Paylaş
Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm ortopedik engellilerin eğitim ve sağlık ihtiyaçlarına katkıda bulunarak sosyal dayanışmalarını sağlamak amacıyla kurulmuş, kamu yararına çalışan bir sivil toplum örgütü. ,
1993 yılında Kemal Demirel’in liderliğinde kurulan Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği, gerçekleştirdiği çalışmalarla engellerin yıkılmasında Türkiye’de öncü bir dernek haline gelmiş bulunuyor. Dernek, ortopedik engelliler için yapılacak çalışmalarla ilgili olarak kurumlar ve kişilerle sürekli işbirliği halinde. Ortopedik engellilerin ruhen ve bedenen kendilerine yeterli gücü kazanabilmeleri için eğitici, birleştirici ve tedavi edici çalışmalarda bulunuyor. İş sahaları ve atölyeler açmak suretiyle gerekli eğitimi sağlayarak bedensel engellileri tüketici konumundan çıkarıp üretici bireyler konumuna getirmeyi ve topluma kazandırmayı hedefliyor.
Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan’ın 1979 yılında büyük ideallerini hayata geçirerek kurdukları Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı ise gerçekleştirdiği çalışmalarla Anadolu Sağlık Merkezi'nin hizmetlerinden yardıma muhtaç kişilere bedelsiz sağlık hizmeti sunuyor. Maddi durumu yetersiz ve ihtiyaç sahibi vatandaşların yaşam kalitesini arttırmak için sağlık kontrollerini, tetkik ve tedavilerini yapıyor. Vakıf, ayrıca, vatandaşlara ve proje ortağı kurumlara (Belediye, Okul ve Sosyal Hizmetler) eğitim programları, erken tanının önemi ve koruyucu hekimlik ile ilgili seminer ve programlar düzenliyor.
Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği’nin ihtiyaç sahibi üyelerinin tedavi ve ameliyat işlemlerini uzun bir süredir bedelsiz olarak karşılamakta. Geçtiğimiz günlerde de, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği üyelerine Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı tarafından "Sağlıklı bir toplum yaratma hedefiyle Psiko-Sosyal destek” verildi.
Bedensel engellerin kişilerde ortaya çıkardığı reddetme, acı çekme, depresyon, suçluluk duyma, kararsızlık, kızgınlık ve utanma gibi duygularla baş edilmesine yönelik psikolojik destek verilerek engelli bireylerin topluma kazandırılmaları hedeflenen bu proje kapsamında, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği üyesi 20 kişiye ve ailelerine eğitim verildi. Eğitime önderlik eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Zafer Atasoy proje ile ilgili düşünce ve duygularını; “Engelli olmanın farkında olabilmek için sahip olunan becerinin kaybolması gerekebilir ya da engelli olmanın ne olduğunu bize engellinin yanında olmak, onunla paylaşmak öğretir. Engelli kişiler ve aileleriyle mesleğim gereği tıp eğitimimin her aşamasında karşılaşmış olmama rağmen, bu etkinliğe katılarak göz ardı edilen, saklanan engelli çocuk, genç ve aileleriyle yeniden yüz yüze geldim. Kendilerine uzanan elleri görmeleri, yanlarında birilerinin olduğunu hissetmeleri, duygu ve düşüncelerini anlatabilmeleri, çok önemli bir desteğin paylaşıldığını ve paylaşıldıkça büyüdüğünü gösteriyor.” sözleri ile özetledi.
Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı, Haziran başında, engelli çocuklar için özel bir projeyi daha hayata geçirdi. Vakfın Dilovası Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirdiği proje kapsamında, Dilovası İlçesinde ikamet etmekte olan 100 engelli çocuğun uzman hekimler tarafından çocuk sağlığı ve hastalıkları, çocuk cerrahisi, göz hastalıkları ve kulak burun boğaz muayeneleri yapıldı. Ayrıca engelli çocuklarla resim ve boyama etkinlikleri gerçekleştirildi. Anadolu Sağlık Merkezi çalışanlarının da gönüllü olarak katıldıkları proje gününde, çocuklar keyifli vakit geçirdi. Bu özel proje, kalplerin ve hayallerin engelsiz olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.
Ülkemizin Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği ve Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı gibi sivil toplum örgütlerine çok ihtiyacı var. Bizler de, destekleri ile her daim ihtiyaç sahiplerinin yanında olan bu gibi kuruluşlardan eksik etmemeliyiz desteklerimizi.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş