Sezondan radarıma takılanlar
◊ Sabah plajda, akşam mekânda... Alaçatı’nın hit’lerinden, hem eğlenceli hem lezzetlilerinden Esnaf, ‘Esnaf On The Beach’ ile plaja iniyor. Alaçatı’daki mekân akşam oldu mu, bizi bekliyor.
◊ Momo gitti, Hammam geldi... Lezzete, eğlenceye tam kalbinden geldi... Şimdiden kalpleri fethetti. Momo da ‘The Beach of Momo’yla, lüks – bohem konseptiyle, ‘Sunday Ritual’ partileriyle yola devam.
◊ Gençler, ruhu 18’likler Sommer Klein’ın happy hour partilerini, after partilerini, organizasyonlarını, etkinliklerini iple çekiyor. Mekân bu sezon dillere pelesenk olacağa benziyor.
◊ İstanbul’un, İstanbulluların gözdelerinden Kafi’ye selam olsun... Alaçatı’ya renk, Alaçatı’ya lezzet, keyif olsun... Çiçeği burnunda mekân bayramın ilk günüyle kalbini, kapılarını açtı... Haberiniz olsun!
◊ Boğaz’ın ‘femme fatale’i Cahide 17 yıl sonra ilk defa İstanbul dışına çıkıyor... Ege’yi, Alaçatı’yı karıştırmaya geliyor... Heyecanı, merakı, eğlenceyi tavan yapıyor.
◊
Süt beyaz evleri, gök mavi denizi, sokakları, ışıltısı, gecesi ve gündüzüyle tüm yılın yorgunluğuna şifa niyetine... Üstelik Bodrum sadece büyükler için değil, küçükler için de bir cennet. İster büyük, ister butik otelde kalın ama mutlaka tekne turlarının, çok renkli, çoksesli sokakların, mavi bayraklı plajların peşine takılın. Bu bayram ve her bayram için Bodrum’u listenize alın.
Ailelerin gözdesi: ANTALYA
Çocuk dostu, çok yıldızlı, bol aktiviteli oteller cenneti. Sadece çocuklara değil, büyüklere de eğlenceli bir tatil vaat ediyor. Hem havalimanına hem de merkeze yakın Alanya, otellerin kalbi Belek, upuzun kumsalıyla Lara, çocuklara cennet Kemer unutulmasın. Bayram ve tatil kapıda, rezervasyonlara geç kalınmasın!
Son zamanlarda dilimizde, kalbimizde, tatilimizde daha çok yer bulan ama hâlâ keşfedilmeyi bekleyen, şahane bir tatil adresi. Ege’nin diğer tatil yerlerine göre daha sakin, dingin, olgun duran bir seçenek. Kalabalıktan, kargaşadan gına gelenlere şiddetle tavsiye olunur.
Bugün başlıyor, 1 Temmuz’da Fazıl Say’la kapanıyorBu sene 33’üncü yaşını kutlayan Uluslararası İzmir Festivali, bu akşam (25 Mayıs) Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, Polonya Cumhuriyeti’nin ‘En İyi Chopin Yorumcusu’ madalyasının sahibi Gülsin Onay’ın vereceği resitalle açılıyor, 1 Temmuz’a kadar da sürecek.
Program yine dopdolu. Concertgebouw Caz Orkestrası, 28 Mayıs’ta DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nda. ‘Carmen’ 30 Mayıs’ta, Portekiz’in güçlü sesi Ana Lains 11 Haziran’da, Lüksemburg Filarmoni ve piyanist Yuja Wang 14 Haziran’da Ahmed Adnan Saygun’da. Soprano/Bas Allaturca, 12 Haziran’da Kızlarağası Hanı’nda. ‘La Diva Turca-Leyla Gencer’ filminin galası 17 Haziran’da Elhamra’da. Çok ödüllü Boulanger Trio, 18 Haziran’da Efes Odeon’da. 25 Haziran’da festivalin en sevilen mekânlarından Celsus Kütüphanesi’nde İtalyan esintileri var. Kapanış ise Şanghay Filarmoni eşliğinde Fazıl Say konseriyle 1 Temmuz’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde.
iksev.org
Sanata ve müziğe dair her şey
Bozcaada Caz Festivali bu sene 19-21 Temmuz’da Ayazma Manastırı’nda düzenleniyor. Birsen Tezer’den Erkan Oğur’a, Pow Trio’danAnatolian Blues Project’e yok yok. Festival boyunca sürpriz konserler, gastronomi ve tadım etkinlikleri, çocuk atölyeleri ve sosyal projeler de adanın her köşesine yayılacak. bozcaadacazfestivali.com
Mavi, yeşil ve
elektronik müzik
Köklerimizin, değerlerimizin, geleneklerimizin tükendiği, tüketildiği bugünlerde kentlerimize, şehirlerimize, yaşadığımız mahallelere, sokaklara, evlere, insanlara, seslere, sofralara, sohbetlere sahip çıkmak... Onları değiştirmeden geliştirmek, güzelleştirmek hepimize en büyük umut... Ve Ege’nin Safranbolu’su Bayındır, o umutların en sıcağı, en tazesi, en çiçeği burnundası. Artık Bayındır demek, sadece çiçek demek, çiçek festivali demek değil. Artık Bayındır demek, Ege’nin Safranbolu’su, Şirince’nin rakibi demek. Rengarenk bir masal demek...
