Paylaş
Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği (TOHAD) ile İstanbul Bilgi Üniversitesi ortaklığıyla yürütülmekte olan “Engelli Hakları İzleme ve Savunuculuk Projesi” kapsamında hazırlanan “Engelli Hakları İzleme Kılavuzu” geçtiğimiz ay (Haziran 2016) yayınlandı.
Kuruluş sürecini 2008 Kasım’ının sonlarında tamamlamış bulunan TOHAD; engelli bireyler başta olmak üzere, kronik ya da süreğen hastalar, yaşlılar, kadınlar, çocuklar gibi dezavantajlı grupların ekonomik-sosyal alanda yaşadıkları dezavantajların asgari düzeye inebilmesi, haklar düzeyinde fırsat eşitliğinin sağlanması ve ayrımcılığın önlenmesi konularında çalışıyor. Dernek; adı geçen hakların kazanılması, korunması ve kullanılması konularında faaliyet gösterirken, kişi ve/veya kişilerin sorunlarını odak alarak, gerekli durumlarda bir bireyin sorunundan yola çıkarak kamusal alanda sorunların çözümünü amaçlıyor. Ayrıca, etkinliklerini sürdürürken, Türkiye’de bu alanda Kanunların, Anayasanın ve Uluslararası sözleşmelerin uygulanabilirliğinin garanti altına alınabilmesini hedef alıyor.
“Engelli Hakları İzleme Grubu Projesi”, TOHAD ve İstanbul Bilgi Üniversitesi ortaklığı ile hazırlanmış, engellilik üzerine doğrudan ya da dolaylı faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) katılımıyla yürütülen bir proje. Bu Proje “kadınlar, gençler ve engellilere; eşit fırsatların yaratılmasını ve topluma aktif katılımlarını destekleyen ortamların geliştirilmesine katkıda bulunulmasını” amaçlayan Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında destekleniyor. Söz konusu Proje, (başta çoklu dezavantaj yaşayanlar olmak üzere) engellilerin; Anayasa, Yasalar ve ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Sözleşmeler ile sağlanan eğitim, erişim, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik haklarından ayrımcılığa uğramadan hangi oranda yararlanabildiğinin ölçülerek izlendiği, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde STK’ların izleme çalışmalarına dâhil olduğu bir çalışma programına sahip bulunuyor. Yapılan çalışmalar doğrultusunda hazırlanan raporlar, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB)’nin ilgili komisyon ve komitelerine, engellilik üzerine faaliyet gösteren uluslararası STK’lara, Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu başta olmak üzere ilgili Komisyonlara, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi yetkili ve ilgili mercilere sunuluyor.
Engelli Hakları İzleme Grubu Projesi’nde, raporlama çalışmalarının dışında ve paralelinde kamusal duyarlılık yaratma, çözüm önerileri üretme ve önerilerin hayata geçirilmesi için idari girişim ve lobi faaliyetleri de öngörülüyor.
Engelli Hakları İzleme Grubu Projesi kapsamında engelli bireylerin yaşamın her alanında yaşadıkları mağduriyetler kayıt altına alınıyor. Grup, tüm engellilerin yaşadıkları hak ihlâllerini kendilerine bildirmesini bekliyor. Yapılan başvurular kategorilerine göre tasnif edilerek proje kapsamında raporlaştırılıyor ve çözüm önerileriyle birlikte ilgili Bakanlıklara sunuluyor. Yani, “engelli çocuğunuzu okula kayıt ettirirken sorun mu yaşadınız, işyerinde engelli olduğunuz için ayrımcılığa mı uğradınız, ya da oturduğunuz şehirde toplu taşıma araçları engellilerin kullanımına uygun halde değil mi?” İşte bunların hepsini “Engelli Hakları İhlâl Bildirim Formu”nu doldurarak Engelli Haklarını İzleme Grubu’na bildirebilirsiniz. Söz konusu Form’a
http://www.engellihaklariizleme.org/tr/ihlal-bildirim-formu.html
adresinden ulaşabilirsiniz. Bildirimlerinizdeki kişisel bilgilerinizin saklı tutulacağından emin olabilirsiniz.
Toplumumuzda engelli bireylere acıma ve merhamet duygularıyla bakıldığı gerçeği ile yüzleşmeyenimiz yok sanırım. Tüm engelli bireylerin, bütün haklardan toplumun diğer bireyleriyle eşit ölçüde yararlanmayı ve sorunlarının hak temelli bakış açısıyla ele alınmasını istediklerini çok iyi biliyorum. Bu yüzden, hepimiz bu konuda çaba vermeliyiz. Engellilere yapılan hiçbir hak ihlâli gizli kalmamalı. Bu da ancak tüm engellilerin bir araya gelerek, sorunlarının hak temelli çözümü yolunda emek vermeleriyle sağlanabilir. Unutmayın ki, çoğu zaman, tek bir engellinin sorununun çözümü tüm engellilerin benzer sorunlarının çözümü anlamına gelebilir.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
NOT: Bu yazı için Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği ile Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı web sitelerinden ve Engelli Hakları İzleme Kılavuzu’ndan yararlanılmıştır.
Paylaş