Paylaş
Sen yazılanları bir tut, kadınlar – gençler – anne babalar – işini kurmak isteyenler, kendi aralarında bir paylaş, ah be dedim, demek ki, gerçekten ilham veriyor hikayelerim. Hikayeleri ben yazıyorum, ama kahramanları başka başka.
Bu kez, 90 kuşağından iki zıpkın gibi, duyarlı, akıllı, başkalarına fayda sağlamak için çırpınan, çevreye duyarlı, çocuk seven bir de üzerine kendi tasarımları ile iş kuran, iki genç kadın var kadrajımda. Vera ve Valerie Antebi. Hikayenin ismi ise “ANTEBİES”. 90 kuşağının neler yapabileceğini zaten yakın geçmişte görmüştük. Oradan anladık ki, bunlar durduğu yerde durmayacak, plazalara bizim gibi senelerce tıkılıp kalmayacak. Bir iki sene çıraklık, bir iki sene kurumsal hayat, ondan sonra pırr kendi işleri! Üstelik deli gibi sermaye gerektirmeyen iş fikirleri bularak. Ama burada dur! Dudak uçuklatan sermayeler gerektirmemesi, fikrin daha önce denenmemiş, özgün, fayda sağlayan, hayatı kolaylaştıran bir buluş olmasını gerektiriyor. İşte ancak o fikirler tutuyor ve işe dönüşüyor. Yoksa, herkes butik açıyor. Herkes bebek maması üretiyor. Herkes tahta oyuncak yapıyor. Sen o tahta oyuncağın bacağından evin tozunu alan astronot yapabiliyor musun, bunu yaparken de ihtiyaç sahibi 20-25 kadına iş verip 20-25 ailenin karnını doyurabiliyor musun, esas numara orada.
Hikaye nasıl başlıyor?
Hikayemize geri dönelim.... Vera ve Valeri, İzmirli tekstilci bir aileden gelen iki kuzen. Uzun yıllar New York’ta tasarım eğitimi alıp bu konuda farklı yerlerde çalışmış. Türkiye’ye geri dönmeleriyle beraber hayallerinde Türk kültürünün en güzel parçalarından biri olan el sanatlarına ve tasarıma olan ilgi ve tutkuları, hatta çocuklar ile birleştirmek var. Ama nasıl? Araştırmalar, çizimler, denemeler, yanılmalar sürerken bir gün yolları bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında Bayraklı’nın, hayatın zor olduğu mahallelerinden birine düşmüş. Önce kumaş işi yapan ailelerinin kullanmadığı kumaşları buradaki ihtiyaç sahibi kadınlara ücretsiz verip onlara dikiş-kalıp öğreterek geçmiş epey bir zaman. Bu farklı nedenlerle çalışma imkanı olmayan fakat çok yetenekli bir grup kadının da verdiği cesaret ve aralarında kurulan dostluk ile başarırız demişler ve onların el emeği ile yaptıkları ürünler, kuzenlere ANTEBİES bebeklerini oluşturmak için ilham vermiş.
ANTEBİES bebekleri de ne?
Bana göre dünyanın en tatlı oyuncak bebekleri. Bir karakter yaratmışlar ve sonra bu karakterin kardeşleri de gelmiş. Tasarım aşaması zannettiklerinden çok daha uzun sürmüş. Ardından 3 ay boyunca sürekli emekçi kadınlarla bebeklerin formuna, kumaşlarına ve ifadelerine karar vermeye çalışmışlar. Bu süreçte hiç şikayet etmeden tüm kadınlar birbirine yardımcı olmuş. Kullandıkları malzemeler organik, her bebek kendi bez çantası içinde geliyor. Paketlemede hiç plastik kullanılmıyor ve bu çantaları da bebekleri yapan kadınlar dikiyor. Organik malzemeler ve el emeği ile yapılan bebeklerimizin temel amacı ise kadınlara iş imkanı sağlayarak, geleceğe umutla bakmaları...
Avrupa’da satış başladı, sıra Türkiye ve Amerika’da
ANTEBİES bebekleri henüz çok çok yeni bir marka ve iş fikiri. Almanya’da satışa sunuldu bile. Türkiye’de ve Amerika’da ise farklı mağazalar ile anlaşma aşamasındalar. Siz bu yazıyı okurken belki satış noktaları belli olmuş olacak. Kısa zamanda internet sitelerinden de satış yaparak daha fazla kadına iş olanağı sağlamayı hedefliyorlar. Şu anki istihdam 25 kadın civarında. Web siteleri www.antebies.com / Türkiye satışı başlamadan hemen önce bebeklere sahip olmak isterseniz de hello@antebies.com’a mail atmanız yeterli. Bir gün belki de ANTEBİES bebekleri bir dünya markası olacak, kim bilir? Kadınlar! Sizler de bu fikirler oldukça, siz başkalarına istihdam yarattıkça bende de ilham veren hikayelerinizi yazmaya devam edeceğim.
Paylaş