Paylaş
DLD, genç ve yetişkin kadınların toplumsal hayatta aktif, sorumluluk sahibi ve üretici bireyler olmalarını sağlamak amacıyla onlara liderlik becerileri, eğitim fırsatları veren ve ekonomik bağımsızlığı mümkün kılan yaratıcı programlar sunuyor. Dernek, bu programları geliştirmek adına; ilgili bireyler, eğitim kurumları, şirketler, yardım amaçlı gruplar ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla ortak çalışmalar yapıyor. Ve bu süreçte, kültürlerarası diyalog ve kaynak alışverişi geliştirmenin yanı sıra, farklı kuşakları kucaklayan uluslararası iletişim ağları kurulmasının önünü açmak için büyük çaba veriyor.
DLD; “Yüksek etki gücüne sahip” orta ve alt gelir seviyesi dâhil çoğunlukla devlet okullarında okuyan üniversite çağındaki genç kadınların güçlendirilmesine yönelik programların, toplumsal bütünleşme ve profesyonel başarı için kalıcı sonuçlar sağlayacağına inanıyor. Dernek, bu inanç doğrultusunda yaklaşık 10 yıldır “Kıvılcımlar” adını verdiği bir Program sürdürüyor.
Kıvılcımlar Programı; mütevazı ailelerden gelen üniversite öğrencileri için geliştirilmiş, 8 ay gibi uzun bir sürede “Yaparak Öğrenmek” modeline dayalı, derin değişim yaratan bir kişisel gelişim programı. Bu Program genç kadınları meslek hayatına ve toplumda liderliğe hazırlıyor. Program kapsamında öğrenciler sekiz kişilik gruplar halinde 8 ay birlikte çalışıyorlar. Bir grubun 8 aylık bütün eğitim, seyahat, proje masrafları v.b. 22.000 TL. Dernek bağışlarla ayakta kalıyor. Geçtiğimiz 10 yılda 300’e yakın genç kadın bu programa katılmış durumda. Bu gençlerin üniversite bitirme, yüksek lisans ve iş hayatına atılma oranları normalin oldukça üstünde.
Ben bir ülkenin güçlenebilmesi için kadınlarının güçlendirilmesinin şart olduğuna inananlardanım. Kadınlar güçlendirilmeli ve iş gücüne katılmaları sağlanmalı. Kıvılcımlar Programı tam da bu amaca hizmet ediyor. Bu Program sayesinde bugüne değin 500.000 den fazla kişiye dokunulmuş bulunuluyor.
Kıvılcımlar’ ın gerçekleştirdikleri projelerden biri, “Her Çocuk Oynasın” adını taşıyor.
Çocukların daha kolay öğrenebilmeleri, gelecekte sosyalleşme ve odaklanma problemleri yaşamamaları için ‘olmaz ise olmaz’ bir şey oyun. Araştırmalar 3–7 yaş arasında olan ancak oynamaya vakit ayıramayan çocukların öğrenmede zorluk çektiğini, daha ileride ise sosyalleşme ve odaklanma problemi yaşadıklarını gösteriyor.
Böyle bir ihtiyacın farkında olan, aynı zamanda oyun oynamanın her çocuk için bir ihtiyaç olduğu gibi bir hak olduğunu da bilen Kıvılcımlar, “Her Çocuk Oynasın” Projesini hazırladılar. Bu Proje kapsamında sosyal medya hesaplarında yüzlerce insana ulaşarak oyuncak toplayan Kıvılcımlar, bu oyuncakları her çocuk gibi oyun oynama hakkına sahip olan ama oyuncağı olmayan çocuklarla buluşturmayı amaçladılar. Ve sonuç olarak topladıkları 735 oyuncakla 6 okula ve 10 aileye ulaşıp 506 çocuğu mutlu ettiler.
Kıvılcım’ların 2017–2018 döneminde hayata geçirdikleri projelerden biri de “Engelleri Kıvılcımlarla Yakalım” adını taşıyor. Bu Proje’nin yaratıcısı Kıvılcımlar içindeki Sympasia isimli grup. Grup adını antik Yunan’dan gelen ‘Symposion’ ve ‘Aspasia’ kelimelerinden alıyor. Symposion, antik Yunan’da soylu erkeklerin bir araya gelerek felsefi ve politik tartışmalar yaptıkları, edebiyat ve müzik gibi konular üzerine sohbet ettikleri bir geleneği anlatıyor. Aspasia ise, başta Platon olmak üzere dönemin birçok düşünürünü etkilemeyi başaran ve erkeklerin hegemonyası altındaki Symposion’lara kabul edilen ilk kadın düşünür. Grup, hem Kıvılcım’ların düşünce gücünü ortaya koymak, hem de özgür ve güçlü kadını simgelemek için bu iki kelimeyi bir araya getirmiş ve Sympasia adını almış bulunuyor.
Sympasia Grubu, “Engelleri Kıvılcımlarla Yakalım” adlı Projeleri ile engelli bireylerin de biraz çabayla gündelik yaşamlarını engelsiz bireylerle aynı rahatlıkta sürdürebilecekleri konusundaki farkındalığı arttırmayı amaçlıyor. Grup bu Projede; görme engellilerin de yardım almadan kafe, restoran ve barlarda diledikleri gibi ve kolaylıkla sipariş verebilmeleri için mevcut menülerin yanına Braille alfabesi ile yazılmış kabartma menülerin eklenmesi için çalışmış bulunuyor. Bu çalışma sonucunda da Bornova Belediyesi ile anlaşıp bastırdıkları kabartmalı menülerin söz konusu Belediye’ye bağlı olarak hizmet veren mekânlarda görme engelli bireylerin kullanımına sunulmasını sağlamış durumda.
Bu uygulamanın başarısından etkilenen birçok başka işletme kendi mekânlarında da kabartmalı menüler kullanmak istediğini Gruba iletmiş bulunuyor. Özetle, 8 üniversiteli kadından oluşan Sympasia Grubu’nun çaktığı küçük kıvılcım büyüyerek engelleri yakmaya devam ediyor…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Not: Bu yazıda DLD web sayfasında yer alan bilgilerden de yararlanılmıştır.
Paylaş