Karikatür 1977 tarihli

Ayşen GÜR
Haberin Devamı

DÜN birinci sayfadan yayımladığımız karikatür okuyucularımızdan büyük ilgi gördü.

Karikatür, Türkiye'deki bozuk inşaat düzenini bir salıncakla anlatıyordu.

Bu karikatürü bize arkadaşımız Enis Berberoğlu vermişti. Ama kaynağını bilemiyordu, biz de öğrenememiştik.

Dün Avcıoğlu Basım Yayım'dan Ata Avcıoğlu aradı. Karikatürün, şu anda ABD'de hocalık yapan İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden Prof. Dr. Bülent Kobu'nun ‘‘Üretim Yönetimi’’ adlı ders kitabının 54. sayfasında yer aldığını söyledi. O, kitabın 10. baskısını yapmıştı. Kitabın ilk baskısı ise 1977 tarihliydi.

Çizeri hala bulamadık. Ama ilginç olan, inşaat sorunlarını anlatan bir karikatürün üretim yönetimiyle ilgili bir kitapta yer alması. Bu da, temel sorunun inşaatların kendisinden değil, genel yönetim anlayışımızdan kaynaklandığını gösteriyor.

Yani inşaat yalnızca iyi bir örnek.

Belki de herşeyimiz böyle!

Ne panik ne rehavet

YILDIZ Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fikret Evci, Bayındırlık Bakanlığı tarafından hasar tespitinde görevlendirilmiş birçok hocadan biri.

Bugün Ersin Kalkan'la yaptığı konuşmada önemli bir noktaya değiniyor: Ağır hasar gören binalar tabii öncelikli. Ama şu anda sağlam görünen binalar da gözden geçirilmeli.

Doç. Dr. Evci, Tokyo'yu örnek gösteriyor. Depreme karşı her an hazır olmak isteyen Tokyo, 1970 öncesi yapılmış binalarını bir seferberlik havası içinde kontroldan geçiriyor, raporlar hazırlatıyor, binalarda revizyon gerekiyorsa tespit ediyor, yaptırıyor, sonra denetliyor.

Yani dua etmekle ya da ah-vah etmekle vakit kaybetmiyorlar, arı gibi çalışıyorlar.

Üstelik panik içinde de değiller.

İstanbul da Tokyo gibi olmalı.

Ne gereksiz panik, ne kaderci rehavet!

Yazarın Tüm Yazıları