Paylaş
Dünyada 53 milyon insanı buluşturan online alışveriş pazarında son rakamlara göre 100 milyar dolarlık ticaret dönüyor. Kitap, CD, elektronik cihaz, giyim eşyası alışverişi yapılıyor. İnternette pek su yüzüne çıkmamış bir shopping türü daha var. İslami giyim-kuşam, takı ve aksesuar siteleri dünyanın dört bir yanındaki kadınlara inanılmaz renkli seçenekler sunuyor.
SİNGAPUR veya Malezya usulü bağlamaya elverişli hicaplar, Fas malı nadide el kınaları, Suudi sürmeleri, çikolata ve krem rengi ipek burkalar, Afgan takıları, Körfez usulü abiyeler, Pençap işi şalvarlar, Türk işi türbanlar, gözalıcı ipek peçeler, Ürdün malı jorjet ve pamuklu kimarlar.
Bunların tamamı İslami giyim-kuşam sitelerinde. Magrip ülkelerinden Güneydoğu Asya iklimlerine uzanan farklı İslami kültürlerin giyim-kuşam stilleri bu alışveriş sitelerinde buluşuyor. Rengarenk bir çok-kültürlülük sergileniyor. Öyle ki dileyen kadın, dilediği İslami kültürün renklerine ulaşma özgürlüğüne kavuşuyor. Mısır Çarşısı'ndaki kınayı beğenmeyen Al Muhajabat sitesinden sipariş verebiliyor.
Siteler besmeleyle ve Allah'ın adıyla verilen selamla açılıyor, ‘İnşallah yeni çeşitlerimiz de gelecek’ satırlarıyla son buluyor. ‘Elhamdülillah kredi kartı da geçerlidir’ deniyor. Burada geçerli olan, borcu taksitlendirilmeden peşin olarak ödenen kredi kartları muhtemelen.
HERKESE AÇIK
Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerden bu sitelere sipariş veren olup olmadığını tespit etmek şimdilik mümkün değil. Ancak Amerikalı müslüman kadınların ister Malezya, isterse Kuveyt'ten dilediği giyim eşyası, ya da aksesuarı alabildiği kesin. En az yüz dolarlık alışveriş yapmak kaydıyla mallar 7-12 gün içerisinde teslim ediliyor.
Sitelerin çoğu sadece müslüman kadınlara değil, egzantrik giyinmek isteyen bütün dinlerden kadınlara hizmet verildiğini de özellikle vurguluyor.
Alışveriş adreslerinden birinde İslami usullere uygun evlilik el kitabı da dikkat çekiyor. Bu kitabı ABD'nin önde gelen müslüman kadın alimlerinden Hedaya Hartford'un hazırladığı, Mısır'daki ünlü El Azhar Üniversitesi'nden mezun olan üstadın halen Suriye'de yaşadığı belirtiliyor.
Bazı adresler ise çok iddialı. Örneğin merkezi Kuveyt'te bulunan Al Hediya. Kaliteli İslami ürünlerin dünyadaki önde gelen imalatçı ve ihracatçılarından olduğu belirtilen bu şirket, Kuveyt'te yaşayan bir Amerikalı müslüman olan Denise Al-Shammari'ye ait. Al-Shammari, dünyadaki bütün müslümanları, dinin gereklerine uygun, modern, şık ve kaliteli giydirmek istediğini söylüyor.
İSLAMİ GİYİM-KUŞAM SİTELERİ
Al-Hediya
Kuveyt'ten özel koleksiyonlar.
Al Muhajabat Islamic Clothing
Türbanlar, abiyeler, aksesuar, çocuk giyimi, erkek koleksiyonu, esans ve kına.
Al-Muhsina
Çok kaliteli türbanlar.
Al-Mujalbaba
Cilbab ve türbanlar.
Al Safaa wal Marwa Islamic Clothing Store
Her türlü İslami giyim-kuşam.
Amin Imports
Kadın ve erkek pantalon-tünik takımları, Afgan takıları, aksesuar.
Banati Design and Collection
Malezya kıyafetleri ve Arap cilbabları.
Crescent Imports
İslami ve Afrika kökenli Amerikalılara özgü kıyafet ve aksesuarlar. Bedava katalog.
Desert Boutique
Kuveyt Çölü'nde yaşayan kızkardeşlerden özel koleksiyonlar.
Islam Fashions, Inc.
Kadın ve erkek takımları, çocuk giysileri.
JIB's Gallery
Çocuk giysileri, kadın elbiseleri ve erkek giyimi. Merkezi Kanada'da.
BEDAVA GİYDİRİYOR
Al Safaa Wal Marwa Islamic Clothing Store ise başka türlü hizmet veriyor. Ticari çıkarı olmadığını ilan eden bu site, İslam dinine geçenleri en münasip şekilde giydirip kuşatmayı amaçlıyor. Çevresinde gerçekten İslama uygun giyim eşyası bulamayanlara yardım vaadediyor ve dünya müslümanlarından kullanılmış, ancak temiz ve düzgün giyim eşyalarını bağışlamalarını istiyor. İslami usullere göre giyinmek isteyen ve GERÇEKTEN bulamayan herkes alsafaa2@ hotmail.com'a mal teslim adresini bildiriyor ve e-mail'in konu (subject) bölümüne ‘clothing’ yazarak, giyim eşyasının gelmesini bekliyor.
Nakliye ücretinin de ‘İnşallah 3.20 dolardan fazla olmayacağı’ belirtiliyor.
CHAT YAPARKEN ÖRTÜNMELİ Mİ?
AVUSTRALYALI sosyoloji öğrencisi Shakira Hussein tez konusu olarak siber-İslam'ı seçmiş ve özellikle Suudi Arabistan gibi kadınların iyice kapatıldığı ülkelerde kadınların internetteki davranışlarını incelemiş. Hussein'in tespitlerine göre internette chat ya da alışveriş yapmak, evden dışarı çıkamayan Suudi kadını için yepyeni ufuklar açıyor. İster Batı ülkelerinde yaşayan müslüman kadınlar olsun, isterse İslam dünyasının mega kentlerinde yaşayan kadınlar olsun internette dini kimliği vurgulamak büyük önem taşıyor. Sisters Net'in chat odalarını kullanan kadınlar doğum kontrolü, çok eşlilik, evlilik içi cinsel taciz, cinsel sağlık ve çocuk bakımı gibi konularda görüş alışverişinde bulunuyorlar. Ancak burada dini kimlik hemen her zaman ön planda oluyor.
İnternette İngilizce, Arapça veya Urdu dilinde anlaşan müslüman kadınlar burada iki önemli sorunla karşılaşıyorlar. 1- Bilgisayar başındayken örtünmek gerekir mi? 2- Erkeklerle chat yapmak günah mıdır? Shakira Hussein'in tespitlerine göre kadınların bir kısmı bilgisayarı teknolojik bir örtü olarak görüyor. Ancak bilgisayar başındayken örtünme eğilimi ağır basıyor. Bu nedenle de kişisel bilgiler arasına ‘örtülü’ olduklarını mutlaka ekliyorlar. Aynı eğilim internette erkeklerle temas konusunda da ağırlık kazanıyor.
Paylaş