Malatya izlenimleri – Volume I

Haberin Devamı

ÖNCE yaklaşık 10 gün Malatya’da ne işim vardı onu açıklayayım... Malatya Valiliği’nce gerçekleşen 3. Malatya Uluslararası Film Festivali. Üstelik konuk olarak değil, profesyonel anlamda çalışmak için. Ödül töreninin açılış ve kapanış koordinatörü olarak. İtiraf ediyorum; burun kıvırarak gittim. Şehre değil, festivale. Ama sonra kendimden utandım.
Kendimi bir hafta süren, Venedik, Berlin, Cannes gibi festivallerden bizzat seçilmiş 140 filmin, onlarca sinema atölyesinin, serginin ve Kadir İnanır’dan Türkan Şoray’a bir sürü Yeşilçam starının ortasında buldum. Karşımda festivalini önemseyen ve sahip çıkan, Malatya ismini duyurmak için büyük çaba gösteren, sanat ve sinema meraklısı bir halk buldum.
Ve ödül törenlerine 100’e yakın basın mensubunun, yabancı konukların katıldığı, kırmızı halısından A Haber canlı yayınına dört dörtlük planlanmış bir organizasyonu yönettim. Küçük, ama yaptığı işe inanan bir ekiple birlikte.
Dünyada bir kentin tanınmasına en büyük katkı sağlayan sanatsal etkinliklerinden birine Malatya uyanmış. İzmirlilerse uyumaya devam ediyor.
(Lütfen bana iktidar – yerel yönetim dengelerinden bahsetmeyin. Bu çapta bir organizasyon yapmaya kalkışalım, projeyi önlerine koyalım, Kültür Bakanlığı destek vermezse, ayıp onların olsun.)
15 Kasım gecesi ödüllerin dağıtılması ile sona eren, ana teması Ortadoğu ve Barış olan festival sonrası, yerel televizyoncu ve herkes tarafından çok sevilen Cumali Bey ile birlikte kenti dolaştım.
İşte madde madde Malatya...

Haberin Devamı

Malatya izlenimleri – Volume I

Tarih
* Kentin tarihi M.Ö. 6000’li yıllara dayanıyor.
* Anadolu’nun ilk şehir devleti olarak bilinen Aslantepe Höyüğü burada.
* Konumu nedeniyle bir çok kez işgal edilmiş.
* En huzurlu dönemi; önce Osmanlı, sonrasında da Türkiye Cumhuriyeti dönemi.

Ekonomi
* Kentin en önemli geçim kaynağı tabii ki, kayısı.
* Kayısı üreten ve satan esnaf, ihracat ve web üzerinden pazarlama konusunda aşmış.
* 2 organize sanayi bölgesi, 3 büyük otel (yenileri de yolda), İstinye Park’ın az ufağı bir AVM (Malatya Park), ilginç bir şekilde onlarca hastaneye sahip.
* Kayısı mağazalarında envai çeşit ürün var. Yabancı olduğunuzu anladıkları anda, hepsinden ikram edip “yeter-tamam-nolur” dediğinizde bozuluyorlar.
* Bu ikram geleneğine rağmen dünya kayısı pazarının %70’ine sahipler.
* Akıllılar ve en az Kayserililer kadar iyi tüccarlar.
* Ben oradayken Malatya’nın büyük şehir olması kesinleşti.
* Ancak kentleşme ve büyüme hamlesi anlamında daha alınacak çok yol var.

Haberin Devamı

Malatya izlenimleri – Volume I

Şehir
* Güzel meydanları, sağlı sollu yemyeşil uzun caddeleri (İnönü Caddesi), büyük parkları var.
* Ancak eski Malatya Evleri’nden pek azı ayakta kalmış.
* Kapalısı, açığı, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni’si yüzyıllardır bir arada barış içinde yaşamış ve yaşamaya devam ediyor.
* İnançlı bir halkı var, ama ne içtiğinize ne de giydiğinize yan gözle bakan var.
* Özellikle taksiye bindiğinizde, unutmaya başladığımız Anadolu’nun iyi insan kavramının hala var olduğunu görüyorsunuz.
* Manisa’dan sonra sanırım trafik kurallarını en umursamaz ikinci şehir Malatya. Sinyal, şerit, kırmızı ışık ve fren hak getire.
* Çevrede gezilecek nefis köyler, mesire alanları ve Vadiler var. Levent Vadisi, Seyir Terası, yabani at harası, Arapgir, Battal Gazi ve Nemrut yolundaki (Kemal Sunal’ın da doğduğu) nefis Pötürge Köyü ve Kara Şelale en beğendiklerim.
Yarın: Sosyal Yaşam – Malatya Mutfağı – Top 5 lezzet durağı

Yazarın Tüm Yazıları