcılar olarak, dünyanın en büyük hazır giyim üreticileri arasında olan Türkiye’nin değişen imajının vitrininde duruyorsunuz’ dedi.