Lezzetin adası Cunda

Neden gidilir?

Haberin Devamı

“Arnavut kaldırımlı sokakları, zarif taş evleri, ıtır ağaçlarının kokusu, kiliseleri, denizi için” dediğinizi duyar gibiyim. Birbirimizi kandırmayalım. Cunda’ya en çok muhteşem mutfağı için gidilir. Zeytinyağı, lidaki, papalina, kalamar dolması, kaşarlı kidonya için...

Neden gittim?

Çünkü Cunda’da hayat, sofranın etrafında döner. Sofranın etrafında buluşur aileler. İki eski dost, sofranın etrafında atışır. Sevgililer sofraların başında aşık olur. Ayrılanlar bu sofralarda efkârlanır. Her cumartesi organik pazar, bu sofralar için kurulur ada meydanına. İster iftar açmaya gidin, ister keşif yapmaya; bu hafta sonu rotamız Cunda!

Cunda Balık Evi

Ada’daki en kuvvetli favorim! Son derece mütevazı bir dükkan. Sahibi Fevzi Tavşan doğma büyüme Cundalı. Adalıların rahatlığı Fevzi Bey’in de ruhuna işlemiş. Keyfi yerindeyse gecenin ilerleyen saatlerinde Müzeyyen Senar’dan başlayarak, taş plaklarıyla müzik ziyafeti çekiyor. Sıcak ot tabağını, kaşarlı kidonya midyesini, soya soslu ahtapotu ve levrek marineyi mutlaka deneyin.www.cundabalikevi.com

Ayna

Haberin Devamı

Burası beni adındaki “yeme-içme-oturma yeri” tanımından ve bembeyaz dekorasyonundan yakaladı. Akdeniz lezzetini ada aromaları ile harmanlayan deneysel bir mutfağa sahip. Sıcak bir öğleden sonrayı, dostlarla, sohbetle ve iyi yemekle geçirmek için nefis bir fikir.
www.aynacunda.com

Vino Şarap Evi

Sokak arasında, kırmızı panjurlu minicik bir dükkân. Önünde 2-3 ferforje masa; kapının girişinde Latince “in vino veritas” yazılı taş bir levha var. Yani, “gerçek, şaraptadır”. Sahibi İstanbullu Reyhan Hanım; 5-6 yıl önce Adalı olmuş. Buradaki ev yapımı şarapları, iğde, sakız ve neskafe likörlerini şişeyle satın alıp bayramda ikram etmek üzere evinize de götürebilirsiniz.
Tel: (0266) 327 13 55

Ada mandıraları

Cunda’da her şey doğal ve taze! Fabrikasyon ürün neredeyse yok gibi. Bu küçücük adada 3 muhteşem mandıra birden oluşu da bunun en güzel kanıtı. Bu yüzden, Çetinel Mandıra, Pateriçe Ada Mandırası ve Kesebir Mandıra’yı şiddetle tavsiye ediyorum. Üçü de sahildeki Taş Kahve’nin arka sokağında, kime sorsanız gösterir. Evinize götürmeniz gerekenler: Kefalotori (kelle peyniri), karadut reçelinin can dostu taze lor, sepet peyniri, Manyas peyniri, Bergama ve İzmir tulumu...

Haberin Devamı

Nerede kalmalı?

Moshinos Otel: Taksiyarhis Kilisesi’ne çıkan, cumbalı evlerle bezeli bir yokuşta. Eski bir konaktan dönüştürülen, adanın ruhu ile bütünleşmiş, leziz kahvaltıları ile ünlü butik otel. Sakinliği ve anneannemin cumbalı evini hatırlatan dokusu ile beni her gidişimde kendine çekiyor. www.moshinos.com
Madya Otel: Madya, Ege’ye özgü sert bir olta yemi. Zaten otelin sahibi olan İstanbullu genç çift de denize ve Cunda’ya aşık. 9 odalı eski bir konaktan renove edilen otelin odalarında televizyon yok, onun yerine kocaman bir bahçe barı, organik bir restoran ve bolca dostluk ve samimiyet var. www.madyahotel.com

Has Ada Zeytinyağı

1996’da aileden zeytinci baba-oğul Hasan&Hakan Gülören tarafından açılan bu dükkân, inanılmaz lezzetli zeytinyağları ile ünlü. Ada’daki bütün zeytinyağı butikleri belli bir kalitenin üzerinde ama Has Ada’nın ürünleri rafine görünümü ve içimlik kıvamdaki lezzetiyle daha bir başka...www.hasadazeytincilik.com

Yazarın Tüm Yazıları