Paylaş
DEMOKRASİ, tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimidir. Yunanca “dimokratia” sözcüğünden türemiştir. Türkçe’ye, Fransızca “démocratie” sözcüğünden geçmiştir. Genellikle devlet yönetim biçimi olarak değerlendirilmesine rağmen, üniversiteler, işçi ve işveren organizasyonları ve bazı diğer sivil kurum ve kuruluşlar da demokrasi ile yönetilebilirler.
Demokrasinin ana yurdu olan Eski Yunan’daki filozoflar Aristo ve Eflatun demokrasiyi eleştirmiş, o zamanlarda halk içinde “ayak takımının yönetimi” gibi aşağılayıcı kavramlar kullanılmıştır. Fakat demokrasi diğer yönetim şekillerinin arasından sıyrılarak günümüzde en yaygın olarak kullanılan devlet sistemi haline gelmiştir.
Artık siyaset bilimciler hangi sistemin daha iyi işlediğinden çok hangi demokrasinin daha iyi işlediği tartışmalarına girmişler ve liberal, komünist, sosyalist, muhafazakar, anarşist ve faşist düşünürler kendi demokratik sistemlerinin erdemlerini ön plana çıkarmaya çalışmışlardır. Bu sebeple demokrasinin çok fazla sayıda değişik tanımı oluşmuştur.
Demokrasinin GERÇEK tanımı
DEMOKRASİNİN tanımı tartışması günümüzde hala devam eden bir tartışma. Bunun sebepleri ülkelerdeki bazı kurumların görüşlerini haklı çıkartmak adına demokrasi tanımını kullanmaları, demokratik olmayan devletlerin kendilerini demokratik olarak tanıtma çabaları ve aslında genel bir kavram olan demokrasinin tek başına kullanılması (anayasal demokrasi, sosyal demokrasi, liberal demokrasi vb) gibi sebepler gösterilebilir.
Demokrasiye farklı atıflar
1. ÇOĞUNLUĞUN yönetimi 2. Azınlık haklarını güvenceye alan yönetim. 3. Fakirin yönetimi. 4. Sosyal eşitsizliği yok etmeye çabalayan yönetim. 5. Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim. 6. Kamu hizmetinde bulunmak için halkın desteğine dayanan yönetim.
Kaynak: www.demokrasi.nedir.com
Size bunları neden yazdım?
ÜÇ gündür yollardayım ey benim mazlum ülkem. Muğla’dan da, istanbul’dan da, izmir’den de hafızama kazınan kareler berbat. Buraya koysam için kaldırmaz. Bu halkın tek bir isteği var; o da baskı altında hissetmeden, hakaret görmeden özgürce yaşamak. Burası Atatürk Türkiyesi. BURADA TEK ÇIKAR YOL DEMOKRASİ! Ne olur bunu görün artık. Bitsin bu şiddet. Bu ülke hepimizin. Hiç birimizin gidecek başka yeri yok. Bir arada bir ağaç gibi hür ve tek bir orman gibi kardeşçesine yaşamayı öğrenmek zorundayız.
Paylaş