Paylaş
1 Ekim 2014 bu yılın Dünya Cerebral Palsy Günü idi. Dünya Cerebral Palsy Günü bu hastalık ile yaşayan bireyler ve onların aileleri için dünyayı değiştirmek amacıyla organize edilen global bir değişim projesi. Bu özel gün dünyanın her yerinden insanların fikirlerini öğrenmek ve bu fikirlerin en iyilerini gerçekleştirmek için düzenlenmiş bulunuyor. Söz konusu Proje, Cerebral Palsy ile ilgilenen ancak kâr amacı gütmeyen gönüllü sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülmekte ve 30'dan fazla ülkedeki organizasyonlar tarafından desteklenmekte.
Dünya çapında Cerebral Palsy'li (CP) 17 milyon insan yaşamakta. 350 milyon kişi de CP'li bir çocuk veya yetişkin ile yakından bağlantılı. Bu durum, çocuklukta görülen en yaygın fiziksel engellilik hali. CP, hareketleri etkileyen kalıcı bir durum. Etkisi, bir elde zayıflıktan, istemli hareketlerin hiç olmamasına kadar değişebiliyor. CP, aslında, kompleks bir engellilik hali; CP'li 4 çocuktan 1'i konuşamıyor, 3 çocuktan 1'i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1'i zihinsel engelli, 4 çocuktan 1'inin epilepsisi var. Yani, CP yaşam boyu süren bir engellilik durumu ve bilinen bir tedavisi de yok.
Dünya Cerebral Palsy Derneği (DÜNSEV) 4 Eylül 2012 Dünya Cerebral Palsy Günün’de Ankara’da kurulmuş olan bir Sivil Toplum Örgütü. Derneğin kuruluş amacı; ülkemizde pek bilinmeyen ancak çok yaygın olan Cerebral Palsy rahatsızlığını doğru biçimde anlatmak ve bu konuda toplumu bilinçlendirerek farkındalık yaratmak, CP'li bireyleri topluma kabul ettirmek ve gerektiğinde onların haklarını savunmak, Cerebral Palsy konusunda dünyadaki gelişmeleri takip ederek ülkemize gelmesine aracı olmak. Özetle, CP’liler ve engelliler için ayrı bir dünya yaratmak yerine yaşadığımız dünyada onları sosyal hayatın içine katabilecek düzenlemeleri yapmak.
DÜNSEV’in, 2 Ekim’de, Dünya Serebral Palsi Günü kapsamında farkındalık yaratmak amacıyla “CP’liler Sokağa” sloganıyla düzenlemiş olduğu etkinlikte bir araya gelen CP'li bireyler ve aileleri Anıtkabir’e çıktılar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da destek verdiği yürüyüşte CP'li bireyler topluma Cerebral Palsy’nin fark edilmesi için seslenerek “Biz de Varız” dediler. Etkinlik kapsamında DÜNSEV tarafından bir rapor halinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na sunulan CP'li bireylerin dilekleri, ayrıca, balonlara yazılarak gökyüzüne uçuruldu.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı da, temsilciliğini yürüttüğü Dünya Cerebral Palsy Günü’nde CP’li bireylere destek vermek isteyen herkesi beyin fırtınası yapmaya çağırıyor. İlki 2012’de gerçekleştirilen kampanyanın 2 yıldır öncülüğünü yapan ve Cerebral Palsy alanında farkındalık projeleri yürüten Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından 30’dan fazla ülkeden organizasyonun desteklediği bu özel güne geçen yıl geniş çaplı bir katılım olduğu vurgulanıyor. Vakfın Genel Direktörü Nigar Evgin, “Dünyanın her yerinden yüzlerce kişinin katılımıyla beyin fırtınası gerçekleştirdik. Birbirini tanımayan bu insanlar dünyayı değiştirmeyi mümkün kılacak fikirlerini 1 dakikada sundular. Hayata geçen projeler gibi gelecek projeler de belki binlerce insana umut olacak” diyor.
Kampanya ile CP’li bireyler, aileleri ve onları destekleyenler hazırladıkları 1 dakikalık videolar ya da 1 dakika içinde sunacakları metinlerle fikirlerini paylaşıyorlar. 31 Ekim’e kadar Dünya Cerebral Palsy Günü web sayfasında yayınlanacak fikirlerin oylanması sonucu en çok oyu alan kişiye 500 dolarlık “İnsanların Seçimi Ödülü” verilecek. Uluslararası jürinin değerlendirmesi sonucu finale kalan 3 fikirden biri için mucitler, araştırmacılar ve yaratıcı kişiler tasarım ya da prototipleri ile toplamı 50.000 dolar olan ödüller için yarışacaklar.
2012’de dünya çapında kampanyaya katılan 470 fikirden biri olan Türkiye’den Alper Şivan’ın güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye fikri için Virginia Üniversitesi’nin ürettiği prototip birincilik ödülüne layık görülmüştü. Bu prototip, 2013 yılı Dünya Cerebral Palsy Günü’nde Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin tarafından Alper Şirvan’a sunuldu.
Haydi Türkiye, 31 Ekim 2014 tarihine kadar fikrinizi paylaşın ve oylayın…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş