Paylaş
İSTANBUL Büyükşehir ve ilçe belediye başkanları seçimden bir yıl sonra Hürriyet'te bir araya geldi. Benim en çok ilgimi çeken nokta, bu toplantıda Ankara siyasetinin hiç konuşulmaması oldu.
Futbol ve Galatasaray bol bol tartışıldı, ama Cumhurbaşkanlığı seçimi hiç! Belli ki kimseyi pek ilgilendirmiyordu.
Ankara'dan sadece İstanbul'un yerel yönetimiyle ilgili sorunlar dolayısıyla bahsedildi.
Hangi belediye başkanına ‘‘Nasılsınız?’’ diye sorsak, hemen hemen aynı cevapları alıyorduk. Yetkilerinin hükümetten gelen kararnamelerle törpülenmesi, projelerin bürokrasiye takılması ve genel gelirlerden aldıkları payın düşmesi, belediye başkanlarının en büyük sorunlarıydı.
Üstelik, bu şikayetlerde parti ayırımı yoktu.
Afet yardımında haksızlık
Bakanlar Kurulu'nun afetlerden etkilenen belediyelere genel gelirlerden aldıkları payın belli katsayılarla arttırılmasını öngören afet yardımı katsayıları kararı, İstanbullu belediye başkanlarının üzerinde en çok tartıştığı konulardan biriydi.
Başkanlar, hükümet kararında, depremden etkilendikleri halde İstanbul belediyelerine verilen yardım katsayısının çok düşük tutulduğunu belirttiler.
Büyükşehir Belediye Başkanı da bu tespite katıldı; Osmaniye belediyelerine verilen yüksek katsayıyla (5) depremden büyük zarar gören Bağcılar ve Avcılar'a verilen düşük katsayıyı (1.02 ve 1.70) örnek olarak gösterdi.
Çatalca’nın payı düşürüldü
Bu arada, İstanbul'da en yüksek katsayıyı alan Çatalca'nın katsayısının daha sonra düşürüldüğü ortaya çıktı. Çatalca Belediye Başkanı İsmail İp, katsayının diğer belediyelerin şikayetleri üzerine sonradan değiştirildiğini söyledi. İp, ‘‘Herkes Çatalca'nın aldığı payı yüksek buldu. Oysa diğer belediyelerin tavrı bizim payımızı aşağı çekmek değil kendi paylarını yükseltmek olmalıydı. Strateji hatası yapıldı’’ dedi.
İstanbul tahvili hazırlığı
Ali Müfit Gürtuna, ABD'deki ziyaretinde birçok büyük yatırım şirketinin katıldığı toplantılarda konuştuğunu, İstanbul'un dış piyasalara tahvil çıkartabilmesi için görüşmeler yaptığını söyledi.
Standard & Poor's rating kuruluşunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne kredi notu vermek için çalışmalar yaptığını açıklayan Başkan, İstanbul'un dış piyasalarda borçlanmasının yeni bir kaynak yaratacağını belirtti. Sıkı bir politika izleyen ve birçok önemli krediye garantör olmayı reddeden Hazine'nin bu konudaki tavrını sorduğumuzda ise, Hazine ile görüşmelerin de olumlu yönde ilerlediğini söyledi.
Paylaş