Paylaş
Ve durumu hemen çakozladım.
Birileri, bu otobüsü, harika bir şeye çevirmişti.
Evet, evet, bu bir gezici kütüphane olmalıydı.
Küçük bir araştırmadan sonra her şeyi öğrendim.
Adı Kitap Bankosu.
Gazi Üniversitesi gençlerinin bir sosyal sorumluluk projesi.
Şahane değil mi?
Olay, Ankara’da geçiyor.
Her şey, Gazi Üniversitesi İstatistik Bölümü öğrencisi Serdar Yetkin’in başının altından çıkıyor.
Fikir onun ve projeyi arkadaşlarıyla birlikte hayata geçiriyor.
Müthiş tatlı gençler, bugüne kadar 14 ilçede, 27 okula gitmişler ve yaklaşık 8 binden fazla çocuğa 25 bin civarı kitap okutmuşlar.
Sloganları da “Okuyan Türkiye!”.
Helal olsun onlara.
Unutmadan, eskiden hurda olan ve şimdi şahane bir gezici kütüphaneye dönüşen otobüslerindeki kitapları, “Rafta Tozlanmasın, Gönder Okuyalım” kampanyası sayesinde toplamışlar.
Bir kere daha helal olsun!
Sizi, Kitap Bankosu’nun, yani bu gezici kütüphanenin yaratıcısı Mehmet Serdar Yetkin’le baş başa bırakıyorum...
Serdar seni tanıyalım...
- Gazi Üniversitesi İstatistik Bölümü’nün uzatmalı öğrencisiyim.
Valla, seni ve arkadaşlarını alnınızdan öpüyorum. Yaptığınız olağanüstü. Bu ülkenin neden sizin gibi gençlere güvenmesi gerektiğinin canlı kanıtı gibisiniz! Her şey, senin başının altından çıkmış. Bu iyilik hareketi faaliyetini başlatmanın özel bir sebebi var mı?
- Söylenmek yerine, eleştirmeye hakkımız olması için taşın altına elimizi koymaya karar verdik.
Durup dururken hurda bir otobüs alıp, kütüphane yapmak nereden aklına geldi?
- Eğitimimiz gereği dünya ve Türkiye istatistikleriyle içli dışlıyız. Türkiye’de okuma oranı incelendiğinde bir şeyler yapılması gerektiği ortadaydı. Bu sorunun, belki uzun vadede ama en temel çözümünün, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak olduğuna karar verdik. Bu yüzden de bir gezici kütüphane yapıp, okul okul gezmeyi hayal ettik. Tabii önce bir otobüsü gerekiyordu...
O otobüsü satın alabilecek parayı nereden buldunuz?
- İşe, küçük bir minibüsle başladık. Okullara ziyaretler yapan Avrupa Birliği Projesi sayesinde. Ama o minibüs, bizi kesmedi. Ve Gazi Üniversitesi yönetimine gittik. Sağ olsunlar, bizim heyecanımıza ve hayalimize inandılar ve ellerindeki hurda bir otobüsü, gezici kütüphane haline getirmemiz için bize verdiler.
Vayyyy süpermiş!
- Evet. 5-6 aylık bir sanayi macerasından sonra, otobüsümüz, bilindik gezici kütüphanelerden farklı, içinde video ve ses sistemi, masaları ve tabureleri olan, çocukların gönüllülerimizle birlikte eğlenceli vakit geçirebileceği bir cazibe merkezi haline geldi. Güzel oldu gerçekten. 2500 kitabımız var otobüsümüzde...
RAFTA TOZLANMASIN GÖNDER OKUYALIM!
Sonra da “Rafta Tozlanmasın, Gönder Okuyalım!” kampanyasını başlattınız...
- Aynen öyle! Zaten otobüsteki kütüphanenin bir kısmını da böyle oluşturduk. Ayrıca o kampanyayla da köy okulları, cezaevleri ve hastanelerde kütüphane oluşturmak için bugüne kadar 20 binin üzerinde kitap topladık. Altan Erkekli’nin, “Kütüphane bu! Herkes yardımcı olur” repliği, bu noktada hayat buldu. Gerçekten de “Rafta Tozlanmasın, Gönder Okuyalım” kampanyamıza, Türkiye’nin her yerinden destek veren insanlar var...
Gezici kütüphanenizle kaç okul gezdiniz?
- Şehir dışına çıkmaya çok müsait olmadığı için şimdilik sadece Ankara’nın ilçelerinde faaliyet yapabiliyoruz. 14 ilçede 27 okula gittik.
Çok sıkı rakammış! Ne kadar genç faydalandı kütüphanenizden?
- 8 binden fazla kardeşimize 25 bin civarı kitap okuttuk. Faaliyetlerimizde eğitici ve eğlenceli çizgi filmler izliyoruz. Ayraç boyama faaliyeti yapıp, çocuklara boyadıkları ayracı kaplayarak hediye ediyoruz. Ses sistemimizle teneffüs aralarında hep beraber eğleniyoruz.
Yola çıkarken kaç kişiydiniz, şimdi kaç kişisiniz?
- Valla hızla kalabalıklaşıyoruz. 8 kişi çıktığımız bu yolda, şimdi farklı bölüm ve üniversitelerden 100’den fazla aktif gönüllümüz var. Arkadaşlarımız mezun olsalar bile, maddi-manevi desteklerini sürdürüyorlar.
HER ŞEY OKUYAN TÜRKİYE İÇİN
Bir sloganınız, Türkiye için bir temenniniz var mı?
- “Okuyan Türkiye İçin” sloganıyla yola çıktık. Umuyoruz kitap ve okumayla birlikte, birbirini ve ülkesini daha çok seven, farklı fikirlere de daha çok saygı gösteren bir toplum haline geliriz.
Artık daha büyük bir gençlik grubusunuz, yeni projeleriniz, hedefleriniz var mı?
- Türkiye’nin farklı bölgelerinde kitap desteğinde bulunduk. Fakat gezici kütüphanemizle ziyaret edemedik. Hayalimiz, tüm Türkiye’de bir gönüllü ağı oluşturup, yeni gezici kütüphanelerle, ulaşamadığımız kardeşlerimize de ulaşabilmek. Biz pes etmeyen, çalışkan gençleriz. Bu hayalimizin gerçekleşeceğine inanıyoruz...
Paylaş