Paylaş
Dünkü yazıma konu aldığım, Sabancı Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen “COVID-19 Gölgesinde Evden Çalışma ve İş-Yaşam Dengesi Araştırması” ile ilgili bilgi vermeye, “Pandemi Sonrası Çalışma Düzeni Tercihleri” ile devam ediyorum.
Söz konusu araştırma, katılımcıların büyük çoğunluğunun (%53,5) pandemi sonrası haftanın birkaç günü evde, birkaç günü ofiste çalışabilecekleri bir iş düzenini tercih ettiğini gösteriyor. İşyerinde çalışmaya geri dönmeyi tercih edenlerin oranı %23,9, olabildiğince sık evden çalışmayı tercih edenlerin oranı ise %22,6. Kadınların ve erkeklerin pandemi sonrası çalışma düzeni tercihleri birbirinden biraz farklı. Öncelikle hem kadınların hem de erkeklerin %50’sinden fazlası haftada birkaç gün evden çalışmayı tercih ediyor. Diğer yandan erkekler işyerinde çalışmaya dönmeyi kadınlara oranla daha çok tercih ediyorlar. İşyerinde çalışmaya geri dönmeyi tercih eden erkeklerin oranı %30 iken, kadınların oranı %20.
Çalışma yaşamında geçirilen yıla, yani kıdeme göre, pandemi sonrası çalışma düzeni tercihleri incelendiğinde yine bazı farklar görülüyor. Öncelikle tüm kıdem gruplarının yarısından fazlası haftada birkaç gün evden çalışmayı tercih ediyor. 0-5 yıl arasında kıdeme sahip bireylerin %24’ü, 6-11 yıl arasında kıdeme sahip bireylerin %31’i, 12-18 yıl arasında kıdeme sahip bireylerin %23’ü, 17-21 yıl arasında kıdeme sahip bireylerin %18’i, 22 yıldan fazla kıdeme sahip bireylerin ise %16’sı olabildiğince sık evden çalışmayı yeğliyor. İşyerinde çalışmaya geri dönmeyi en çok arzu eden grup, %31’lik bir oran ile 17-21 yıl arasında kıdemi olanlar. Onları, %30’luk bir oranla kıdemi 22 yıldan fazla olanlar takip ediyor. Çalışma hayatı 0-5 yıl arasında olanların %25’i, 6-11 yıl arasında olanların yalnızca %9’u, 12-16 yıl arasında olanların ise %24’ü işyerinde çalışmak istiyor.
Bireylerin pandemi sonrasındaki çalışma düzeni tercihleri evden çalışma günü sayısına göre farklılaşıyor. Çoğunluk haftada birkaç gün veya daha fazla evden çalışmak istediğini belirtiyorsa da haftada 1-3 gün arasında evden çalışanlar pandemi sonrasında işyerinde çalışmaya geri dönmeyi diğerlerine oranla daha fazla tercih ediyorlar. Haftada 5-6 gün evden çalışanlar ise pandemi sonrasında da olabildiğince sık evden çalışmayı diğerlerine oranla daha fazla tercih ediyorlar.
Pandemi sonrası çalışma düzeni tercihleri evde yaşayan kişi sayısına göre de farklılaşıyor. Evdeki kişi sayısı arttıkça katılımcılar işyerinde çalışmaya geri dönmeyi daha çok istiyorlar.
Hem çocuğu olanların hem de olmayanların pandemi sonrasında en çok tercih ettikleri düzen haftada birkaç gün evden çalışmak. Bununla birlikte çocuğu olmayanlar olanlara oranla evden çalışmayı daha fazla tercih ediyorlar.
Kadınların ve erkeklerin kariyer önceliği algısı incelendiğinde ise, kadınların %62’lik bir oranının kendi kariyeri ile eşininkinin eşit öneme sahip olduğunu düşündüğü ortaya çıkıyor. Erkeklerin ise %48’i öncelikli olarak kendi kariyerine önem veriyor. Benim kariyerim öncelikli diyen kadınların oranı ise yalnızca %20.
Kadın ve erkeklerde yemek, bulaşık, çamaşır, çocuk bakımı vb. işlerin sorumluluğu incelendiğinde, erkeklerin %76’sının eşlerinin daha fazla görev üstlendiğini bildirdiği görülüyor. Kadınların ise %56’sı kendilerinin daha fazla görev üstlendiklerini, %37’si de ev işlerini eşleri ile aynı oranda paylaştıklarını söylüyor.
Bireylerin çocuk sahibi olup olmamaları durumuna göre farklı alanlara ayırdıkları zaman incelendiğinde çocuğu olanların hem işyerine hem de evlerine ayırdıkları sürenin çocuğu olmayanlara oranla daha fazla olduğu görülüyor. 6 yaşından küçük çocuğu olan bireylerin işe ayırdıkları süre cinsiyete göre farklılık göstermiyor. 6 yaşından küçük çocuğu olan kadınların ve erkeklerin olmayanlara oranla evlerine daha fazla zaman ayırdıkları görülüyor. 6 yaşından küçük çocuğu olan kadınlar zamanlarının %41’ini evlerine ayırırken, 6 yaşından küçük çocuğu olmayan kadınlar zamanlarının yalnızca %19’unu evlerine ayırıyorlar. 6 yaşından küçük çocuğu olan erkeklerin zamanlarının %30’unu, 6 yaşından küçük çocuğu olmayan erkeklerin ise yalnızca %14’ünün evlerine ayırdıkları anlaşılıyor.
Cuma günkü köşemde, sizlerle, söz konusu anketin Örgütsel Destek ve İş Güvenliği Algıları ile ilgili bulgularını paylaşacağım.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…
Paylaş