Merhabalar sevgili okurlar. Bildiğiniz gibi, bu satırlar, geçtiğimiz yılın Nisan ayından beri beni sizlerle buluşturuyor.
Engelli ya da engelli yakını olmanın getirdiği zorluklardan söz ederken, bunları aşacağımız yolundaki inancımı da ifade etmeye çalışıyorum. Pek çok okuyucumdan beni destekleyen ve yüreklendiren e-postalar alıyorum. Hatta bunların bazılarını sizlerle de paylaşıyorum. Elbette ki sizlerden aldığım bu destek beni mutlu ediyor. Ancak, Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve ilgili dernekler dışında, bu konuda duyarlılık gösteren ya da duyarlılığını bana yansıtan kurum ya da kuruluş olmadı . Bu nedenle, Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan’ın mesajı beni hem çok sevindirdi hem de umutlandırdı.
Sayın Doğan, 23 Aralık tarihli “Engelsiz Kentler Ve Engelsiz Yaşama Doğru...” başlıklı yazım üzerine kaleme almış mesajını. “Bizler, Yapı Kredi olarak, engellileri toplumun bir parçası olarak sosyal hayata daha çok katabilmek için ciddi anlamda sorumluluk alan ve bunu samimiyetle hayata geçirmeye çalışan az sayıda kurumdan biri olduğumuza inanıyoruz. Maalesef ülkemizde gündelik yaşamın hemen hiçbir alanında gerekli standartlar oluşturulmadığı için engelli vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu evlerine kapanmış durumda. Sokağa çıkma cesaretini gösterenler ise en temel hizmetleri bile sunacak bir kurum bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Yapı Kredi olarak, bu sıkıntıların hiç olmazsa bir bölümünü kendi faaliyet alanımız içinde ortadan kaldırmak için çaba gösteriyoruz. Bu çerçevede Türkiye’de engellilere yönelik bankacılık hizmetleri geliştiren ve Engelsiz Bankacılık adıyla özel bir çalışma grubu oluşturan ilk finansal kurum olmanın da gururunu yaşıyoruz.” diyor ve engellilere yönelik olarak başlattıkları hizmetleri anlatıyor.
Yapı Kredi Çağrı Merkezi 2008 yılında işitme engelli müşterilerin de yararlanabileceği şekilde yeniden yapılandırarak, Engelsiz Bankacılık Programı başlatılmış. Online Chat adı verilen uygulama ile işitme engelli müşterilerin telefon bankacılığından ulaşamadıkları hizmetler 7 gün 24 saat internet üzerinden eş zamanlı verilmeye başlanmış. Ardından, görme engelli müşterilerin yazıyı sese çeviren özel bir teknoloji kullanarak piyasalardaki anlık değişimleri Çağrı Merkezi sesli yanıt sistemi üzerinden sesli olarak alabilmelerine olanak sağlanmış. 2009’da ise Engelsiz Bankacılık Programı biraz daha derinleştirerek, Engelsiz ATM’ler Türkiye’de bir ilk olarak ortopedik engelli müşterilerin hizmetine sunulmuş. Bu ATM’lere daha sonra görme engelli vatandaşların kullanımına uygun olacak şekilde sesli işlem özelliği eklenmiş. Sayın Yakup Doğan’ın söylediğine göre, engelsiz ATM’ler şu anda 160’ı aşkın noktada hizmet veriyormuş. Ancak ben internet üzerindeki araştırmalarımda, bu noktaların hangileri olduğu konusunda bir bilgiye ulaşamadım. Bu bilgiye ulaşmak kolaylaşırsa, sanırım bu hizmetten yararlanan engelli sayısı da artar.
Yapı Kredi’nin engellilere yönelik hizmetleri burada bitmiyor. Aynı zamanda, görme engelli müşterilere üye işyerlerinde sesli işlem yapan POS cihazlarıyla ödeme kolaylığı sunuluyormuş. Ortopedik engelli müşterilerin girişlerini kolaylaştırmak amacıyla birçok şubede seyyar rampalar kullanılmaya başlanmış. Ayrıca görme engellilerin şube içinde bulunan Engelsiz ATM’lere yardım almadan, kolaylıkla ulaşabilmeleri için şube zeminlerine kabartma özel kaplamalar uygulanıyormuş. Yapı Kredi’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hayata geçirdiği web sitesi www.engelsizbankacilik.com ile 8,5 milyon engelli vatandaşın sesini finans sektörüne ulaştırmayı hedeflediğini Sayın Doğan’ın mesajı ile öğrendim. Web sitesindeki online chat hizmeti ile şube veya çağrı merkezine yönlendirilmeden, kayıp-çalıntı kart bildirimi, kart kapama, manyetik hasar nedeniyle yeni kart talebi, kredi kartı bilgi güncelleme ve benzeri işlemlerin tamamı gerçekleştirebiliyormuş.
Sayın Yakup Doğan mesajını, “Engelli vatandaşlarımızın öneri, beklenti ve yorumlarına göre şekillendireceğimiz sitede ayrıca, bu alandaki gelişmeleri ve yenilikleri de duyurmaya çalışıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızda bizlere yol göstermesi için İşitme Engelliler Federasyonu, Birleşik Sakatlar Federasyonu ve Altı Nokta Körler Vakfı’ndan da destek alıyoruz. Bu işbirliği sayesinde engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi anlayıp çağdaş çözümler sunmaya devam edeceğiz. Yapı Kredi olarak, sahip olduğumuz sosyal sorumluluk bilinci ve kurumsal vatandaşlık ilkeleri çerçevesinde engelli vatandaşlarımızın haklarına saygı gösteren örnek bir kurum olmak yönündeki kararlılığımızı sizlerle paylaşmak istedik.” diyerek tamamlamış.
Yapı Kredi’ye duyarlılıkları için şahsım ve tüm engelliler adına teşekkür ediyorum. Ne yazık ki bu gibi çalışmaların tümü konusunda bilgi sahibi değilim. Ancak çalışmaları yürüten kurum ya da kuruluşun beni bilgilendirmesi durumunda, hem öğrenmeye hem de bu bilgileri sizlerle paylaşmaya hazırım.
Şimdilik yalnızca şunu söyleyebilirim: Sanırım, seferberlik çoktan başlamış…
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...