Paylaş
GGD, İstanbul/Şişli İlçesi'ne bağlı 28 mahalleden biri olan Ayazağa Mahallesi'nde yaşamakta olan bir grup gencin, yine Şişli'ye bağlı Nişantaşı mahallesine Ayazağa'dan daha fazla değer verilmesinden rahatsız olmaları sonucunda kurulmuş. Dernek, bir ilçenin içindeki 28 mahalle arasındaki eşitsizlik gerekçesiyle, "Fırsat Eşitliği" oluşturma vizyonuyla başlamış çalışmalarına. Vizyonunun gereği olarak sosyal dokunun gelişmesine yardımcı olmaya çalışan GGD, sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınma projeleri geliştirerek çocukların, gençlerin ve toplumun genelinin aktif katılımıyla fırsat eşitliği çerçevesinde çalışmalar gerçekleştirmiş. Dernek, 17 Avrupa ülkesindeki ortaklarıyla, bir çok merkezi otorite ve yerel kamu kurumuyla ortak çalışıyor.
“Bizler gençliğin yaşadığı sorunlara uzaktan bakıp "vah vah" çekip "derin tahliller" yapan kişiler değiliz. Bizler gençliğin içinden gelen ve çözümün ancak gençliğin ortak gücüyle çözüleceğine inanan insanlarız.” diyorlar Dernek üyeleri, ve devam ediyorlar:
“Artık çevremizdeki ilişkilerin kişisel menfaate dönüştüğü, arkadaşlık, yardımlaşma, vefa gibi kavramların yabancılaştığı bir ortamda yaşıyoruz. Bir yanda çocuğunu okutamadığı için kendini öldüren babalar, bir yanda yürüdüğümüz yollarda dilenenler... Çoğumuz bunların yanından, en ufak bir duygudan uzak, rüzgâr gibi geçiyoruz; hissetmeden, sessizce… Bizler insanlığımızı kaybetmemek için yola çıktık. Amacımız; arkadaşlığın, paylaşımın, duyarlılığın, gönüllülüğün yaşanıp yayılabileceği bir birliktelik ortamı oluşturmak. Çalışmalarımıza umutla başladık umutla devam ediyoruz.”
Türkiye’de engellilerin önündeki engellerin kaldırılması için tüm insanların bu sorunu yüreğinde hissetmesi gerektiğini düşünen GGD, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği ile birlikte, dünyada ilk kez su altında işaret dili eğitimi vermeye hazırlanıyor. Söz konusu eğitim programı; işitme engelli kişilerle empati yapmak, özellikle kamu görevlilerinin işitme engelli vatandaşlarla daha rahat iletişim kurmalarını sağlamak, engellilerin hizmete erişimini kolay kılmak ve böylelikle dezavantajlı gruba giren engelli bireylerin de istek ve ihtiyaçlarının daha doğru ve yerinde karşılanmasına katkıda bulunmak amacı ile planlanmış.
Sözlü iletişimin mümkün olmadığı su altında gerçekleştirilecek bu eğitimle kamu personelinin işitme engelliler ile "empati" yapmaları sağlanacak. Böylelikle, geleceğin "duyarlı" yöneticilerinin yetiştirilmelerine katkıda bulunulmuş olacak.
“Konuşan Eller Sualtı Projesi”, Turkuazoo Akvaryumu’nda gerçekleştirilecek. Eğitime, Türkiye genelinden, 18-30 yaş arasında elli kamu görevlisi (doktor, hemşire, öğretmen, hakim, savcı, avukat, polis gibi) katılacak. 7 gün sürecek olan program için konaklama, yemek, şehirlerarası ulaşım gibi masrafların tamamı GGD tarafından karşılanacak. Katılımcılara, eğitim sonunda, belge verilecek.
Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde, Türkiye’nin tüm kamu kurum ve kuruluşlarında işaret dili tercümanı olması zorunluluğu getiriliyor. GGD bu sebeple, “Konuşan Eller Sualtı Projesi”nin ardından, Almanya'ya bir fizibilite ziyareti gerçekleştirerek örnekleri Türkiye'ye getirecek. Ardından, İstanbul'da işaret diline ilişkin geniş çaplı bir buluşma düzenleyecek.
Engel tanımayan böyle gençlere sahip olduğumuz sürece, Türkiye’nin geleceğine umutla bakmayı sürdüreceğim ben. İçimde bu umudu yaşattıkları için yürekten teşekkür ediyorum GGD üyelerine. Eminim ki, tıpkı istedikler gibi, coşkuları ve kararlılıkları ile ulaşacaklar amaçlarına…
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş