Paylaş
Arkadaşımız Ayten Görgün, Büyükşehir Belediyesi Altyapı Planlama Koordinasyon Dairesi Başkanı Cengiz Güngör ile konuştu.
Ondan önümüzdeki dönemde İstanbul'da trafik düzenlemesi için alınan tedbirleri ve projeleri öğrendi.
Ne yazık ki, trafikle ilgili düzenleme denilince akla ilk gelen, araçların nasıl daha rahat gideceği, araç trafiğinin nasıl daha az tıkanacağı, araçların nasıl daha rahat park yeri bulacağı.
Yayaların bu şehirde nasıl daha rahat hareket edeceği sorusu hep gümbürtüye gidiyor.
2000 yılları için bazı yayalaştırma ve toplu taşımacılığı teşvik projeleri var. Ama o yıllara kadar ne yapacağız biz?
Şu anda biz yayalar için, birçok caddede karşıdan karşıya geçmek bile büyük bir sorun.
Vatan Caddesi'ni ele alalım mesela. Nereden karşıya geçeceksiniz? Birkaç yaya geçiti bulunuyor. Ama her birinin arasında öyle bir mesafe var ki!
Aman trafik tıkanmasın, aman otomobil sürücüleri beklemesin diye yolu kesmekten kaçındıkları anlaşılıyor. Yayalara da ‘‘sen git öteden geçiver’’ diyorlar. Otomobilin içindeki için iki yaya geçidi arasındaki mesafe çok kısa geliyor.
Sen arabandan bir an in de o mesafeyi yürüyerek geç bakalım!
* * *
Kaldı ki, ilkokuldayken bize öğrettikleri beyaz çizgili yaya geçitleri hálá yürürlükte mi, bilmiyorum. Trafik lambaları kondu konalı, yola çizili yaya geçitlerinin pabucu dama atıldı. Bazı sokaklarda iyice soluklaşmış, belli belirsiz duruyorlar. Ama sürücüler bunları farketmiyor bile; farketseler de aldırmıyorlar.
Bunlar hálá geçerli mi?
Geçerliyse, bir açıklama yapın, yazalım. Ve o eski yaya geçitlerini biz yayalar yeniden yürürlüğe sokalım.
Paylaş