Bayındır’a adımınızı attığınız anda kendinizi çok renkli, çok sesli bir masalın içinde bulacaksınız. Pembe, mavi, sarı renkli hayat veren, ilham veren evler... Arnavut kaldırımlı taş sokaklar... Evlerin balkonlarında kalbi, sohbeti sıcacık insanlar... Kalpten selam verenler, “günaydın”ı esirgemeyenler... Ve tabii ki, en çok kalbinizi fethedecek olan Bayındır’a ve Bayındırlılara şans olan... Yepyeni bir ses, yepyeni bir yüz, soluk olan... Ama bir o kadar da köklerine, tarihine, geçmişine sahip çıkan... Bayındır Kaymakamlığı, Bayındır Belediyesi ve GÜR&YA İnşaat’ın elinden, emeğinden, desteğinden Sokak Sağlıklaştırma Projesi... Yaklaşık 2 senedir devam eden proje, çok büyük bir emeğe ve sevgiye karşılık. Ve o emekler artık çiçeklerini veriyor. Özellikle restore edilen tarihi hamamı görünce bildiğiniz tüm hamamları unutacaksınız ve hemen dertleri kese köpük yapmak isteyeceksiniz.
◊ Dertleri, kederleri 9/8’lik ritimlerle atıyoruz. İşi, eşi, aşkı, yatları, katları, kızın mezuniyetini, oğlanın mürüvvetini... Aklımızdan, kalbimizden geçenleri inci gibi kâğıda döküyoruz. Sonra da dileklerimizi Romanival’in dilek ağacına bağlıyoruz.
◊ Karnavalın hayal babası bundan dört yıl önce Tepecik Filarmoni Orkestrası’nda tanıştığım ritm ve perküsyon ustası Hamdi Akatay. Zaten etkinlikte de Hamdi Akatay & Tepecik Filarmoni Orkestrası, Kobra Murat, Dolapdere Big Gang, Hüsnü Şenlendirici’li Taksim Trio, Dimitrios The Music Medicine ve Hakan Kabil Klarnet Project var.
◊ Etkinliklerdeyse bakla falı, çiçek tacı atölyesi, el kınası, yumurta boyama-tokuşturma, incikten boncuğa, kıyafetten yemeğe dolu dolu Roman Pazarı, sokak sanatçıları var.
◊ En renkli Hıdrellez rotaları... Açık ara İzmir Tenekeli Mahalle, yarın (5 Mayıs) Bahar Şenliği ev sahipliğinde Birgi, Hıdrellez ve Kakava Şenlikleri ile olmazsa olmaz Edirne, Alaçatı - Çeşme, Yalova, Denizli, Balıkesir, Çanakkale, Eskişehir, Kütahya, Erzurum... Uzun lafın kısası memleketin her köşesi, her yöresi...
HIDIRELLEZ NEDİR, NE DEĞİLDİR?
◊ UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer alan Hıdrellez, kültürümüzün en renkli, en sesli, en coşkulu geleneklerinden... Baharın müjdecisi, bolluğun, bereketin, sağlığın, iyiliğin simgesi. Üstelik sadece bizde değil Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Azerbaycan’da da bayram havasında, coşkusunda kutlanıyor.
Gastronomiden doğaya, doğadan maceraya, müziğe, sanata, uslanmaz kâşifleri, hayat ve lezzet tutkunlarını, şefleri, yerel üreticileri, işletmecileri, her rengi, her sesi, herkesi kanatları altında buluşturan Tasting Alaçatı dün başladı; yarın (28 Nisan) son!
Alaçatı’nın en iyi mekânları, restoranları, otelleri, bağevleri, çiftlikleri velhasıl Platformda 60 işletme, kollarını, kalplerini açıyor, ev sahipliği yapıyor.
Tasting Alaçatı, ‘oldu bitti’ kafasının çok ötesinde. Organizasyon Ege’nin yerel ürünleri, üreticileri, lezzetleri, yeme-içme kültüründeki yerleri, önemleri tanınsın, bilinsin istiyor. Sürdürülebilir turizme destek veriyor.
Tam tekmil program şöyle: 100’e yakın etkinlik, 70’e yakın özel mönü...Şeflerin özel tarifleri, tadım mönüleri, şeflerle özel atölye çalışmaları, degüstasyon atölyeleri, kitap söyleşileri, söyleşi programları, doğada sabah meditasyonu, sergiler, caz ve klasik müzik konserleri... Lavanta hasadı, lokal pazarlar, resim ve seramik sergileri...
Bugün (27 Nisan)... Alachi Butik Otel’de Ayuverdik Yaşam ve Beslenme üzerine söyleşi... Kurabiye Otel’de Dondurma ve Galeto Tutkusu... Bazen Alaçatı’da son zamanların en gözdesi Kombucha Atölyesi... Fava’da ‘Hayata Tek, Fava’nın Lezzetlerini Keşfet’... Yarın (28 Nisan)... Morro Otel’de Doğal ve Mayalı Ürünler Atölyesi... Dutlu Kahve’de sıcacık bir Ege sohbeti; ‘Amcalar Sohbeti’...
Radarıma takılanlar: Bu gece The Beach of Momo evsahipliğinde müzik, lezzet ve farkındalık triosu ‘Turuncu Gece’... En kıymetlisi toplumsal cinsiyet eşitliğine ve şiddetin her türüne karşı farkındalık oluşturması... En lezzetlisi İtalyan Şef Carlo Bernardini’nin ellerinden deniz balıkları ve kabuklularıyla fine dining mönüsü... En ruha gıdası sahnede Yaşar şarkıları... Yarın da (28 Nisan) PerisPri’de, seramik ve heykel sanatçısı Cahide Erel’in ev sahipliğinde, göç lezzetleri, müzikleri ve dansları... Daha fazlası için; www.tastingalacati.com’a tık tık!
24. İZMİR KİTAP FUARI
457 yayınevi, 114 kültür etkinliği
* TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği’nin gözbebeği olan etkinlik, Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda bugün başladı, 14 Nisan’a kadar devam edecek.
* Fuarın 24’üncü yaşı için 457 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu hazırlandı, 114 kültür etkinliği çıtayı iyice yükseltti.
*Fuarın bu seneki onur konuğu şair Hidayet Karakuş. Onun dışında da liste uzun: İlber Ortaylı, Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Mine Söğüt, Gülten Dayıoğlu, İnci Aral, Feyza Hepçilingirler, Canan Tan, Doğan Cüceloğlu, Ataol Behramoğlu, Canan Karatay, Metin Hara, Can Yılmaz, Zafer Algöz, Kemal Hamamcıoğlu, Aret Vartanyan, Sinan Canan, Tuna Kiremitçi... Aklınızı, kalbinizi, kütüphanenizi fetheden yazar, şair ve bilim insanları bu fuarda.
* Çocuklar ve gençler için de söyleşiler, dinletiler, atölye çalışmaları var. ‘Okuma Üzerine Gençlik Söyleşisi’, ‘Bin Yazar, Bin Masal’, ‘Hızlı Okuma Teknikleri’, ‘Uydurmanın Önemi ve Güzelliği’, ‘Bir Kamyon Kaç Öykü Taşır’, ‘Çocuklar İçin Felsefe Atölyesi’ bir solukta aklıma gelenler...
*Radarıma takılanlar: Deniz Bayramoğlu ve Uğur Batı’dan ‘Üzgün İnsandan Özgür İnsana’, Latife Tekin ve Onur Orhan’dan ‘Sokağın Dili’, Ataol Behramoğlu’ndan ‘Bir Gün Mutlaka’, Hulki Cevizoğlu’ndan ‘Kitle Psikolojisi’, Yekta Kopan’dan ‘Bir Fikirden Bir Romana: Sıradan Bir Gün Nasıl Doğdu?’, Doğan Cüceloğlu’ndan ‘İletişim, İlişki ve Yaşam Üzerine’, Mine Söğüt’ten ‘Hayaller Neye Yarar?’, Sinan Canan’dan ‘Yaratıcı Beyin’ ve Aret Vartanyan’dan ‘Geçmişin İzlerini, Geleceğin Korkularını Silmeden Nereye Gidiyorsun?’ söyleşileri...
laçatı’da pazı şifası
10. Alaçatı Ot Festivali
Baharın müjdesi, yazın habercisi... Açık ara herkesin, hepimizin sevgilisi. Büyük buluşma 4–7 Nisan’da. Akın akın festival için herkes hazırolda. İki ödüllü festivalin bu seneki teması tadıyla, adıyla, lezzetiyle, şifasıyla ‘pazı’. Festival Korteji, ot yemekleri, Şefler Meydanı’nda ünlü şeflerden yemek atölyeleri, sohbetler, söyleşiler, workshoplar, konserler, olmazsa olmaz ‘En fazla ot çeşidini toplama ve en güzel ot yemeği’ yarışması... Bu sene de tadı damağımızda, kalbimizde kalacaklardan...
Etkinliklerin en şöhretlilerinden bir kare: Burası Alaçatı Ot Festivali...
Her şeyden bir tutam...Tasting Alaçatı
Çiçeği burnunda Tasting Alaçatı’nın ikinci buluşması bu sene 26–28 Nisan’da! Anı yaşamayı sevenler, keşfetmeyi sevenler, gastronomi tutkunları, şefler, yerel üreticiler, gazeteciler, işletmeciler... Lezzet, sohbet, sanat, müzik, atölyeler, yeni yüzler, yeni sesler, yeni deneyimler... Bu platformda herkesten, her şeyden bir tutam var.