Paylaş
İçişleri Bakanlığı'nın başlattığı gürültüyle mücadele, bir eğlence tartışması başlattı.
Çünkü eğlence yerleri yazları, açık alanda, geç saatlere kadar çevreye gürültü yayan kaynakların başında geliyor.
Ama gürültünün tek kaynağı onlar değil.
Zaten iş gürültüyü aştı, açıkça ifade edilmeyen bir şekilde ‘‘eğlence adabı’’ alanına girdi. Örneğin yazın kaldırımlara masa koyan meyhanelere el atıldı. Beyoğlu Nevizade Sokağı'ndaki ve Kumkapı'daki meyhanelerin masalarını içeri çekmeleri istendi.
Ancak nedense bu iki önlemden hemen vazgeçildi.
Kumkapı meyhanelerini ‘‘kurtaran’’, Hürriyet İstanbul'un İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a bu tedbirle ilgili sorduğu soru oldu.
Tantan kendisinin böyle bir emir vermediğini söyledi, bu görüşünü teşkilatına iletti, böylece Kumkapı'daki meyhanelere dokunulmaktan vazgeçildi.
Şimdi de benzer bir gelişme Nevizade Sokağı'nda oldu. Önce buradaki meyhanelere ‘‘masalarınızı içeri sokun’’ dendi, sonra ‘‘bir hata oldu’’ denildi, önlemden vazgeçildi.
Neden böyle bir önleme gerek duyuldu? Sonra niye vazgeçildi?
Belli ki İçişleri Bakanlığı, eğlence konusuna el atmış durumda. İş gürültü değil.
* * *
Halkın bir başka eğlence alanı ise mesire yerleri, yani piknik alanları. Devlet bu konuya da el atmış bulunuyor. Ormanlar, piknikçilere yasaklandı.
Bu önlemin niye alındığını Orman Koruma Müdürü Selahattin Öztürk'ün bir süre önce arkadaşımız Tolga Tanış'la yaptığı röportajda söylediği şu sözlerden çıkarabiliriz:
‘‘İstanbul'da 25 resmi piknik yeri var. Bunların 18'i kullanıma müsait. Diğer 7'sinin altyapısı eksik. Yine de kullanıma açılan bu yerler halkın ihtiyaçlarını karşılamıyor. O zaman kalabalıktan kaçıp, denetlenmeyen orman alanlarına giriyorlar. Bu da bizim işimizi güçleştiriyor. Yeni piknik alanları yaratılmalı.’’
Selahattin Öztürk çok haklı. Ormanları piknikçilerden korumak gerekiyor. Ama iş sadece yasakla olmaz. Piknik yapmak isteyenlerin bu ihtiyacı da mutlaka karşılanmalı, piknik alanları çoğaltılmalı.
Paylaş