Tesadüfler güzeldir

“Rastgele çekilen fotoğraflar daha güzel çıkar, tesadüfen tanışılan insanlarla daha mutlu oluruz, kıyıda köşede uyuyakalmak uykunun en keyiflisidir, plansız “hadi” denilerek yapılan aktiviteler daha eğlencelidir. Her şeyin kendiliğinden olanı güzel.” (Ara Güler)

Haberin Devamı

Bana göre doğal (saf) halimizin görünmez ışığıdır tesadüfler. İçgüdüsel yani doğal (içten) davranışlarımızın önümüze çıkardığı tadına doyulmaz lezzetin de ta kendisidir. En doğalı, en samimisi, en gönülden olanıdır tesadüf. İçsel sahtekarlık yapmaya vakit bulamadığımız ve onu en doğal halimizle karşılamak zorunda kaldığımız içindir etkilenişimiz, en derininden. Beklemediğimiz anda gelen mutluluk, beklemediğimiz anda yeşeren umutlarımız, içsel sahtekarlıktan uzak anlarımızın bize ödülü, farkında olmadığımız ya da görmezden geldiğimiz saflığımızın bir ürünü olmalı. Doğal döngünün, doğallığımızı kirleten egolardan arınmamız gerektiğini ilettiği bir mesaj da olabilir. Tesadüflere inanmayabilirsiniz, kendi hayatınızdaki tesadüfleri bile planlayabilen zeki insanlardan olabilirsiniz belki de. Dostoyevski’nin şu sözüne ne dersiniz? “Kendi planlarımızı yapıyorduk, ama kaderin de planları olduğunu unutmuştuk.”

Tesadüfler güzeldir

KEBAPÇI (BÜŞRA) CANBOLAT

“Çok hasta olduğu günlerde bile, dükkânı açmak için ayaklandığını gördüm” dedi, sevgili Büşra. Babası Sabahattin Canbolat’ın iş disiplinini tarif etmek için kurduğu cümleydi. “Esnaflık saygı işi, esnaflığı çok sevdim” derken, sesindeki samimiyeti algıladım. 1986 yılında kurduğu döner dükkânını günümüze kadar sadece döner yaparak mesleğine ve müdavimlerine duyduğu saygı ile yürüten Sebahattin usta, rahatsızlığı sebebiyle açamadığı dükkânın anahtarlarını, saatinde açması için kızına vermiş. Ankara Üniversitesi, istatistik bölümüne girdiğinde veya bitirdiğinde hayalinin baba mesleğini sürdürmek olduğunu sanmıyorum. Geçici olabileceğini düşünürken “Et açmayı öğrendim” dedi, süt danasının arka butlarından ‘tranç’ kullandıklarını, marine etmediklerini söylerken, işe olan hakimiyetine hayran kaldım. “Geçici değilim, kalıcıyım, insanlarla iletişim kurmayı seviyorum” dediğine sevindim. Babasının özenine katacağı kadın eliyle Canbolat’ın döneri daha da lezzetlenecek. Yürekten katıldığım bir uygulamaları var. ‘Yolda soğur, lezzeti kaybolur’ diye adrese servis yok. Aydınlıkevler Şehit Ömer Halisdemir Bulvarı üzerinde, tesadüfen olmasa da bilerek gidin kendiniz alın, Büşra’nın eli değdi, keyiflenin.

Tesadüfler güzeldir

MEŞE ODUNUNDA TAŞ FIRINDA

Sevgili Savaş’ın tesadüfen rastladığı ancak bulunduğu yer olan Batıkent, Ergazi Mahallesi İpekyolu Çarşısı içinde şahane pide ve lahmacunu ile efsaneleşmiş, hepsi de usta olan üç kardeşin kurduğu bir aile işletmesi ‘Bilal Kebap’. Lezzet odaklı oldukları, pide ve lahmacunu pişirdikleri meşe odunuyla yaktıkları taş fırından anlaşılıyor zaten. Kardeşlerin özeni, pişirdikleri her şeye lezzet katarken, bir kere daha yemeğin lezzetinin pişiren kişinin ruh lezzetiyle doğru orantılı olduğunu anlıyorum. Gidip tadına baktığınızda benimle aynı fikirde olmanız kaçınılmaz olacak.

Tesadüfler güzeldir

KURU FASULYENİN İYİSİ

Esnafın yoğun olduğu yerler Altındağ Ulus, Aydınlıkevler’in lezzeti bambaşkadır. Gerek kokusu gerekse ruhunun sıcaklığını iliklerinize kadar hissedersiniz. Tüm esnaf ticaretle ilgilenir ancak öncelik hedef dürüst olmaktır, saygın olmaktır ve tabii ki insan olmaktır. Bu ruh halinin etkilediği bir atmosferin, çaycısı da lokantası da aynı duygularla kurulur ve aynı kokuyu servis eder, yani ruhun lezzetini. Pandemi dolayısıyla normalde her gün çıkardıkları yemekleri sıraya koyarak günlere bölen ‘Mürşitoğlu Esnaf Lokantası’, pazartesileri pişirdiği kuru fasulyeyi methini duyup tatmak ve resimlemek istediğim için hiç düşünmeden pişirince mahcup oldum.

Tesadüfler güzeldir

Esnaflığın geniş yüreğine örnek vermek için özellikle anlattım. Kuru fasulyeye bayılıyorum, Ankara dönerini görünce mest oluyorum. İkisinin bir arada olduğu ve iyisinin yapıldığı yerlere müptela oluyorum. İsmet ustanın fasulyesi Sivas, Suşehri dermason, pişirirken kuzu pöç kullanıyor, elinin lezzeti de değince sonuç nefis. Bilin diye yazıyorum, döneri Ankara’nın en iyilerinden mutlaka tadılmalı. Ben pilav üstü kuru üstü döner seviyorum, pazartesiye denk getirirseniz sevdiğim şekli siz de seveceksiniz. Altındağ Şehit Ömer Halisdemir Bulvarı’ndaki Mürşitoğlu Döner’in sahibi, sevgili İsmet usta, bugünkü yazımın başlığına nispet yaparcasına “Lezzet tesadüf değildir” deyip beni de düşündürüyor. Lezzetin istikrarlı olması anlamında yürekten katılıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları