Paylaş
Derler ki, cennette iki ağaç vardır: İncir ‘Gerçek Ağacı’dır, zeytinse ‘Hayat Ağacı’… Her topluluk bir dönem ağaca tapmış, her kültür varoluş nedenini bir Tanrı’da, bir de ‘Hayat Ağacı’nın gölgesinde aramıştır. Akdeniz efsanelerinde adı ‘Ölmez Ağaç’ ve ‘Hayat Ağacı’ olarak geçen zeytin ağacı, antik çağlardan beri insanoğlunun hayatındadır. Kimi zaman meyvesiyle kimi zaman yağıyla insanlığa sağlık, gençlik, lezzet ve güzellik vaat etmiştir. Tarih boyunca birçok kültürde barışın ve umudun simgesi olmuştur. Zeytin ağacı ve meyvesi bazı dinlerde kutsal kabul edilir.
HASAT DİŞİ İŞİ
Peki, bugün cennetin meyvesi zeytin nasıl soframıza geliyor? Her yıl ekim ayında başlayan hasat sezonu zeytinle geçinen bölgelere, özellikle de Ayvalık’a bereket getiriyor. Ayvalık’ta genç yaşlı herkes günün ilk ışıklarıyla zeytinliklerin yolunu tutuyor. Her ağaçta beş, altı kişi, ağaç altına yaygılarını sererek başlıyorlar işe. Zeytini hasat etmenin birden çok yolu var. Sırıkla, elle, tarakla, makineyle… Ancak sırıklarla dallara vurarak zeytin düşürmek eskide kalmış. Bugün plastik taraklarla dallar taranıyor, zeytinler yaygılara düşüyor. Biraz daha emek isteyen siyah zeytiniyse elle toplamak gerekiyor. Meyveleri dallardan sıyırma işi genellikle kadınların. Zeytin hasadı biraz dişi bir iş… Erkeklerin göreviyse zeytin dolu kasaları taşımak ve bu kasaları vakit kaybetmeden alım merkezlerine, tesislerine göndermek.
‘Hayat Ağacı’nın hasat günlerine katılmak isterseniz 1-3 Kasım’da Ayvalık’ta olmalısınız. Bir geleneğe dönüşen ‘Ayvalık Zeytin Hasat Günleri’nin bu yılki sloganı; ‘Zeytinyağı; Türkiye’nin Milli Yağı!’ Program Ayvalık Bandosu eşliğinde yapılacak Hasat Yürüyüşü’yle başlayacak, zeytinyağı tadımları, paneller, atölye çalışmaları, müze ziyaretleri ve tiyatro gösterimiyle devam edecek. Üç günlük program sadece bunlarla sınırlı değil… Bir kere zeytinyağının en kalitelisini tatmak, ekmeğinizi onunla tatlandırmak, geleneksel Ayvalık kahvaltılarıyla güne başlamak, dünyaca ünlü gurmelerle tanışmak garanti. Etkinliğin bir de sosyal sorumluluk ayağı var. Erzurum ve ilçelerinden 40 ilköğretim öğrencisi etkinliğe geliyor. Geçen yıl da Siirt ve ilçelerinden 40 öğrenci Ayvalık’a gelmiş ve Ayvalık’la tanışma fırsatı bulmuşlardı.
Düzeltme
19.10.2013 tarihli, ‘Biz bu filmi gördüydük’ başlıklı haberde bir hata olmuştur. Bir uzman yorumu, isim karışıklığı sebebiyle Orhan Tekelioğlu’na atfedilmiştir. Düzeltir, kendisinden ve okuyucularımızdan özür dileriz.
Paylaş