Paylaş
Merhabalar sevgili okurlar.
Bugün Bayram… Kırgınlıkları, küskünlükleri unutma zamanı… Affetme ve kucaklaşma zamanı… Varsa eğer, içimizdeki her türlü kötülükten kurtulma, kalplerimizi sevgiyle doldurma zamanı… Karamsarlıktan kurtulma, yarınlara umutla bakma zamanı…
Beni az çok tanıdınız artık. Genelde, çoğu olay karşısında iyimser bir bakış açısına sahip olduğumu biliyorsunuz. Yine de bazen, tüm çabalarıma karşın, bu iyimserliği koruyamıyorum. İşte o zamanlar yaşama sevincim sönüveriyor. Kendimi çok kötü hissediyorum. Ve anlıyorum ki, ümitsizlik bir insanı öldürebilir… Hemen, tekrar bana umut verecek bir şeyler arıyorum etrafımda. Buluyorum da…
25 Mayıs 2015 tarihli yazımda Atatürk Havalimanı’nın “engelsiz havalimanı” uygulamaları ile
BM’de örnek gösterileceğini söylemiştim sizlere. 9–11 Haziran 2015 tarihlerinde Birleşmiş Milletler New York Genel Merkezi’nde “8. Engellilerin Haklarına Dair Sözleşmeye Taraf Devletler Toplantısı” yapıldı. İlk defa İstanbul Atatürk Havalimanı'nda uygulanmaya başlayan “engelsiz havalimanı” uygulaması USTAD standardı, bu toplantıda "iyi örnek" olarak sunuldu.
Dünya Engelliler Birliği’nin Amerika ADA Standartları, Kanada Standartları, Avrupa ve Pasifik Standartları’na göre; uluslararası tüm ilgili taraflarla birlikte hazırladığı “Engelliler için Evrensel Standartlar Kılavuzu” ile “USTAD 2011:2015 Çevre ve Yapı Standardı”nın tamamlanması dört yıl sürdü. Bu standartlar, Dünya Engelliler Birliği’ni oluşturan 75 ülkeden 300 kuruluş tarafından kurulan WDU Akreditasyon Merkezi’nin 07.03.2013 tarih ve 0002/13 no’lu deklarasyonu ile tanındı. Global Group, USTAD 2011:2015 Çevre ve Yapı Standardı kapsamında, WDU Akreditasyon Merkezi tarafından akredite edildi ve yetkilendirildi.
Dünya Engelliler Birliği ve Dünya Engelliler Vakfı Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk başkanlığındaki Türk heyeti, dünya genelinden delegelerin hazır bulunduğu BM'deki Sürdürülebilir Erişilebilirlik Küresel Forumu'na katıldı. Heyet; Ekonomik ve Sosyal İlişkilerden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Wu Hongbo, BM Sosyal Politika ve Kalkınma Bölümü Direktörü Daniela Bas ve BM Engelli Hakları Başkanı Akiko Ito'yla da bir görüşme gerçekleştirdi.
Sürdürülebilir Erişilebilirlik Küresel Forumu'nda Dünya Engelliler Birliği USTAD İletişim Komisyonu Üyesi 25 yaşındaki engelli Jason DaSilva’nın geliştirmiş olduğu AXS Map uygulamasının da tanıtımı yapıldı. AXS Map, engelli bireylerin Google haritalardaki her tesise erişmelerini mümkün kılıyor.
Jason DaSilva’ya 25 yaşındayken Multipl Skleroz tanısı konulmuş ve Jason tekerlekli sandalye ile tanışmış. Tekerlekli sandalyede yaşamanın güçlükleri ile yüzleşen Jason DaSilva, Google’dan aldığı hibeyle AXS Map adlı uygulamayı geliştirmiş.
DaSilva; AA muhabirine yaptığı açıklamada projesinin dünya genelinde çok sevildiğini söyledi ve hizmet alanına İstanbul'u da dâhil ettiğini kaydetti. AXS Map uygulamasını dünya genelinde Google üzerinden herkesin kullanabileceğini ifade eden DaSilva, Ekim ayında uygulamayla ilgili olarak İstanbul'a gelecek.
Bu bayram gününde olumlu olduğunu düşündüğüm bu gelişmeleri sizlerle de paylaşmak istedim.
Bayramınızı en iyi dileklerimle kutluyorum. Hep sevgiyle kalın…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş