Paylaş
2009 yılından bu yana, halkın aday gösterdiği 950 başvuru arasından Danışma Kurulu’nun seçimi ile 80 "Fark Yaratan" kişinin ilham veren hikâyesi videoya çekilmiş ve yayınlanmış bulunuyor.
Sabancı Vakfı’nın tanımına göre “Fark Yaratan”; sosyal girişimcilik ruhu taşıyan, dürüst ve güvenilir olan, hikâyesi ile ilham veren, toplumsal sorunlara karşı yaratıcı bir yaklaşıma sahip bulunan, çalışmaları yaygınlaştırılabilir olup ‘eski soruna yeni çözüm’ getiren kişidir.
Sabancı Vakfı “Fark Yaratanlar” programının dördüncü sezonunu Engelsiz Sanat Derneği’nin kurucusu Gülçin Kaya’nın sıra dışı hikâyesi ile başlattı. Okuyanlarınız hatırlayacaklardır; sizlere önce 9 Aralık 2011, ardından 20 Ocak 2012 tarihli yazılarımda söz etmiştim Engelsiz Sanat Derneği’nden. Sizleri bilmem ama, ben o günden bu yana dikkatle izliyorum bu derneğin etkinliklerini.
Gülçin Kaya, 2007 yılında Engelsiz Sanat Derneği’ni kurarak Avrupa Birliği fonlarından hibe aldı. Kaya, Engelsiz Sanat projesinde, 120 zihinsel engelli bireyi 50 Avrupalı sosyolog, psikolog, sanat eğitmeni genç ile sanat atölyelerinde bir araya getirdi. Tiyatrodan heykele, cam boyamadan müziğe farklı sanat dallarında gerçekleştirilen atölyeler, 2010 yılında gerçekleşen 5. Dünya Gençlik Kongresi’ne katılan 147 ülkeden binlerce gence örnek proje olarak aktarıldı. İspanya ve Yunanistan, projeyi kendi ülkelerinde uyguladı.
Gülçin Kaya, Engelsiz Sanat projesi ile “Yeni Düşler Yenilikçi Düşünceler 2008” proje yarışmasında sosyal girişimcilik iş fikri kategorisinde ve 10 Üstün Genç İnsan 2009 (Ten Outstanding Young Persons 2009) yarışmasında “İnsani ve Gönüllü Liderlik” kategorisinde birinci oldu. Proje, Heinz-Schwarzkopf Vakfı’nın düzenlediği “Yılın Genç Avrupalısı” yarışmasında 2010 yılında Türkiye’den aday gösterilip ilk sekiz Avrupa finalisti arasına girdi.
Kaya, “Engelsiz Sanat” projesinin ardından, “engellilerin bir ayıp gibi saklandığı” düşüncesinden hareketle “Yorgan Altında Kimse Kalmasın” projesini hayata geçirdi. Gülçin Kaya, bu projeyle farklı alanda başarılı olan yedi engelli gencin toplumsal hayata katılmalarını hedefledi. 7 engelli gencin fotoğraflarının çekildiği projede, engellerinin değil başarılarının ön plana çıkarıldığı fotoğraflarla İstanbul ve Balıkesir’de çeşitli salonlarda sergiler düzenlendi. Gülçin Kaya, sergi düzenlediği illerin sayısını yirmiye çıkarmayı hedeflerken, projeye katılan engellilerin hikâyelerinin yer aldığı bir de kitap çalışması yapmayı planlıyor.
“Yorgan Altında Kimse Kalmasın” kampanyası kapsamında yürütülen faaliyetlerde hiçbir “duygu sömürüsü” teması işlenmiyor. Bu konuda diğer sivil toplum çalışmaları için de örnek olunmak isteniyor. Bu şekilde toplumun bilinç düzeyinin artırılarak engellilik algısının doğru yönde oluşturulması hedefleniyor. Daha da önemlisi, yorgan altından çıkıp kendine ve hayata dair çıkış yapmak isteyen engelli bireylerin seslerini duyurabilecekleri bir platform oluşturulmaya çalışılıyor.
Gülçin Kaya, “Fark Yaratan Kişi” olarak tanımlanmayı kesinlikle hak ediyor. Kendisine, bizler için yürüttüğü bu sıra dışı projeden dolayı tüm engelliler adına teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki; “Fark Yaratan”lar var oldukça ve çoğaldıkça, önümüzdeki engeller de giderek azalacak ve belki de bir gün hepten yok olacak.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş