Paylaş
1978 yılında Prof. Dr. Coşkun Özdemir başkanlığında kas hastaları ve yakınlarına hizmet vermek amacıyla İstanbul’da kurulmuş olan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER), o günden bu güne kesintisiz olarak sürdürüyor hizmetlerini.
08.06.1992 tarih ve 92/3137 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernekler statüsüne girmiş bulunan KASDER’in faaliyetleri arasında çocuklar ve gençlerle birlikte resim sergisi, sinema ve tiyatro günleri, konser organizasyonları gibi sosyal faaliyetler gerçekleştirmek de yer alıyor. “Engelsiz Bir Dünya İçin Benim Fikrim” konulu “Ulusal Geleneksel İlkokul, Ortaokul ve Lise Öğrencileri Arası Resim Yarışması” bu kapsamda düzenlenen faaliyetlerden biri.
Yarışmaya ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri 25x35 cm. veya 35x50 cm. ölçülerinde resim kâğıdına ve tuval üzerine yapılmış resimlerle katılabiliyorlar. Her türlü resim ve boya malzemesini kullanmak serbest. Her okul ve yarışmacı öğrenci, yarışmaya istediği sayıda resimle katılabiliyor. Resimlerin en geç 31 Mart 2017 tarihine kadar KASDER’e gönderilmiş olması gerekiyor.
Bireysel olarak veya okullardan gönderilen resimlerin ön ve final elemeleri, konusunda uzman 11 kişilik bir jüri tarafından yapılacak. Söz konusu jüri; Prof. Hüsnü Koldaş, Ressam Resul Aytemur, Ressam Gizem Enuysal, Ressam Serap İskender, Ressam Emel Yurdakul, Ressam Ayşe Ülgen, Ressam Ayşe Tanay, Ressam Songül Canerik, Ressam Ayşenur Köksal, Ressam Eylül Köksümer, Ressam Joel Menemşe’den oluşuyor. Değerlendirme ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için ayrı ayrı yapılacak ve her grubun birinci, ikinci ve üçüncüleri belirlenecek. Yarışmanın birincileri Doğu Turizm iştiraki olan Gezi Sepeti’nden Antalya’da beş yıldızlı bir otelde iki ebeveyni ile birlikte üç gece-dört günlük bir tatil kazanacaklar. İkinciler fotoğraf makinesi, üçüncüler ise tablet ile ödüllendirilecekler. Ödüller, 23 Nisan 2017 günü saat 13.00’de Türkiye Kas Hastalıkları Derneği bahçesinde gerçekleştirilecek törenle sahiplerini bulacak.
Bir başka resim yarışması da, bir sosyal sorumluluk projesi olarak, Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi tarafından yalnızca engelli öğrencilere yönelik olarak düzenlenmiş bulunuyor. “Çocuklarımız Özgürce İstedikleri Resmi Yapsın” başlığı altındaki serbest konulu resim yarışması Türkiye genelini kapsıyor.
Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi 2008 yılında, Ahmet Şahin tarafından, Sapanca Gölü kenarında doğal ortam bozulmadan kurulmuş bir Çalıştay alanı. Doğapark Sanat Çiftliği olarak adlandırılan bu eşsiz ortamda, her yıl Haziran ayı boyunca yurdumuzdan ve dünyanın farklı ülkelerinden katılan sanatçılarla olağanüstü bir Çalıştay gerçekleştiriliyor.
Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi her sene geleneksel olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak okullarda (ilkokul, ortaokul, lise) resim yarışmaları düzenliyor. Sanat Kolonisi, aynı kapsamda 2017 yılı içerisinde yapılacak resim yarışması konseptini biraz değiştirerek yarışmayı yalnızca engelli öğrencilere yönelik olarak düzenlemiş bulunuyor. Türkiye genelindeki resmi ve özel Özel Eğitim Kurumları’nda, kaynaştırma sınıflarında ve diğer okullarda eğitim alan tüm engelli bireyler (bedensel engelliler, dil ve konuşma güçlüğü destek eğitimi ihtiyacı olanlar, görme engelliler, işitme engelliler, özel öğrenme güçlüğü ya da yaygın gelişimsel bozuklukları bulunanlar, zihinsel engelliler, down sendromlular, otistikler ya da herhangi bir engelinden dolayı destek eğitimine ihtiyacı olanlar) bu yarışmaya katılabiliyorlar.
Yarışmaya gönderilecek resimlerin 35x50 cm. boyutunda resim kâğıdına yapılması ve okul müdürlükleri tarafından en geç 30 Nisan 2017 tarihine kadar Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi adresine gönderilmesi gerekiyor.
Yarışmada dereceye girecek 50 öğrenci öğretmenleri ile birlikte beş gün süre ile Sapanca’daki Doğapark Sanat Çiftliği’nde düzenlenecek kampta ağırlanacak. Kamp süresince resim ve heykel eğitimi alacak öğrenciler, özel hocalar desteğinde resim yapacaklar. Ayrıca, öğrencilerin kamp süresinde meydana getirdikleri eserlerden bir sergi de açılacak.
Ağustos ayının ilk haftasında gerçekleştirilecek olan kampta öğrencilerin farklı ve özel yeteneklerine göre eğlenceler düzenlenecek, hayvanat bahçesi ziyaret edilecek ve İstanbul gezisi yapılacak. Öğrencilerin bu kampa öğretmenleri ile birlikte katılmaları şart koşuluyor.
Beraberinde öğretmeni olmayan öğrenci kamp hakkını başka bir öğrenciye devretmiş sayılacak.
Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi, Doğapark işbirliği ile gerçekleştirdiği “Çocuklarımız Özgürce İstedikleri Resimleri Yapsın” başlıklı resim yarışması ile özel gereksinimli öğrencilerin sosyalleşmelerini, kendilerini ifade etmelerini ve var olan sanatsal potansiyellerini ortaya çıkarmalarını sağlamayı amaçlıyor. Türkiye Kas Hastalıkları Derneği ise “Engelsiz Bir Dünya İçin Benim Fikrim” konulu resim yarışmasını engellilik ile ilgili farkındalık yaratmak amacı ile düzenlemiş bulunuyor.
Şahsen ben, her iki yarışmanın da amacına hizmet edeceğine yürekten inanıyor ve bu yarışmalara katılan tüm öğrencileri kutluyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş