Paylaş
Cuma günkü yazımda oyuncak bebeklerden söz etmiştim. Bugün de engellilerin ve yaşlıların rahatlıkla oynayabildikleri ve hatta ulusal ve uluslararası düzeyde müsabakalara katılabildikleri bir top oyunundan bahsedeceğim.
Bocce açık havada çimlik bir alanda ya da kapalı bir alanda özel tasarlanmış bir sahada oynanabilen bir top oyunu. Biraz misketi andırıyor. Oyuncular çapları klasmana göre 10 cm ile 11,5 cm arasında değişen sentetik topları “Pallino” adı verilen 4 cm çapındaki hedef topunun en yakınına atmaya çalışıyorlar.
Bocce oyununun ağır engelli bireylerin de oynayacağı şekilde uyarlanmış bir türevi Boccia adıyla biliniyor. Başlarda serebral palsili kişilere göre tasarlanmış olan bu oyun artık motor becerileri etkileyen her tür engele sahip sporcular tarafından oynanabiliyor. 1984’te Paralimpik sporlar kapsamına alınan Boccia, Olimpiyat Oyunları’nda karşılığı bulunmayan iki paralimpik spordan biri. Bocce’yi zihinsel engelliler de rahatlıkla oynayabiliyor. Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu, Özel Olimpiyatlarda yer alan Bocce'yi 2008 yılında branşları arasına eklemiş bulunuyor.
Bu spor dalı ülkemizde de giderek yaygınlaşıyor. Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu (TBBDF) ise 18 Ekim 2004 tarihli MDK kararı ile kurulmuş. Ülkemizde Bocce müsabakaları, TBBDF Bocce (Raffa, Boule, Petank) Yarışma Talimatı’na uygun şekilde düzenleniyor. Federasyona bağlı sporcularımız 2018 yılında Avrupa Şampiyonası’nda 3 altın, 5 gümüş, 4 bronz madalya kazandırmışlar.
Türkiye’nin ilk engelli bocce takımı 2011 yılında Bursa’da Kent Konseyi Engelliler Meclisi Üyeleri tarafından kurulmuş. Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu (TBBDF) tarafından 2017 yılında Kemer'de düzenlenen ve yaklaşık bin sporcunun katıldığı Şehit Halil Kantarcı Türkiye Bocce Şampiyonası’nda ilk defa engellilerden oluşan bir takım da mücadele etmişti. Aktif Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği'nin şampiyonaya katılan sekiz sporcusundan yedisi engelliydi. Sporculardan dördü turnuvada tekerlekli sandalyede mücadele etmiş, turnuva sonunda dört kişiden oluşan kadın takımı ilk 16'ya girmeyi başarmıştı.
Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural şampiyona sonrasında DHA’dan Levent Yenigün’e yaptığı açıklamada kulübün ve takımın kuruluş sürecinde zorluklar yaşadıklarını ve olumsuz tepkiler aldıklarını şöyle anlattı: “Engelli olduğumuz için ne yazık ki oynayamayacağımızı söylediler. Yani 'Engellilerin olduğu bir federasyonda oynayın' gibi bir dirençle karşılaştık. Tabi biz bu algıyı yıkmak için uzun süre mücadele ettik.” Neyse ki pes etmeyip sonunda önyargıları aşmayı başarmışlar.
Karavural’ın da altını çizdiği gibi Bocce yediden yetmişe herkesin oynayabileceği bir oyun; yaşlı bireyleri yormadan hareket ettiren bir spor dalı. Türkiye’de 2016 yılında kurulan “Yetişkin Gençler Bocce Ligi” Türkiye'nin 78 ilinden 700 lisanslı sporcuyla start almıştı. O yıl Bocce oyununun petank dalında ilk defa Monaco’da 28 ülkenin katılımıyla düzenlenen Avrupa Veteranlar Şampiyonası’nda ülkemizi Bursa Ali Osman Sönmez Huzurevi sakinleri olan lisanslı ASP Gençlik ve Spor Kulübü Veteranlar Bocce Takımı temsil etmişti. Takımı oluşturan dört sporcunun yaşları 66-76 arasıydı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kulübün yetkilileri bu sporcuları “yetişkin gençler” olarak tanımlıyorlar ve Bakanlık tarafından benimsenen aktif yaşlanma politikası kapsamında huzurevlerinde başlatılan çalışmalar sonucunda kısa sürede önemli başarılara imza attıklarını belirtiyorlar.
Özel Olimpiyatlar bu yıl 14-21 Mart tarihleri arasında Abu Dabi’de gerçekleşecek. 190 ülkeden 7.000’in üzerinden sporcu katılacak. Bu sporcular biri de 17 yaşındaki Down Sendromlu Sara Felemban. Dört kişilik bocce takımının üyesi olan Sara, Olimpiyatlar’ a Suudi Arabistan’ı temsilen katılacak olan 14 kadın sporcudan biri.
Özel olimpiyatlara katılacak olan tüm sporculara şimdiden başarılar diliyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş