Altınoluk’ta neler oluyor

Haberin Devamı

ALTINOLUK, Ege’nin karakteristik özelliğini yansıtan, en mütevazi, en güzel denizli beldelerden biri. Yıllardır ailesi yazları Altınoluk’ta yaşayan samimi bir arkadaşım aradı. “Bahar, burada her Salı ‘neredeyse plaja’ pazar kurulmaya başlandı. Ardında bıraktığı manzaraya inanamazsın.” E atladım, gittim tabii. (Bu arada 2.5 ayda araba ile 7 bin kilometreyi bir ilaç röprezantları yapıyor, bir de ben).

Altınoluk’ta neler oluyor

Vardım geldim Altınoluk’a. Çıktım pazarı rahatça gören bir apartmanın terasına. Semt pazarları hayatta en desteklediğim lokal oluşumlardan biri. Ama burada durum biraz farklı. Çünkü semt pazarı; bu sene belediye tarafından kimseye sorulmadan (en azından bölge sakinlerine) Mehmet Peker Caddesi’nden başlayıp plaja kadar inen bulvara kurulmaya başlamış.

Haberin Devamı

Semt sakinleri soruyor
Civarda oturan Altınoluklu pazara karşı değil; dertleri bulvarın ortasına kurulan, oradan da mavi bayraklı plaja kadar ulaşan pazarın öncesinde ve sonrasında yarattığı gürültü ile görüntü kirliliği. Bir dertleri daha var; bulvardaki apartman ve yazlıklardan toplanan daire başı 600 TL’lik kaldırım taşı döşeme parasına karşılık, o taşlara saplanan şemsiye ve direkler sebebi ile tüm sokak taşlarının kırıldığından dem vuruyorlar. Pazarın plaja kadar uzanması ise ayrı bir üzüntü kaynakları.

Çözüm ne?
Aslında artık bir çok ilçede semt pazarları, özel alanlara kurulan pazaryerlerinde gerçekleşiyor. Üstelik Altınoluk’un da böyle bir şansı var. Şu anki pazaryerinin hemen yanı başında Ereğli Demirçelik’e ait oldukça büyük boş bir arazi var. Burası tıpkı deve güreşlerinde olduğu gibi pazaryeri için de kiralanamaz mı? Altınoluk, Belediye Başkanlarından hassasiyet ve bu duruma bir çözüm bekliyor.
Benden söylemesi.

Çeşme’de arabasız sen bir hiçsin bebeğim!

Altınoluk’ta neler oluyor

Haberin Devamı


BUNU geçtiğimiz senelerde bir ben bilirdim, bir de Allah! Şimdi Çeşme’de arabasız kimi görsem; ya Allah yardımcısı olsun diyorum. Ya da aracıma alıyorum. Dolmuş desen saat başı. Alaçatı’dan Çeşme Merkez’e mi gideceksin? Önce dünyayı dolaşıyor, yaklaşık 45 dakika sonra gideceğin yere varıyor. O da her koya, köye yok. E tabii, bir yandan dolmuşçular da haklı. İki ay dışında, Çeşme’de in cin top!!! Bunun çözümü mevsimlik dolmuş hatları açmak olamaz mı? Yok mudur bir çaresi derken bir arkadaşım haber verdi. Alaçatı – Ayayorgi arası kişi başı tranferi 20 TL’ye; Alaçatı – Surf Okulları arasını kişi başı 20 TL’ye; Alaçatı – Altınkum arasını kişi başı 30 TL’ye yapan taşımacılık şirketleri çalışmaya başlamış Çeşme’de. Bunlardan birinin telefonuna ulaştım. Ve belki ihtiyaç olur diye paylaşıyorum. Coşan Turizm: (0232) 712 00 52

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük Etnoğrafya Müzesi Söke’de

Altınoluk’ta neler oluyor


UZUN zamandır aklımda olup da gidemediğim yerlerden biri. Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı Etnoğrafya Müzesi olma iddiasıyla yola çıkan OTANTİKA, 20’li yaşlarda iki mimar kardeş tarafından kurulmuş. Dünyada bir AVM içinde yer alan ilk ve tek müze! Sergilenen eser sayısı bağlamında, Türkiye’nin en büyük Etnografya Müzesi! Kurucuları Denizcan ve Çağdaşcan Öztürk bakın müze hakkında ne diyor:
“Mimar olan anne ve babamız; biz iki kardeşe, kumbara yerine sandık almış. Adımıza para biriktirmek yerine, komşuların deyimi ile “Çaput-Çul” biriktirmişler. Bu çaput-çulun, çok değerli bir etnoğrafya koleksiyonu olduğunu anladığımızda, bu kültürel mirasımızı, tüm yurttaşlarımızla paylaşmak ve bu kültürümüzün geleceğe taşınabilmesine duyarlı bir katkı sağlamak için, müze açma fikri ile OTANTİKA Projesi doğdu.”
Ben Otantika’yı çok ama çok merak ediyorum. Yolu Söke girişindeki NOVA Outlet’ten geçen varsa lütfen benim için de bir gezip izlenimlerini paylaşsın.
www.otantika.net

Yazarın Tüm Yazıları