Paylaş
Anayasa’mızın 10. Maddesi; “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.” demektedir. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Halkoylaması’nda da, bu maddeye; “Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.” ibaresi eklenmiş bulunuyor.
Ayrıca, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un;
74. Maddesi’nde, “Sandıkların konulacağı yerleri ve oy verme işinin vaktinde sona ermesi için gerekli tedbirleri ilçe seçim kurullarının denetiminde sandık kurulu tespit eder. Sandıkların konulacağı yerlerin belirlenmesinde seçmenin oyunu kolaylıkla, serbestçe ve gizli şekilde verebilmesi gözetilir. Engelli seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için gerekli tedbirler alınır.”
90. Maddesi’nde, “Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne başkan tarafından sıra ile birer birer alınırlar. Gebeler, hastalar ve engelliler bekletilmezler. Yaşlılar önce alınabilirler.”
93. Maddesi’nde, “Kapalı oy verme yerinde birleşik oy pusulasını katlayıp yapıştırdıktan sonra, seçmen burasını terk eder ve birleşik oy pusulasını sandığa bizzat atar. Körler, felçliler veya bu gibi bedeni engellilikleri açıkça belli olanlar, bu seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla malule refakat edemez.”
hükümleri yer almaktadır.
Tüm bu maddeleri dikkate alan Yüksek Seçim Kurulu, engelli vatandaşların önümüzdeki seçimde oylarını rahatça kullanabilmeleri için bazı çalışmalar yapmış:
· Engelli vatandaşlar “www.ysk.gov.tr” adresinden “Yurt İçi Seçmen Sorgulama” bölümüne gerekli bilgileri girerek engellilik durumlarını (görme ve ortopedik) sorgulayabilecekler. Ayrıca sorgulama ekranına e-posta adreslerini ve/veya cep telefonu numaralarını girip kaydetmeleri durumunda, Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçimlerle ilgili olarak yapılacak bilgilendirme mesajlarını alabilecekler.
· Engelli vatandaşlar (ortopedik ve görme), “Yurt İçi Seçmen Sorgulama” ekranında engellilik durumlarının “ YOK” olarak belirtildiğini görürlerse, ekteki “Engelli Beyan Formu”nu doldurmak suretiyle engellerini belgeleyebilecekler. Doldurulan formlar, engellinin kimlik fotokopisi ile birlikte, en geç 27 Mart 2015 tarihinde saat 17:00 ye kadar İlçe Seçim Kurulu’nda olacak şekilde İlçe Seçim Kurulu’na veya İlçe Seçim Kurulu’na gönderilmek üzere Mahalle Muhtarlığına teslim edilecek. Teslim işlemi engellinin bizzat kendisi tarafından ya da bir yakını aracılığıyla yapılabilecek. Formları vaktinde teslim eden engelliler oylarını aile bireyleri ile birlikte, 75 yaş ve üzeri seçmenler gibi, sandık kurulan yerlerin giriş katlarında kullanabilecekler.
ENGELLİ BEYAN FORMU İÇİN TIKLAYINIZ
· Ayrıca, 298 sayılı Kanun’un 74. Maddesi uyarınca, engelli seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için sandık ataması yapılırken göz önünde bulundurulmak üzere, görme ve ortopedik engellilerin listesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden elektronik ortamda istenmiş bulunuyor. Alınan bilgiler seçmen kütüğüne işlenip, muhtarlık bölgesi askı listelerinde (E) harfi ile gösterilecek.
· Oy verme günü sandık başına gelen engelli seçmenler, tıpkı gebe hasta ve yaşlı seçmenler gibi, bekletilmeden öne alınıp oy kullandırılacak.
· Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni aksaklıkları açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oyunu kullanabilecek. Bir seçmen sadece bir engelliye yardım edebilecek. Aynı kişinin birden fazla engelliye yardım etmesi mümkün olmayacak. Ayrıca, engelli seçmene yardım edenlere de öncelik verilebilecek.
· Engelli seçmene yardım eden akrabasının, engelli ile aynı soyadı taşımasına gerek olmayacak. Yani, soyadı tutsun ya da tutmasın, her akrabası engelli seçmene oy kullanmada yardım edebilecek.
· Sandık kurulu başkanı veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek; oy kullanma sırasında engelliye yardım edemeyecek.
· Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, seçimlerde engelli vatandaşlarımızın daha rahat oy kullanabilmeleri için gerekli tedbirlerin alınması istenmiş bulunuyor.
· Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu web sitesi -Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nün yazısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün uygun görüşü üzerine- görme engelli vatandaşların kolayca erişebileceği hale getirilmiş durumda.
Alınan bu önlemler sonucunda, 7 Haziran’daki seçimde engellilerin oylarını rahatlıkla kullanabileceklerini düşünüyorum. Ancak engellilerin de kendilerine düşeni yapmaları, ekteki “Engelli Beyan Formu”nu doldurarak ilgili yerlere teslim etmeleri gerekiyor.
Edebiyatımızın ulu çınarı, büyük yazar Yaşar Kemal’i ebediyete uğurluyoruz bugün. O’nu evinde ağırlama şerefine nail olmuş şanslı kişilerdenim ben. Yazarlığına olduğu kadar, kişiliğine de hayrandım kendisinin. Eşimi çok severdi; tabii ki eşim de onu. Biz bugün üzüntüyle uğurlarken onu bu dünyadan, inanıyorum ki; eşim ve ebediyete intikal etmiş daha pek çok seveni, büyük bir sevinçle karşılayacaklar O’nu gittiği yerde. Güle güle Sevgili Yaşar Ağabey… Mekânınız cennet olsun… Bilesiniz ki, bu dünyadaki yaşamınızı kalplerimizde sürdüreceksiniz…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş