Paylaş
BU yazıyı size Burhaniye’den, hayatımda konakladığım en huzurlu otelden yazıyorum: TEOMİDA. Tam karşımda İDA Dağı. Zaten bu nefis küçük otelin ismi de Pelin ve eşi Christian’ın çocukları Teoman ve İda’nın isimlerinin birleşiminden geliyor. Haziran ayında yapacağım uzun bir Kuzey Ege turu öncesi Burhaniye seyahati, torbadan son anda çıkan, hafta içi gece yarılarına kadar çalışmanın sonucunda kendime verdiğim küçücük bir ödülün sonucu.
Yıllardır Ayvalık yolunda aklıma Burhaniye ve Ören’e kıvrılmak gelir. Ama hep Ayvalık’ta beni bekleyenler ağır basar. Bu kez bilinçli bir şekilde direksiyonu Burhaniye’ye doğru kırıyorum. Ve Ören’e resmen vuruluyorum.
Burhaniye, Kuzey Ege’de, Balıkesir ilinin sınırları içinde. Edremit Körfezi’nin güneydoğusundaki düzlüğe kurulmuş. Sahilden bir kaç kilometre içerideki ilçe merkezi “idare eder”. Daha estetik, daha planlı olabilirdi. Plan derken şehir planlamasından bahsediyorum tabii ki. Ama yine de Egeli olmanın yarattığı naif bir hava var merkezde. Sahil şeridi ise inanılmaz; Ege Denizi’nin 17 kilometrelik kıyı şeridi Burhaniye’ye ait. Ören de kıyı şeridinin en güzel koyunda yer alıyor.
Burhaniye’nin tarihi, M.Ö. 1400’lere uzanıyor!
Bölgede, MÖ 1400’lerde, Mysia halkı tarafından bir kent inşa edilmiş. Kente Adramitteion ismi verilmiş. Bu ismin de Lidya Kralı Adramis’ten geldiği sanılıyor. Tarihçiler, ilçedeki ilk yerleşimin, Ören’in hemen yan koyu olan “İskele bölgesi” ve civarında olduğunu söylüyor. Ayrıca, gene yaptıkları araştırmalar sonucunda, eski devrin en büyük mahkemesinin, Adramitteion kentinde olduğunu savunuyorlar. Hatta, bazı kaynaklar “Bölgedeki ilk anayasa mahkemesi bu kenttedir” diye daha kesin konuşuyor. Bölge, Roma dönemindeki piskoposluk merkezlerinden biri olmuş. Bizans döneminde, eski parlak günleri bitmiş. Beylikler sonrasında, 1323’te Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmış. 19’uncu yüzyılda, Sultan Abdülhamit’in oğluna ithafen de “Burhaniye” adını almış.
Ne yapılır?
Aylardan haziran - temmuz – ağustos ve eylül ise dünyanın en yüzmeli-kulaçlı tatili sizi bekliyor. Ama aylardan mayıssa sahilde yürüyüş yapmayı, bu zeytin ve zeytinyağı memleketinin yöresel küçük lokantalarını keşfetmeyi, Karaağaç ve Bostancı köylerindeki kaplıcaları ziyaret etmeyi, Madra Dağı’nda günü birlik trekking turlarına katılmayı ya da ilçe merkezinden kalkan günübirlik turlarla Ayvalık - Kaz Dağları ve Çanakkale’ye gitmeyi düşünebilirsiniz.
Nerede Kalınır?
Benim için bundan böyle Kuzey Ege’de küçük otel demek, Teomida demek. gezlong.com’un sitesinden bulduğum ve o anda oda satın aldığım (gitmemek için bahanem kalmasın diye) Teomida’nın dinginliği ve özeni bizi tam anlamı ile mest etti. Huzur arayan insanların ilacı olacakmış gibi duran bir kucaklayıcılığı var Teomida’nın. Yıllardır duymak istediğim ses. Ne bir şarkı. Ne bir ezgi. Ne de bir kuru gürültü. Denizin ve bitki örtüsünün sesi. Teomida; eski İngiliz ve Fransız gülleri, Akdeniz bitkileri kokuları, doğal ortamlarında rahatsız edilmeyen hayvanlar; sincaplar, kaplumbağalar, baykuşlar, yaban tavşanları, onlarca çeşit kuş ve kelebek dolu bahçesiyle daha ilk bakışta misafirlerini büyülüyor. Sabahları rahatsız edip de yumurtalarını “çalacağımız” tavuklar ve sebze bahçesinden ellerinizle toplayacağımız organik sebzeler... Kaldığımız süre boyunca uzun kitaplar bitirdiğimiz ve bol bol kendimizi dinleyebildiğimiz Teomida Hotel; Kuzey Ege’nin Burhaniye’sinde; misafirlerine kirlenmemiş bir masal vadediyor. Oda fiyatları 2 kişi için kahvaltı dahil 280 TL. Bazı hiç bir özelliği olmayan otellerin 400 TL istediği düşünülürse, yüksek değil.
Adres: İskele Mah. Murat Çeşme Bulvarı 639. Sok. Burhaniye-Balıkesir 10700 Türkiye, +90 (266) 4261161
http://www.teomidahotel.com
Paylaş