Paylaş
“Engel” kelimesinin ne anlama geldiğini düşündünüz mü hiç?
Türk Dil Kurumu’nca “Bir şeyin gerçekleşmesini önleyen sebep, mâni, mahzur, müşkül, pürüz, mânia, handikap” olarak tanımlanıyor engel. Ve bana göre bu sebebin üstesinden gelmek; müşkülleri ve pürüzleri aşmak mümkün. Yeter ki isteyelim…
İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda dünya şampiyonu olarak ülkemize altın madalya kazandıran Sümeyye Boyacı, istemiş ve engelini aşmış olanlardan.
Dünya Şampiyonumuz Boyacı, 5 Şubat 2003 tarihinde, Eskişehir’de iki kolu olmadan ve kalça kemiği çıkık bir şekilde doğmuş. 4,5 yaşında ayağıyla resim yapmaya başlamış. Boyacı’nın suluboya eserleri 2009 yılında Moskova’da sergilenmiş. İlkokul eğitimini aldığı özel okulda ayakları ile yazı yazmayı öğrenmiş. Merkezi Rusya’da bulunan Spikvakov Vakfı’nın önerisiyle Türkçe’ye çevrilen Rus masallarının resimlerini ayaklarıyla çizmiş. Sümeyye 10 yaşına geldiğinde yaptığı resimler yurt dışında bile satılır hale gelmiş.
Bir gün akvaryumdaki balıkları izlerken balıkların da kollarının olmadığını fark eden Sümeyye o an yüzme sporuna başlamaya karar vermiş. 2008 yılında yüzmeye başlayan sporcumuz 2016’da Berlin’deki 30. Uluslararası Alman Şampiyonası’ndan ve yine aynı yıl katıldığı Rio de Janeiro, Brezilya’da gerçekleşen Yaz Paralimpik Oyunları’ndan ödülsüz dönmüş. İtalya Liguria’da düzenlenen 2017 Avrupa Para Gençlik Oyunları’nda ise 50 m. Backstroke S1-5 etkinliğinde (sırtüstü yüzme) bronz madalya kazanmış.
Verdiği bir röportajda, “hiçbir zaman pes etmediğini, engelleri tek tek aştığını” söyleyen Sümeyye Boyacı, 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası’ndan “Dünya Şampiyonu” olarak çıkmış ve ülkemize altın madalya kazandırmış bulunuyor.
Geçen yıl Meksika’da düzenlenen Paralimpik Dünya Yüzme Şampiyonası’nı 50 m. kelebekte dünya şampiyonu olarak tamamlayan Beytullah Eroğlu da engelini aşanlardan. 23 Eylül 1995’te Kahramanmaraş’ta kolsuz olarak doğan ve kalça çıkığı nedeniyle bir ayağı diğerinden 12 cm. kısa olan Beytullah Eroğlu yüzme sporuna 2001 yılında başlamış. Eroğlu 2004 yılında profesyonel olmuş. 2005 yılında, henüz 10 yaşında olmasına karşın, ‘Türkiye Şampiyonluğu’ ile taçlanmış. 2006 yılında ise Güney Afrika’da düzenlenen şampiyonada dünyada 11. olmuş.
Beytullah Eroğlu 2007 yılında Trabzon’da düzenlenen 1. Karadeniz Oyunları’nda ilk kez simitsiz yüzmüş. Eroğlu’nun ilk uluslararası deneyimi iki gümüş madalya ile döndüğü, 2008 Slovakya Engelliler Yüzme Yarışması.
2010 yılında Almanya’da dünya şampiyonası elemelerinde beş stilde yarışıp hepsinde dünya şampiyonasına katılma hakkı elde etmiş. Sporcu, 50 m. kelebek ve 50 m. sırtüstü yüzme yarışlarında gümüş madalya alarak gençler sıralamasında 3. olmuş.
Beytullah Eroğlu aynı yıl Hollanda’da yapılan dünya şampiyonası kelebek ve sırt üstü yüzmede dünya 6.’sı olmuş. 2011 yılında Berlin’de yapılan Avrupa Şampiyonası’nda 50 m. kelebekte altın madalya; 200 m. karışıkta ise gümüş madalya kazanmış. 2012 Londra Paralimpik Olimpiyatlarında kurbağa, kelebek, sırt üstü ve 200 m. karışıkta yarışmış ve paralimpik 7.’si olmuş. 2013 yılındaki Montreal Dünya Şampiyonası’nda 50 m. kelebek yarışlarında kategori 1.’si (genel sıralamada 3.) olmuş. 50 m. sırt üstü yarışlarında ise kategori 2.’si (genel sıralamada 3.) olmuş ve her iki stilde de yılın en iyi 2. derecesini elde etmiş. Eroğlu; 200 m. serbest stilde 1., 100 m. serbest stilde 2. olarak toplamda 7 madalya ile yurdumuza dönerek bizleri gururlandırmış.
Böylesi güzel haberler her zaman sevindiriyor insanı, hem de cesaret veriyor. Yarın bayram, dilerim güzel haberler ve mutlu anlarla dolu harika bir bayram geçirirsiniz.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş