Paylaş
Genelde “kadın odaklı” çalışan bu dernek, farklı bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmanın diğer ortağı ise SEV Okulları idi. Üsküdar Amerikan, İzmir Amerikan ve Tarsus Amerikan Liseleri, öğrencilerinin liderlik becerileri edinmeleri amacı ile “Liderlik Konferansları” düzenlemeyi 2002-2003 öğretim yılından beri sürdürüyor. 2012-2013 öğretim yılı etkinliği 19-20 Ekim 2012 tarihinde, Değişim Liderleri Derneği işbirliği ile, Üsküdar Amerikan Lisesi’nde gerçekleştirildi.
Konferans’ın ilk gününde, üç okuldan yaklaşık 30 öğrenci misafir konuşmacı Satheesh Namasivayam’ın “Nasıl Bir Liderlik” konulu sunumunu izledi. Aynı öğrenciler Konferans’ın ikinci gününde Değişim Liderleri Derneği temsilcilerinin düzenlediği liderlik tarzları ile ilgili atölye çalışmasına katıldılar. Bu çalışma kapsamında öğrencilerden Türkiye ile ilgili bazı sorunlara çözüm getirmeleri istendi. Bu sorunlardan biri de “engellilik” olarak belirlenmişti.
Değişim Liderleri Derneği beni de davet etmişti atölye çalışmasına. Öğrencilere engellilik ve Türkiye’de bir engelli olarak yaşamanın zorlukları ile ilgili kısa bir bilgi sundum. Ardından, söz edilen sorunlara çözüm getirmeleri istendi öğrencilerden. Dört gruba ayrılarak çalışmaya başlayan öğrenciler, kısa bir süre içinde, çeşitli çözüm önerileri ile çıktılar karşımıza.
Dört grubun da önerilerini can kulağı ile dinledim. Bu kadar kısa bir süre içinde üretebildikleri harika fikirlere hayran kaldım. Aslında bu fikirlerin hepsini paylaşmak istiyorum sizlerle. Ama önce bir tanesi ile başlayalım…
Gruplardan biri, sunumuna “biz şu anki olanaklarımızla gerçekleştirebileceğimiz bir öneri getirmek istedik” diyerek başladı. Sizlerle paylaşmak için bu öneriyi seçme sebebim de bu. Grubun amacı “engellilikle ilgili farkındalık yaratmak”dı. Bunun için güzel sanatların her dalını kullanmayı düşünmüşler. Büyük kuruluşlardan destek alarak, yarışmalar düzenlemeyi planlamışlar; örneğin, kısa film yarışması, resim yarışması gibi… Tabii ki konu hep engellilik ve engelliler. Seçim için tanınmış kişilerden oluşan jüriler oluşturmayı ve her aşamayı medya kanallarında duyurmayı hedeflemiş öğrencilerimiz. Sonra da, örneğin, öne çıkan kısa filmlerin sinemalarda ve televizyonlarda ana filmlerden önce gösterilmesini sağlamayı …Böylece, her aşamada artan bir farkındalık yaratabileceklerini düşünmüşler.
O gün kendilerini tebrik ettim, ama bugün buradan bir kez daha tebrik ediyorum. Hem onları, hem onları yetiştiren aileleri ve öğretmenleri, hem de bu atölye çalışmasını düzenleyen Değişim Liderleri Derneği’ni. Geleceğin liderleri olan bu gençler iş başına geldiklerinde ülkemizin pek çok sorunu çözüme kavuşacak. Ne kadar da haklıymış Sevgili Atatürk Cumhuriyetimiz’i gençliğe emanet etmekte. Umutlarımı canlı tutabilmemi sağlayan bu güzelim gençlere teşekkür ediyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş