Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Umut diyorum…

Merhabalar sevgili okurlar. İstanbul, geçtiğimiz günlerde, akıl sağlığı alanında çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. 18 Kasım 2011 tarihinde Yeşilköy’deki WOW Otel’de yapılan bu toplantıya ben de davetliydim.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından organize edilen ve“Akıl Sağlığı Hizmetlerinin Geliştirilmesi” amacını güden bu toplantı, Zihinsel Özürlülük ve Ruhsal Bozukluk alanındaki Sivil Toplum Örgütleri’ni bir araya getirdi. Toplantıyı yöneten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, akıl sağlığı alanında elde edilebilecek başarı ve faydalar doğrultusunda devlet ve sivil toplum arasındaki bağı artırmayı hedeflediklerini ifade ederek, tüm katılımcıların görüş ve önerilerini ayrı ayrı dinledi.  

Bu toplantıda ağırlık kazanan ruhsal rahatsızlıklar şizofreni ve otizm idi. İlgili sivil toplum örgütlerinin kurucuları ise, çoğunluk olarak, bu/images/100/0x0/55ea7313f018fbb8f880b37e hastalıkları taşıyan çocuklara sahip anne ya da babalardan oluşuyordu. Şizofreni; düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü, hastanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşadığı, genellikle gençlik çağında başlayan bir ruhsal hastalık. Otizm ise; üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan, beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık. Tahmin edebileceğiniz gibi, her ikisi ile de baş edebilmek çok zor. Bu zorluğu gören Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile işbirliği yaparak, “Ruhsal Özürlü Bireyler İçin Hizmet Geliştirilmesi Projesi”ni hazırlamış. Bu proje ile, kronik ruhsal bozukluklar ve zihinsel özürlülükler de dâhil olmak üzere, ruhsal özürlülere yönelik etkili, uygun ve etkin toplum temelli destek hizmetlerinin verilmesi amaçlanıyor. Projenin önemli özel hedeflerinden biri de; mevcut hizmetlerin kalitesini iyileştirmek amacıyla, odak noktası ruhsal bozuklukları bulunan bireyler ve zihinsel özürlüler olmak üzere, kurum bakımına alternatif toplum temelli bakım hizmetlerine yönelik entegre bir pilot model geliştirmek.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan  Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü (eski adı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı), gördüğüm kadarı ile, var gücü ile çalışıyor bizler için. Ben bu toplantıda tek bir yazıya sığdırılamayacak kadar çok şey öğrendim. Van’da ruhsal rahatsızlıkları olanlar için Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce bir merkez açılmış olduğunu haber almış olmak ise beni inanılmaz derecede mutlu etti. Hatırlarsanız, bir önceki yazımda; “Bu depremin yol açtığı fiziksel engeller gözle görülebilir. Ancak psikolojik engelleri görebilmek için yüreğimizle bakmalı ve şimdiden önlem almaya başlamalıyız. Bir şehir dolusu psikolojik engelli yaratmak istemiyorsak, kesinlikle yapmalıyız bunu.” demiştim. Ben bunları yazarken, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü meğerse çoktan düşünmüş bunu.

Haberin Devamı

Tek kelime ile özetlemek istersem eğer bu toplantının bana getirdiklerini, UMUT diyorum…

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

 

Yazarın Tüm Yazıları