Paylaş
Artık herkes Bond
Cep telefonları sayesinde sıradan insanlar gizli servis ajanlarına benzemeye başladı. İngiltere'de kıskanç ve şüpheci tipler arasında telefonla dinleme merakı tırmandığı için birey özgürlüklerini savunan gruplar alarma geçti. Tabii gizli servisler de aynı yöntemi kullanıyor. Bu yüzden Almanya'da bakanların kabine toplantısına cep telefonuyla girmesi yasaklandı.
Cep telefonları ne işe yarar? Örneğin otomobil kullanırken telefonda konuşmakla yetinmeyip, hasta ameliyat ederken de bir yandan oto galerisiyle pazarlık yapabilirsiniz.
Geçen hafta gelen habere göre Hong Konglu bir cerrah, Çung Çi-çeung adlı taksi şoförünü ameliyat ederken cep telefonuyla konuştuğu için açığa alındı. Adı açıklanmayan doktor ameliyat sırasında oto galerisiyle fiyat konuşurken taksicinin bağırsağını delmişti. Bir kez daha operasyon geçirmek zorunda kalan taksicinin şikayeti üzerine doktor hakkında soruşturma başlatıldı.
Hayatın avantür tadını artırmak için cep telefonuyla başka atraksiyonlar yapmak da mümkün. Örneğin telefonları telekulak olarak kullanmak. Titreşim ve otomatik cevap verme özelliğini bir arada bulunduran yeni modellerle casusluk yapmak çocuk oyuncağı. İngiliz basınındaki haberlere göre kıskanç aşıklarla paranoyak müdürler arasında telefonla dinleme yöntemine başvuranların sayısı giderek artıyor. Yatak odası veya ofise gizlenen telefonun numarasını çevirdikten sonra sessizce çalan telefon otomatik olarak açılıyor ve geriye olan biteni dinlemek kalıyor.
İşte bu nedenle İngiltere'de bireysel hak ve özgürlükleri savunan örgütler harekete geçerek, cep telefonlarının dinleme aygıtı gibi kullanılmasına karşı yasal düzenlemeler getirilmesi için hükümete çağrıda bulundular. Cep telefonlarının sadece suçluların takibinde legal bir dinleme yöntemi olarak kullanılması isteniyor.
Bir yerin cep telefonuyla gizlice dinlenmesi Amerika'da federal suç sayılıyor. Çünkü daha cep telefonları icat edilmeden önce Amerikan yasaları, şahısların taraf olmadığı konuşmaları kaydetmesini suç olarak kabul ediyordu. Avrupa'da ise İnsan Hakları Konvansiyonu'nun mahremiyetle ilgili 8'inci maddesi bu konuda hüküm içeriyor. Ancak şahısların değil sadece resmi kurumların mahremiyetini güvence altına alıyor.
Cep telefonlarının diğer dinleme aygıtlarına göre avantajı da var dezavantajı da. Menzil sorunu olmadığı için Avustralya'dan telefon açarak İngiltere'deki bir odayı dinlemek mümkün. Ancak bu macera uzun süreli olamıyor, çünkü cep telefonlarının şarjı bitiyor. Casusun telefon yerleştirme işini tekrarlaması gerekiyor.
TELEFONLA GİRİLMEZ
Gizli servisler de cep telefonlarını uzun zamandır dinleme aygıtı olarak kullanıyor. Bugüne kadar hiç ‘cepli casusluk’ skandalı patlamadı ama, bu ihtimli gözönünde bulunduran Alman Hükümeti önlemini aldı. Bundan böyle bakanlar kabine toplantılarına girerken cep telefonlarını dışarıda bırakacaklar. Parlamento komisyonlarının çok gizli toplantıları da telefonsuz ortamda gerçekleştirilecek.
Çünkü yeni başkent Berlin'de potansiyel gizli servis üsleri hükümet binalarıyla çok içiçe bulunuyor. Moskova'nın dinleme alışkanlığından hala vazgeçmediği düşünüldüğü için özellikle Rusya Büyükelçiliği huzursuzluk yaratıyor.
Önlemler sadece Berlin için geçerli değil. Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Köln'deki merkezine de kapalı telefonla bile girilemiyor.
Alman devletinin sırlarını yabancı kulaklardan koruyan Enformasyon Teknolojisinde Güvenlik Dairesi'nin tespitlerine göre en sıradan cep telefonlarını bile dinleme cihazına dönüştürmek mümkün. Telefona özel bir software yerleştiriliyor. Böylece telefon zil sesi vermeden çalıyor, otomatik olarak açılıyor ve arayan numara ekranda görünmüyor.
Ancak öncelikle dinlenecek şahsın cep telefonuna ulaşmak ve alet üzerinde küçük bir operasyon gerçekleştirmek gerekiyor.
Herhalde Alman gizli servisi de bu yöntemle dinliyor.
Ajanlar her iki dakikada
bir notebook çalıyor
Henüz bizde yok ama, dünya genelinde bir notebook hırsızlığıdır gidiyor. Havaalanı, otel, ofis ve arabalardan çalınan notebookların sayısı on binleri buluyor. Ortalama her iki dakikada bir notebook kayıplara karışıyor. Tabii hırsızların hiçbiri aletin peşinde değil. Asıl önemli olan hard diskinde kayıtlı olan bilgiler. Büyük şirketlere ait çok gizli üretim ve pazarlama bilgileri, yeni icatlarla ilgili projeler yabancı ellere geçiyor. Böylece endüstri casusluğunda yeni bir cephe daha açılmış oluyor.
İngiltere'de hergün yaklaşık 20 notebook çalınıyor, ABD'deki rakam ise rekora gidiyor; günde bin adet. Bu konuda geleceğe dönük tahminler de yapan FBI, önümüzdeki yıl içinde her 10 notebooktan birinin çalınacağını hesap ederek uyarıyor: ‘‘Dikkat, çalınacak bilgisayar sizinki de olabilir.’’
Frankfurt'taki bilgisayar güvenliği uzmanlarına göre şimdiki casuslar çok şanslı. Büyük Alman şirketlerine ait bilgiler soğuk savaş döneminde olduğundan çok daha büyük tehdit altında artık. Çünkü soğuk savaş sırasında Sovyet casuslarının kimliğini tespit etmek daha kolaydı. Oysa şimdi işadamı kisvesi altında binlerce Rus Almanya'ya girip çıkıyor. Bu ülkede yaklaşık 3 bin Rus casusu bulunduğu tahmin ediliyor.
Büyük Birader oyuncak ayıda
Dadıları gizli kameralarla gözlemek ABD'deki güvenlik sektörü içinde başlı başına bir branş haline gelmeye başladı. Çünkü ortalık dadı kaynıyor ve çalışan nüfusun yüzde 47'sini oluşturan kadınlar onlara kesinlikle güvenmiyor.
Bu gözleme salgını, İngiliz dadı Louise Woodward'ın bakımından sorumlu olduğu sekiz aylık bebeği aşırı derecede sallayıp öldürmesinden sonra patlak verdi. Özel olarak bu alanda çalışan güvenlik şirketleri 1000 dolar karşılığında, evlerin belirli köşelerine, hatta oyuncak ayıların içine mini kameralar yerleştirerek bakıcıları birkaç günlüğüne yakın izlemeye alıyorlar. Böylece ahlaksız dadılar peş peşe yakayı ele veriyor.
Paylaş