Paylaş
İstanbul Üniversitesi ülkemizin engellilik konusunu bilimsel açıdan ele alan en önemli kurumlarının başında geliyor. Üniversite bünyesinde yer alan “İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi” engellilik alanında disiplinler arası ve sektörler arası, ulusal ve uluslararası bilimsel araştırmalar ve projeler yürütüyor ve bu gibi projelere ortak oluyor. Merkez, aynı zamanda, engellilik olgusunun ‘hak temelli’ olarak ele alınması, bu konuda toplumsal duyarlılığın arttırılması, ‘engelli’ veya ‘engelsiz’ kavramlarının ötesinde ‘herkes için’ bir toplum ve çevrenin geliştirilmesi için çaba gösteriyor.
Ülkemizde 5370 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un çıkmasının ardından geçen on bir yılda engellilik alanında önemli kazanımlar elde edilmiş olmasına karşın pek çok sorunun halâ çözümlenmemiş bulunduğunu dikkate alan İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Engellilik Araştırmaları Anabilim Dalı bünyesinde “Engellilik Araştırmaları Tezli Yüksek Lisans Programı” açılmasına karar vermiş bulunuyor.
“Engellilik Araştırmaları” engellilik deneyiminin büyüme ve gelişmeyi, öğrenme sürecini, benlik gelişimini, ilişkileri nasıl şekillendirdiğini; temel hak ve özgürlüklerin kullanımını nasıl etkilediğini irdeleyen yeni bir disiplinler arası bilim alanı. “Engellilik Araştırmaları Tezli Yüksek Lisans Programı”; tıp, hukuk, psikoloji, sosyoloji, ekonomi, enformatik, iletişim ve mimarlık alanlarındaki farklı bilim dallarından zorunlu ve seçmeli ders modülleri içeriyor. Program, aynı zamanda, engellilik konusunda faaliyetlerde bulunan kamu ve sivil toplum kuruluşlarından farklı sektör temsilcilerinin de katılımıyla oluşturulan seminer dersleriyle destekleniyor. Bu Program ile farklı disiplinlerden öğrencilerin bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanarak engellilik konusunda yenilikçi araştırmalar plânlama ve yürütme becerileri kazanmaları hedefleniyor.
Engellilik Araştırmaları Yüksek Lisans Programı’nda ‘engellilik olgusu’ yaşam deneyiminin bir parçası olarak tanımlanıyor; tıbbi, bireysel ve yetersizlik odaklı yaklaşımların etkileri kabul ediliyor. Program kapsamında, ağırlıklı olarak, sosyal modele dayalı eğitim verilmesi plânlanıyor. Engellilikle ilgili temel verilerin bilimsel düzeyde ortaya konulması, engelliliğin önlenmesi ve sorunların azaltılması, engellilikle ilgili toplumsal tutumların geliştirilmesi bu programın amaçlarını oluşturuyor.
“Engellilik Araştırmaları Tezli Yüksek Lisans Programı”na yurtiçinden başvuracak adayların en az bir lisans derecesine sahip bulunmaları ya da öğrenimlerinin son yarıyılında olmaları, lisans not ortalamalarının 100 üzerinden 60’ın altında kalmaması gerekiyor. Yurtdışından ise en az bir lisans derecesini tamamlamamış adayların başvuruları kabul edilmiyor. Başvurular sadece online olarak yapılabiliyor, online başvurusu sırasında doldurulan bilgiler adayın beyanı olarak kabul ediliyor.
Sivil Toplum Kuruluşları, Sosyal Hizmet Kurumları, Belediyeler, Bakım Rehabilitasyon ve Özel Eğitim Merkezleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı ve Engelli Hizmetleri Müdürlüğü ve Üniversiteler ’de görev alacak “Engellilik Araştırmaları Tezli Yüksek Lisans Programı” mezunlarının engellilik alanında önemli bir fark yaratacağına ve bu farkın toplumsal farkındalığı büyük oranda arttıracağına inanıyorum.
Eğitim durumu başvuru şartlarına uygun olan toplumsal konulara duyarlı gençlerimizin bu yüksek lisans programına hak ettiği değeri vereceklerini umuyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Not: Bu yazının hazırlanmasında İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi web sitesinde yer alan bilgilerden yararlanılmıştır.
Paylaş