Paylaş
Dünya GSM Birliği (GSM Association), mobil operatörlerden ve telekomla ilgili firmalardan oluşan bir topluluk. Asıl amaçları GSM mobil sektörünün standardize edilmesi ve geliştirilmesi. Bu amaç doğrultusunda her yıl düzenlenen Mobil Dünya Kongresi pek çok markanın gerek konseptlerinin gerekse mevcut teknolojilerinin tanıtımına sahne oluyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programına göre, engelli insanlar dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturarak, 650 milyon insanı temsil ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise, 1980'den bu yana 60 yaş ve üstü insanların sayısı ikiye katlandı ve 2050 yılında bu sayının 2 milyara ulaşması bekleniyor. Her hangi bir engel ile yaşayan bireyler, sosyal hayata katılabilmek için, her geçen gün daha fazla teknolojik desteğe ihtiyaç duyuyor ve daha fazla mobil cihaz, teknoloji uygulamaları ve mobil hizmetlerini kullanıyor.
Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından düzenlenen 19. Mobil Dünya Kongresi’nde bu yıl ilk defa engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran mobil ürün ve hizmetler değerlendirildi. Kongre kapsamında düzenlenen “Küresel Mobil Ödülleri” yarışmasının jüri üyelerinden biri de Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin idi. Sayın Evgin, 8 ana kategori ve 31 alt başlıkta organize edilen “Küresel Mobil Ödülleri”nin (Global Mobile Awards) “Erişilebilirlik: Kolay Kullanımlı En İyi Mobil Ürün, Hizmet veya Uygulama (Best Mobile Product, Service or Application for Accessibility or Ease- of-Use)” kategorisinin dört jüri üyesinden biriydi. Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri ve Finlandiya jüride yer alan diğer ülkelerdi.
Yarışmanın jüri üyeleri ürünlerin, engelli insanların yaşam kalitelerine katkısı ile sosyal kaynaşmanın yolunu açması yönündeki başarısını göz önünde bulundurdu. Değerlendirmelerde özellikle; ürünün etkinliği, satın alma kolaylığı, kullanım kolaylığı ve erişilebilirliği, evrensel tasarımı, mobil ürüne entegrasyonu dikkate alındı. Yarışmanın birincisi, 25 Şubat 2014 tarihinde Barselona’da düzenlenecek olan ödül töreninde açıklanacak.
“Küresel Mobil Ödülleri” yarışmasının “Erişilebilirlik - Kolay Kullanımlı En İyi Mobil Ürün, Hizmet Veya Uygulama” kategorisi; zihinsel, işitsel, hareket, görme veya diğer sınırlılıkları nedeniyle bağımsız yaşama koşullarında kısıtlaması olan insanların, hayatlarını kolaylaştırmak için tasarlanmış olan ürünleri hedef alıyor. Bu kategoride yarışan ürünlerin engelli insanların yaşam kalitelerini yükseltmesi, yaşama katılımlarını sağlaması ve sosyal kaynaşmanın yolunu açması bekleniyor. Umarız, bu beklentiler karşılıksız kalmaz…
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş