Paylaş
Akciğer kanseri, akciğer hücrelerinin anormal hale gelmesi ve kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bir hastalık. Sonraki aşamada kontrolsüz çoğalan bu hücreler çevre dokulara ve akciğer dışındaki organlara yayılabiliyor.
Ülkemizde ve dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseri. Ülkemizde kanser olan her dört erkekten biri akciğer kanseri. Akciğer kanseri vücuda yayılıncaya kadar herhangi bir belirti oluşturmuyor. Sadece hastalığın bazı tiplerinde erken evrede belirtiler görülebiliyor. Akciğer kanserinin en sık görülen belirtileri şunlar:
- Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük
- Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak
- Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı
- İştahsızlık, kilo kaybı
- Halsizlik, yorgunluk
- Ses kısıklığı
- Nefes darlığı
- Sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit ya da zatürre gibi akciğer enfeksiyonları
17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü kapsamında açıklama yapan Bezmialem Dragos Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık’ın söylediğine göre; kanserin neden olduğu ölümlerin % 20’si akciğer kanserine bağlı ve sigara içenlerde akciğer kanseri görülme riski içmeyenlere göre büyük oranda artmış durumda.
Ölümle sonuçlanan kanserlerin başını çeken akciğer kanseri sıklıkla 55–65 yaş aralığında görülüyor. Doç. Dr. Okyaltırık, akciğer kanserine neden olan en önemli risk faktörünün sigara ve tütün ürünleri kullanımının yanı sıra genetik yatkınlık olduğunu söylüyor. Dr. Okyaltırık’a göre sigara dumanı 7,000’den fazla kimyasal, 50’den fazla karsinojen (kanser yapıcı) madde içeriyor. Sigara içenlerde risk içmeyenlere göre 25–30 kat, yanında sigara içilenlerde ise
3–4 kat daha fazla. Sigara kullanım yoğunluğu ve süresinin çoğalması kanser oluşum riskini arttırıyor. Sigara bırakıldıktan sonra ise kanser riski zamanla azalıyor.
Özetle ifade etmek gerekirse; 55 yaşın üstünde olan 20 yıldan fazla sigara içen veya ailesinde kanser öyküsü olan bireylerin, akciğer kanseri tarama gerekliliği açısından, göğüs hastalıkları uzmanlarınca düzenli olarak değerlendirilmeleri gerekiyor.
Ben bu konuda çok hassasım. Zira eşimi akciğer kanseri nedeniyle kaybettim. Hastalığı ancak akciğerden kemiklere de atladığında teşhis edilebildi. Tabii ki çok geç kalınmıştı. Ve maalesef hiçbir şey yapılamadı. Bu yüzden sigara içen okurlarımdan önce bu alışkanlıklarından vazgeçmeye çalışmalarını, bunu başaramamaları durumunda ise hiç olmazsa kontrollerini aksatmamalarını rica ediyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş