Paylaş
Görme engelli okurum Eylem Yurtsever’den bir mesaj aldım geçtiğimiz günlerde. Sonradan görme engelli olan bir arkadaşıyla beraber hazırladıkları bir internet sitesinden söz ediyordu mesajında: “körüz.biz”…
“Körüz.biz”, iki arkadaşın sohbetlerinden doğmuş. Bu sohbetler sırasında, görme engellilik hakkında çok az şey bilmesi muhtemel olan sonradan engelli çocukların ve gençlerin bu konu hakkında sormak istedikleri bir sürü soru olduğu ancak yanıtların alınabileceği derli toplu bir kaynağın bulunamadığı gelmiş gündeme. Bunun üzerine bir site tasarlayıp, bu siteye ipuçları ve sorular bölümü koymaya ve körleri birbirleriyle buluşturmaya karar vermişler.
Ardından, Eylem Yurtsever’in hep istediği bir şey olan görsel betimleme hakkında da konuşmuşlar ve hazırlayacakları sitede bu tür bir şeyin de olması gerektiğini kabul etmişler. Karikatürlerin, logoların, simgelerin, nesnelerin, mimari eserlerin, kısacası betimlenebilecek olan her şeyin sitede yer bulması konusunda fikir birliğine varmışlar.
Sonra, “Bu nasıl yapılabilir?” diye sormuşlar kendilerine ve birbirlerine. “Cevap basitti…” diyor Eylem: “Teknolojiyi kullanarak… Bir veri bankası oluşturarak… Betimleme yapmaya istekli görünen insanlarla betimleme talebinde bulunan körleri buluşturarak…” Ve böylece sitenin, aynı zamanda, görenlerle görmeyenlerin buluşma noktası olmasına da karar vermiş olmuşlar.
Siteyi tasarlamışlar. Eylem Yurtsever’in sonradan görme engelli olan arkadaşı Murat Kefeli, hiçbir hazır kod kullanmadan günlerce ve gecelerce çalışarak erişilebilir bir site hazırlamış. Görme engelli arkadaşlarıyla birlikte sitenin bilgisayar ekranını körler için seslendiren ekran okuyucu programlara uyumlu olup olmadığını denemişler. Çok sayıda gönüllü daha site açılmadan karikatür ve logo betimlemeye, ipuçları yazmaya başlamış.
Site, 10 Mart 2014’te açılmış. http://www.koruz.biz/
Körlerin, yaşayarak edindikleri deneyimleri başkalarıyla doğrudan paylaşabilmesi ve yeni nesillerin bu bilgileri ‘başına gelmeden’ öğrenmesi “körüz.biz” adlı bu sitenin kuruluş amacı. “Oluşacak bilgi bankası sayesinde küçük yerleşim birimlerindeki rehabilitasyon olanaksızlıklarının aşılmasına katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz.” diyorlar, sitenin kurucuları. Paylaşılacak olan deneyimlerin bir hastalık sonucu kısa sürede kör olan bireyler için büyük önem taşıyacağına inanıyorlar.
“Körüz.biz” ekibi, yaşanılan deneyimlerin anlatılmasına "ipucu" adını vermiş. “Sen de deneyimlerini bizimle mutlaka paylaş! Unutma ki, "Bunu yazmaya ne gerek var? Zaten her kör biliyordur," dediğin bir deneyimi, bir yıl sonra bilgisayar kullanmaya başlayacak olan on yaşındaki bir kör çocuk bilmiyor olabilir. Paylaşacağın deneyim, senden daha genç kuşaktaki körlerin o tecrübeyi yaşamadan öğrenmesini sağlayacak. İpuçlarına göz atarken sen de kendi fikrini yazmayı ihmal etme!” diyor ekip.
“Körüz.biz”in tüm kodlaması kör programcılar tarafından, “körüz.biz”e özel olarak yapılmış. “Site içinde dolaşırken gezintini hızlandırabilecek bir fikir aklına gelirse veya etiketlenmemiş, listelenmemiş bir yer fark edersen bize mutlaka haber ver! Böylece sentetik seslendirme programıyla bilgisayar kullanan körlerin daha rahat gezinmesine katkıda bulunmuş olursun.” şeklinde bir de çağrıda bulunuyor sitenin kurucuları.
Eylem Yurtsever, bu siteyi mümkün olduğunca çok kişiye duyurmak istiyor. Ve şöyle söylüyor: “Görme engellilerin bilmek isteme ve çok yönlü, kaliteli mizaha ulaşma ihtiyaçlarını gidereceğini düşündüğümüz bu site umarım hepimizin beklentisini karşılayabilir. Sizler de körler için bir şeyler yapmak istiyorsanız, hem “körüz.biz”e üye olabilir, hem de “körüz.biz”in facebook sayfasını beğenebilirsiniz. Böylece kısa bir süre sonra görsel betimleme ihtiyaçlarının paylaşılacağı facebook sayfasını takip edebilir ve tek tıklamayla körler için birkaç cümlelik görsel bilgi aktarabilirsiniz.”
Bu yararlı siteyi tasarlayanların akıllarına ve ellerine sağlık. Umarım her şey diledikleri gibi olur…
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş