Paylaş
Türkiye Büyük Millet Meclisi, “Engelli Dostu Meclis” anlayışı çerçevesinde, engellilere yönelik birçok uygulama başlatmış bulunuyor. Bu uygulamaların önemli bir kısmı alanında ilk olma özelliği taşıyor.
Engellilerin kolay erişimi için yerleşkeleri ve binaları yeniden düzenlenen Türkiye Büyük Millet Meclisi, artık, yaşlı ve engelli ziyaretçileri kabulde zorlanmıyor. Yılda yaklaşık beş yüz bin ziyaretçi ağırlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi, yaşlı ve engelli konuklarına refakat hizmeti de sunuyor. Ayrıca, ortopedik engelli ziyaretçilere tekerlekli sandalye temin ediliyor.
İşitme ve konuşma engelli vatandaşların Türkiye Büyük Millet Meclisi hizmetlerine erişim sağlayabilmeleri için “420 75 00” numaralı hat kullanıma açılmış bulunuyor. Engelli vatandaşların bu numaraya gönderdikleri mesajlar görevliler tarafından değerlendirilip cevaplanıyor. Söz konusu hattın devreye girmesi, işitme ve konuşma engelli bireylerin sosyal hayata katılımına da katkı veriyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi internet sitesinin yenilenmesinin ardından, görme engellilere yönelik özel bölüm hizmete sunulmuş durumda. Site, görme engellilerin ekran okuma programları ile erişimine uyumlu hale getirilmiş bulunuyor. Sitede; Meclis’in tarihçesi, görev ve yetkileri, seçim sistemi, yasama ve denetim süreçlerinin yanısıra dış ilişkiler ve yayınlar ana başlığı altında zengin içerikli sesli kayıtlar yer alıyor. Yayınlar bölümünde, “Yasama El Kitabı”, “Milletvekili Rehberi” ve “TBMM İçtüzüğü” gibi birçok sesli kitap da bulunuyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce görme engellilere yönelik olarak gerçekleştirilen bir diğer ilk ise 24. Dönem Milletvekili Albümü’nün Braille alfabesiyle basılmış oluşu. Albüm, TBMM Kütüphanesi, Milli Kütüphane, Türkiye Görme Engelliler Kütüphanesi ve engellilerle ilgili bazı sivil toplum kuruluşlarına gönderilmiş; ayrıca, seslendirilerek TBMM Internet Sitesi üzerinden görme engelli vatandaşların erişimine açılmış durumda.
“Engelli Dostu Meclis” anlayışı çerçevesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Halkla İlişkiler ve Rehberlik personeline “İşaret Dili Eğitimi” de verilmiş. Ayrıca, Basın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı’nca milletvekillerine, personele ve ziyaretçilere dağıtılmak üzere engellilerle doğru iletişim yöntemlerini anlatan bir kitapçık hazırlanmış. Görme, işitme, fiziksel, konuşma engelli bireyler ve öğrenme-algılama güçlüğü çeken bireylerle doğru iletişim tekniklerini anlatan bu kitapçık 1.187 sivil toplum kuruluşuna dağıtılmış bulunuyor.
“Çevre Dostu Meclis”, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin diğer bir yüzü. TBMM personeli tarafından, çevreye karşı duyarlılığı artırmak ve çevre bilinci aşılamak amacıyla, çevre gönüllüleri grubu oluşturulmuş. Çevre Dostu Meclis Projesi kapsamında, Van 100. Yıl Üniversitesi ile ortak yu¨ru¨tu¨len proje gereği, meşe ormanı oluşturmak üzere Meclis Bahçesinde yer alan iki yüzden fazla meşe ağacının palamutları TBMM Kreşindeki çocuklar ve çalışanlarla birlikte toplanarak 100. Yıl Üniversitesine gönderilmiş bulunuyor. Meşe palamutları, bundan böyle, her yıl başka bir üniversitenin Ziraat Fakültesine gönderilecek.
Çevre Dostu Meclis Projesi kapsamında gerçekleştirilen ikinci etkinlik ise “Kâğıtsız Meclis”. Bu etkinlik ile; yazışmaların teknolojiden daha etkin yararlanılarak, kağıt kullanılmadan, daha çok elektronik ortamda yapılması hedefleniyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin öne çıkan bir diğer sosyal sorumluluk projesi ise, “Fazla Yemekler İhtiyaç¸ Sahiplerine, Artık Yemekler Hayvan Barınaklarına” adlı proje. TBMM Kampüsü içerisinde hizmet verilen dört ayrı mutfakta günlük ortalama 6000-8000 kişilik yemek üretimi yapılıyor. Yemek yiyen kişi sayısının değişken olması sebebiyle bazı günlerde toplamda ortalama 300 ile 500 porsiyon arası yemek artıyor. Bugüne kadar çöpe dökülmekte olan bu fazla yemekler artık Ankara Büyükşehir Belediyesinin Altındağ Gençlik Merkezi’ne ve onkoloji hastaları ve yakınlarının kaldığı Elif Pansiyon’a gönderiliyor. Tabaklarda kalan artık yemekler ise hijyen kaplarda toplanarak hayvan barınaklarına ulaştırılıyor. Böylece hem sosyal yardımlaşmaya katkı yapılmış, hem de israfın önüne geçilmiş oluyor. Bu proje, Cumhurbaşkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu, Kalkınma Bakanlığı ve bazı özel okullar gibi pek çok kurum ve kuruluşa da örnek olmuş durumda.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce yürütülen bu uygulamaların yurt genelinde yaygınlaşmasını umuyoruz.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş