Paylaş
31 yıldır Cihangir'de oturan bir okurumuz bir faks yollamış:
‘‘Konumuz Sıraselviler Caddesi. Bu yol biri gidiş biri geliş olmak üzere toplam iki şeritten oluşuyor. Taksim'i Karaköy'e bağlayan ve en çok kullanılan ana arter.
Şimdi bu iki şeritli dar cadde üzerinde yer alan işletmeleri saymak istiyorum: 6 tane en az 3 yıldızlı otel, İstanbul'un en işlek ve en büyüklerinden 3 hastane (Alman, Taksim İlkyardım ve İtalyan Hastaneleri), Bilgi Üniversitesi'nin bir bölümü, İstanbul'un 3 gözde eğlence mekanı (Roxy, Kemancı, Barfly) ve nihayet iki tane de market (bunlara her sabah mal boşaltımı yapılıyor).
Alman ve İtalyan Hastaneleri kapasite arttırımına gitmekte. Ancak yollar hep aynı genişlikte. Artan trafik kapasitesi ne şekilde rahatlatılacak? Otellere otobüs geldiği zaman ambulansların sıklıkla kullandığı bu yol tıkanmayacak mı?
31 yıldır Cihangir'de yaşıyorum. Sıraselviler Caddesi hiç değişmedi, genişlemedi, üzerinde her gün yeni bir işletme açılıyor. Biz bu caddeyi ve üzerindeki işletmeleri ne zaman sorgularız?’’
Okurumuz, bizim aracılığımızla Beyoğlu Belediyesi'nin bir önlem alma düşüncesi var mı, onu öğrenmek istiyor. Ancak Sıraselviler Caddesi bir ana arter olduğu için ilçe belediyesinin değil, büyükşehir belediyesinin yetki alanında. Kaldı ki onların da bir şey yapabilmeleri pek mümkün değil: Bir yerde herhangi bir işyeri açılırken yol kapasitesi göz önünde tutulan bir faktör değil ki!
Bir işyerine ruhsat verilirken trafiğin bundan ne derece etkileneceği hesaplanmıyor.
Ama er ya da geç, hem şehrin düzenleyicileri, hem de işyeri sahipleri, kendileri ne kadar genişlerlerse genişlesinler, hayalleri ne kadar büyük olursa olsun, hatta Türk ekonomisine kazandıracakları dolar ve marklar konusunda ne kadar edebiyat yaparlarsa yapsınlar, Sıraselviler Caddesi'nin genişlemeyeceğini kabul etmek zorunda kalacaklar, diye umut ediyorum...
Tabii Sıraselviler sadece örneklerden biri.
Paylaş