Malatya izlenimleri – Volume II

Haberin Devamı

BİR Egeli gözüyle Malatya notlarına, kaldığımız yerden devam. Siz bu satırları okurken, ben ya Fuar’ın tartan pistinde ya da spor salonunda ter döküyor olacağım.
Sebebini ilerleyen satırlarda zaten anlarsınız.
Herkese kazasız - belasız - savaşsız - şehitsiz - kavgasız - gürültüsüz nefis bir hafta ve günlük telaşlarınızda sakinlikler diliyorum.
Bir de bunu eski Malatya ağzı ile söyleyecek olursak;
Cegetin başında çağa çıplıyı, çap*
Sokağın başında çocuk ağlıyor, koş!

Sosyal Yaşam
* Şehrin sosyal hayatı, “Merkez”de, “Kanal Boyu”nda ve “İnönü Caddesi” üzerinde ve ayrıca yine aynı cadde üzerinde açılan Malatya Park AVM dolaylarında dönüyor.
* Kültür – sanat çok önemli. Kitap Fuarı bitip Sinema Festivali, o bitip Bieanal başlıyor.
* Gece hayatı yok denecek kadar az.
* Hava saat 16.30’da karardığı için akşam yemeği saati 18.00’de!
* İçkili lokanta, sayılı. Ancak şarap sorduğunuzda size yargılayan bir tavır asla yok. Hatta şehirde içki içebileceğiniz lokantaların ismini veriyorlar.
* Şehrin, yaklaşık 3 bin dönüme yayılan büyük ve köklü bir üniversitesi var.

Haberin Devamı

Malatya izlenimleri – Volume II

Malatya Mutfağı
* Ankara’nın ötesine geçtiğinizi; nefis kebaplardan, bulgur, tarhana, kiraz yaprağı ve baharat üzerine kurulu zahmetli mutfaklarından anlıyorsunuz.
* İçli köfte haşlanıp üzerine halis tereyağı ve sumak dökülerek yeniyor.
* Yüksük çorbası ve diğer tüm çorbaları; çorbadan nefret eden beni bile baştan çıkardı.
* O kadar çok doğal ürün satan dükkan ve yerel pazar var ki, Malatya Mutfağı’nda bir şekilde doğadan gelmeyen hiç bir şeyin kullanılamayacağı hissine kapılıyorsunuz.
* Ekip olarak, ekşili mercimek çorbası, analı kızlı köftesi, kiraz yaprağı sarma, patlıcan tava ve taş fırınlarda bir tam gün pişen kağıt kebabı’na bayıldık!!!
* Yemek üzerine sunulan cevizli kaymaklı kayısı tatlısı ve sütlü kadayıf çok meşhur.

Malatya izlenimleri – Volume II

Haberin Devamı

Top 5
(Bu liste tabii ki, benim kanaatim. Daha iyisi de varsa listeye ek yapabilirsiniz.)
1. En iyi kebap: Sinan Et Lokantası (Nam-ı diğer Hacı Baba) 1941’den beri açık. En iyi kağıt kebabını, domates kebabını, yayık ayranı ve bir de dondurmalı irmik tatlısını onlar yapıyor. Vedat Milor’dan 5 yıldız almayı başarmış ender tarihi lokantalardan.
www.malatyasofrasi.com.tr ek olarak Bakırcılar Çarşısı içindeki Kebapçı Güngör de inanılmaz.
2. En iyi yöresel yemek: 5 Konaklar Malatya Mutfağı. Analı kızlının, kiraz yaprağına sarmanın, yüksük çorbasının en güzeli burada. Onarılan 5 tarihi konaktan birine açılmış. Çok şık, çok temiz. www.beskonaklarmalatyamutfagi.com.tr
3. En iyi Nostalji: Nostalji Malatya Evi 1800’lerden kalma avlulu bir taş konak. Son derece otantik bir kafe restorana dönüştürülmüş. Kayseri’den daha bile iyi mantı yapıyorlar desem yalan olmaz. Yöresel yemeklerin tamamı var. Fiyatlar 10 numara. www.nostaljimalatya.com.tr
4. En iyi kayısıcı: Tarihi Şire Pazarı’ndaki Armağan. Fiyatları çok ucuz değil, ama kayısı ve kuru meyvenin, çerezin, dut pestilinin, fıstıklı muskanın envai çeşidi burada. www.armagankayisi.com
5. En iyi kayısı kozmetiği: Doktor Miş – Miş. Yine Şire Pazarı içinde küçücük bir dükkan. Dükkanın adı, kayısının bir diğer ismi olan Miş-Miş’ten geliyor.
 
Neden miş-miş?
Çünkü kayısı çok narin bir meyve. Ve mahsul verene kadar köylünün arasında bir bekleyiş: “Bu sene yağmur yağmayacak-mış. Don olmayacak-mış. Kayısı toplanacak-mış. Serilecek-miş. Satılacak-mış”. İşte kayısının miş-miş’i buradan geliyor. Bu dükkanın Dr. unvanı ise kayısının tüm faydalarını bilen şeker gibi sahibinden geliyor. Kayısı kremlerinizi, göz çevresi için kayısı çekirdeği yağınızı ve tabii ki, kayısı sabununuzu buradan alın.
www.mismiskuruyemis.com

Yazarın Tüm Yazıları