Paylaş
Bugünkü köşemi, okurlarımdan gelen istek üzerine, engel oranının %90 ve üzerinde olduğu durumlarda ÖTV indirimli araç alımında izlenecek yollar hakkında bilgi paylaşmak amacıyla değerlendirmek istiyorum.
Öncelikle akılda tutulması en önemli noktaları sıralayalım:
a)Adına araç alınacak kişi 18 yaşın altında ise noterden anne ve baba birlikte muvafakat belgesi imzalarlar. Araç satışında da aynı işlem gerekmektedir. Eğer anne baba boşanmış ise; velayet kimin üzerinde ise zihinsel engelli çocuğu için araç alımında tüm işlemleri o yapar. Diğer ebeveynin iznine gerek yoktur.
b)Adına araç alınacak kişi 18 yaşın üzerinde bedensel engelli ise kendi adına işlem yapabilir. Arzu ederse kendisi adına alım satım yapmak üzere başka birine noterden vekalet verebilir.
c)Adına araç alınacak kişi 18 yaşın üstünde ve zihinsel engelli ise, engelli kişinin adına vasi kararı şarttır. Vasi kararı daha önceden çıkartılmış ise; ilgili adliye kaleminden “araç alımına ait kullanılmak üzere” yazı almaları zorunludur. Aracın satımında yine mahkemenin ilgili kaleminden araç satışına ait yazı alınması zorunludur.
ÖTV indirimli alınan araçların aynı zamanda Motorlu Taşıtlar Vergisi muafiyeti vardır. MTV muafiyeti için; bulunduğunuz yerleşim yerindeki Vergi Dairesine başvuru yapmanız gerekir. Engelli sağlık raporu, araç ruhsatı ve kimlik kartı ile müracaat ediniz. Aksi halde aracınıza ait MTV borcu çıkabilir.
Bu işlemler yapılırken, ÖTV Kanunu’nun yürürlük tarihi olan 06.06.2002 öncesi alınan engelli sağlık raporları geçerli değildir. Bu tarihten itibaren alınmış olan engelli sağlık raporları süresi içinde geçerlidir.
Engelli sağlık raporu eğer 1 ya da 2 yıllık ise; bitimine 6 ay kalmadan önce araç alımını yapmış olmanız şarttır. Engelli sağlık raporu yenilendiğinde (araç alımını yapmış olanlar); eğer engel oranı düşerse, ÖTV indirimli araçlarını ÖTV ödemeden kullanmaya devam ederler. Bu araç 5 yıl içinde satılamaz. Satılırsa ÖTV ödenir. Engelliden engelliye satışlarda (karşı tarafın da ÖTV indirimli araç alma hakkı var ise) ÖTV ödenmez.
MTV için durum biraz farklı. Engelli sağlık raporu 1 ya da 2 yıllık olanlar, rapor yenilediklerinde aldıkları raporu vergi dairesine MTV muafiyeti için vermek zorundadırlar. Engel oranı % 90 ve üzerinde devam edenler, yenilenen raporları ile MTV muafiyetine devam ederken, engel oranı düşenler rapor tarihinden itibaren MTV yükümlüsü olur ve vergi ödemeye başlarlar. Bu kişilerin engel oranı ilerleyen zamanlarda tekrar % 90 ve üzerine çıkarsa MTV muafiyeti için yeni başvuru yapabilirler.
ÖTV indirimli araç plakalarındaki engelli işareti 2011 yılından itibaren kaldırılmıştır. Engelli araç park yerlerinden yararlanmak için kullanacağınız “Engelli Araç Park Kartı” için; engelli raporu, ruhsat, engelli bireyin bir resmi ile birlikte bulunduğunuz yerleşim yerindeki Trafik Tescil Amirliği’ne başvurmanız gerekir. ÖTV indirimli aracınız için oturduğunuz evin yakınına engelli araç park yeri yaptırmak için, bulunduğunuz yerleşim yerindeki belediyeye müracaat etmelisiniz.
Minik bir hatırlatma: Engelli aracınızın olması, bir başkasının kendi için, evinin yanına yaptırdığı engelli araç park yerine sizin de park etmeniz hakkını size verir, ancak bu durumun ne kadar ahlaki olacağı da düşünülmelidir. Siz kendi aracınız için yaptırdığınız engelli araç park yerine, başka engelli aracının park etmesini istemiyorsanız siz de başkalarının hakkına saygı göstermelisiniz.
Bu arada, “Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile sürücü belgesi sınıflarının yeniden belirlenmesiyle,.engellilerin engel gurubuna göre almış oldukları H sınıfı ehliyetler de 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlükten kalktı. Artık engellilere, hastaneden alınacak rapora göre, H Sınıfı yerine A veya B sınıfı ehliyet verilecek. Halihazırda H sınıfı ehliyetiniz varsa, alacağınız sağlık kurulu raporu ile bulunduğunuz ildeki trafik şube müdürlüklerine giderek ehliyetinizi A veya B sınıfı olarak yenilemeniz gerek. Kullanacağınız araç engelinizin durumuna göre özel tertibatlı ise ehliyetinize “özel tertibatlı araç kullanabilir” ibaresi yazılacak. Otomatik şanzımanlı araç kullanmak yeterli ise ehliyete “otomatik şanzımanlı araç kullanabilir” yazılacak. Mevcut H sınıfı ehliyetinizi değiştirmek için beş yıl süre tanındığını da hatırlatalım.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile....
Paylaş