Paylaş
18 Temmuz’da yayınlanan “Karayolu toplu taşıma hizmetlerinde engelliler için erişilebilirliğin sağlanması” ve 21 Temmuz’da yayınlanan “Engelliler için ücretsiz seyahat hakkı” başlıklı yazılarımla ilgili çeşitli mesajlar aldım sevgili okurlarımdan. Hemen hepsi de, söz konusu düzenlemelerin işlerliklerinin olmadığını ifade ediyordu. Bugün, bu satırlarda, bu mesajlardan birini sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Mesajını e-posta ile gönderen Abidin Aydın, şöyle yazmış:
“ 04.03.2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürülüğe giren "Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği”ne atıf yaparak yazdığınız yazıyı ilgi ile okudum. Bu hassas konuda yazı yazdığınız için de size ayrıca teşekkür ederim.
Kocaeli’nde oturan,65 yaş üstü bir emekli bir vatandaşım. Kocaeli sınırları içinde hizmet veren hiçbir özel halk otobüsünde bu kanun işlememekte ve yolcu para vermediği sürece araçtan indirilmektedir.Gerek Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesine, gerekse Valiliğe şifahi yaptığım müracaatlardan da bir netice çıkmadı. Halk otobüsü şoförleri, “devlet benim ortağım mı ki bana yaptırım uygulayıp bana ücretsiz yolcu taşıtacak” gibi zırva cevaplar vermektedir. Kanunda ceza olarak, 50 bilet parası kesmek çok az bir yaptırım. Kanuna uymayan aracın en az bir ay trafikten men edilmesi gerekir ki, araç sahipleri ve şoförler çekinerek bu yönetmeliği uygulasınlar.
Aynı uygulama Sakarya Büyükşehir Belediyesi hudutları içersinde de geçmemektedir.”
Keşke, okuruma katılmadığımı söyleyebilseydim. Ama ne yazık ki, bu mümkün değil. Kanunlarımız, tebliğlerimiz ve yönetmeliklerimiz yeterli de olsa, uygulama konusunda yeterli olamıyoruz bir türlü.
Okurlarımın dile getirdikleri bir diğer husus ise, 65 yaş üstüne verilen bedava seyahat hakkı. Okurlarımın çoğu bu hakkın aylık geliri 1500 TL’nın altında kalanlara tanınmasından yana.
18 Temmuz tarihli yazımda da ifade etmiş olduğum gibi, şehirlerarası ulaşım araçları 07.07.2018 tarihine kadar erişilebilir hale getirilecek. Ancak bu tarihe kadar, karayolu ile turizm taşımacılığı yapan veya şehirlerarası toplu taşıma hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler, engelli bireyin erişilebilir toplu taşıma hizmeti sağlanmasına ilişkin talebini azami 72 saat içinde karşılamakla yükümlü. Bu nedenle, talep edilmesi durumunda, erişilebilir servis hizmetinin azami 72 saat içinde karşılanması gerekiyor.
Okuyucularım, ne yazık ki, böyle bir hizmetin sağlanabileceği inancında değiller. Umarım yanılıyorlardır… Bu yüzden, bu konudaki deneyimlerinizi bizlerle paylaşmanızı rica ediyorum. Kanunların, tebliğlerin ve yönetmeliklerin uygulanabilir olması yolunda hepimizin katkısı gerek.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş